Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιρανό πρόσφυγα που αρίστευσε στις Πανελλαδικές

Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον Ιρανό πρόσφυγα στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ιρανό πρόσφυγα, Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί από τη Λέσβο που αρίστευσε στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Η πρώτη μεταξύ τους επικοινωνία έγινε , λίγο πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ισπανία την προηγούμενη εβδομάδα. Τότε, ο πρωθυπουργός τον συνεχάρη, του είπε ότι αποτελεί παράδειγμα και πως είναι πηγή αισιοδοξίας, ενώ τον προσκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν. Η συνάντησή τους είναι σε εξέλιξη.

Η ιστορία του νεαρού πρόσφυγα

Ο Κούρος Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί, μαθητής του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης, έφθασε πριν τρία χρόνια στη Μυτιλήνη μέσα σε μια βάρκα με τους γονείς του με τις προσφυγικές ροές από το Ιράν, αφήνοντας μια δύσκολη ζωή πίσω του και κατάφερε να αριστεύσει στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, συγκεντρώνοντας μέσο όρο 18,25.

Ο Κουρός από το Ιράν βγήκε δεύτερος στο σχολείο του στη Θετική κατεύθυνση γράφοντας 20 στα Μαθηματικά, 20 στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην Έκθεση.

Η οικογένεια του έφυγε από το Ιράν όπου ο πατέρας του ήταν ενάντια εκεί στο θεοκρατικό καθεστώς. Από μια ακτή της Τουρκίας ένα βράδυ «στις 15 Αυγούστου του 2019» πέρασαν στη Λέσβο, οι γονείς του και ο κατά τέσσερα χρόνια μικρότερος αδελφός του, μαθητής φέτος της Γ΄ Γυμνασίου.

Η πορεία για κάθε πρόσφυγα των τελευταίων χρόνων γνωστή. Πρώτα στο ΚΥΤ και στον καταυλισμό της Μόριας. Από εκεί στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Όταν αυτός ο καταυλισμό έκλεισε μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του ΚΥΤ του Καρά Τεπέ.

Τους τελευταίους μήνες «που πήραμε χαρτιά νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά» λέει. Οι γονείς του εργάζονται σαν μεταφραστές σε μια ΜΚΟ κι αυτός…. «Διάβαζα». Όπως τονίζει «Με τη βοήθεια των καθηγητών μου τα κατάφερα».

Δείτε επίσης: Ι. Οικονόμου: Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει, από σήμερα, με απόλυτη ασφάλεια για τους επόμενους 3 μήνες