Συνάντηση Λ. Αυγενάκη με τον Ιταλό ομόλογό- Στις 19/11 η 1η άτυπη συνάντηση των υπ. Γεωργίας της EUMED-9

Συνάντηση Λ. Αυγενάκη με τον Ιταλό ομόλογό- Στις 19/11 η 1η άτυπη συνάντηση των υπ. Γεωργίας της EUMED-9

Την ενεργοποίηση του EUMED-9, δηλαδή των εννέα χωρών της Μεσογείου της ΕΕ, και για αγροτικά θέματα, πέραν της οικονομίας, συμφώνησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης με τον Ιταλό ομόλογό του υπουργό Γεωργίας, Επισιτιστικής Ασφάλειας και Δασών Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα μετά από συνάντηση μιάμιση ώρας που είχαν χθες το απόγευμα στη Ρώμη.

Η πρώτη άτυπη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της EUMED-9 θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή, 19 Νοεμβρίου στην πρεσβεία της Ιταλίας στις Βρυξέλλες, όπου ο Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα θα οργανώσει βραδιά ιταλικής κουζίνας.

Το EUMED-9 είναι άτυπη συμμαχία των χωρών της Μεσογείου στην οποία μετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Κροατία και η Σλοβενία.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο Ιταλός υπουργός εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για τις μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες που υπέστη η χώρα μας στη Θεσσαλία, όπως και την λύπη του που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη Θεσσαλία στις 9 Νοεμβρίου. Έκανε αναφορά επίσης και στις φυσικές καταστροφές που έχει η υποστεί η χώρα του στην περιοχή της Εμίλια Ρομάνια και στην Τοσκάνη, αναγνωρίζοντας ότι δεν συγκρίνονται με τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι οι υπουργοί των χωρών της ΕΕ και ο επίτροπος Γεωργίας που βρέθηκαν στην Θεσσαλία συγκλονίστηκαν από το μέγεθος της ζημιάς και πρόσθεσε: «συμφωνήσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας οι χώρες του Νότου, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης πρότεινε στον Ιταλό ομόλογο να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των χωρών του Νότου, με στόχο να συντονιστούν οι ενέργειες στο πλαίσιο της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Ο Ιταλός υπουργός αποδεχόμενος την πρόταση είπε ότι αυτή η πρώτη άτυπη συνάντηση μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της ιταλικής βραδιάς που οργανώνει την προσεχή Κυριακή, στην ιταλική πρεσβεία, στις Βρυξέλλες, την παραμονή του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ. Εκεί οι εννέα υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να συντονίσουν τις ενέργειές τους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών εντός της Ένωσης, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και για την εισβολή στη Μεσόγειο ξενικών ειδών όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο. Μάλιστα συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός κινήσεων και εκστρατεία για ανάδειξη του προβλήματος γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Για το ζήτημα της εισβολής στη Μεσόγειο ξενικών ειδών, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων, επισημάνθηκε ότι σημαντική μπορεί να είναι η συνεισφορά του Κέντρου για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων που θα λειτουργήσει στο Ηράκλειο υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, στα εγκαίνια του οποίου ο υπουργός Γεωργίας προσκάλεσε τον Ιταλό ομόλογό του.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε ό,τι αφορά στα μέτρα που λαμβάνει για τη στήριξη των χωρών η αγροτική οικονομία των οποίων πλήττεται από την κλιματική κρίση.

Συμφώνησαν στην αύξηση του γεωργικού αποθεματικού και στην ύπαρξη ευελιξίας ώστε να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία στην απορρόφηση κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα με στόχο την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς και στην δημιουργία μόνιμου μηχανισμού εντός της ΕΕ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως αυτή της Θεσσαλίας.

Οι Λευτέρης Αυγενάκης και Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, επίσης, συμφώνησαν στην υποστήριξη της πρότασης που έχει υποβάλει η Κροατία για δυνατότητα χρησιμοποίησης τουλάχιστον του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα. Άφησαν παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο για τη λήψη κι άλλων μέτρων, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συζητούμε για την Πράσινη Συμφωνία, για το τι μέτρα δηλαδή πρέπει να πάρουμε σε δέκα χρόνια και να μη λαμβάνουμε μέτρα για την κλιματική κρίση που ήδη βιώνουμε.

Κοινή πεποίθηση των δύο υπουργών είναι ότι Ελλάδα και Ιταλία, δύο χώρες με ισχυρή φιλία οι οποίες αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και προκλήσεις, οφείλουν να ενώσουν τις σκέψεις, τις δυνάμεις και τους μηχανισμούς τους προκειμένου η ΕΕ να είναι πιο γρήγορη πιο ευέλικτη και πιο υποστηρικτική προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Έγινε επίσης συζήτηση για τις δυσκολίες εφαρμογής της ΚΑΠ όπως επί παραδείγματι σε ζητήματα που συνδέονται με τις απαιτήσεις για την υλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, ενώ συζήτησαν και για τη νέα ΚΑΠ. Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το ότι οι απόψεις των δύο υπουργών συμπίπτουν στο ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να αποτελέσει κύριο μέλημα και να βρεθεί στο πρώτο πλάνο των προτεραιοτήτων της ΕΕ, καθώς συνδέεται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αλλά και με την επισιτιστική ασφάλεια.

Σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε:

«Η συνεργασία με τον Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα ήταν εξαιρετική. Υπήρξε ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα που συζητήσαμε. Άλλωστε τα προβλήματα είναι κοινά και πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συνένωση δυνάμεων για την αντιμετώπισή τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας είναι αυτό της κλιματικής κρίσης. Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης επηρεάζουν όσο τίποτε άλλο τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Η ΕΕ οφείλει να προτάξει το ζήτημα και να αναζητήσει τρόπους και μόνιμους μηχανισμούς στήριξης των πληγέντων. Παράλληλα αξιοποιώντας κάθε πηγή χρηματοδότησης της ΕΕ, απλοποιώντας τις διαδικασίες, οφείλουμε να θωρακίσουμε την αγροτική οικονομία γιατί από αυτή εξαρτάται και η ύπαρξη επισιτιστικής ασφάλειας, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

«Είμαι ευτυχής» -πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης- «που στο πρόσωπο του Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα βρήκα έναν σύμμαχο και υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων και είμαι βέβαιος ότι μέσα στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, με τον συντονισμό και των χωρών που συναποτελούμε το EUMED-9, θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε μηχανισμούς της ΕΕ αλλά και να λάβουμε πολιτικές αποφάσεις, ώστε να προτάξουμε το ζήτημα της αγροτικής οικονομίας και την προστασία των αγροτών μας από την κλιματική κρίση».

Δείτε επίσης: Θ. Καράογλου στην POLITIC: Κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά επιβεβλημένη η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής

Loading

Play