Ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι: «η γεωπολιτική σταθερότητα που εδραιώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αμφισβητείται πλέον ευθέως»
Μήνυμα ελπίδας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά τις πιέσεις από τον εμπορικό ανταγωνισμό που προκαλεί η πολιτική των ΗΠΑ, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «αυτή η πρώτη συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών και οικονομικών αναταράξεων».
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις, επισημαίνοντας πως «όλοι οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν χαμένους», εκφράζοντας την ελπίδα ότι το επόμενο τρίμηνο θα αξιοποιηθεί ώστε να επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Τόνισε πως «το εμπόριο ανάμεσα στους δύο είναι τόσο μεγάλο που μια διαταραχή θα είχε επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», γεγονός που, όπως εξήγησε, καθιστά επιτακτική τη διατήρηση της «δημοσιονομικής ισορροπίας», την οποία χαρακτήρισε ως «θεμέλιο για όλες τις οικονομικές πολιτικές». Όπως είπε, «σε όποια περίοδο αναταραχής η πολιτική και οικονομική σταθερότητα καθίσταται ζητούμενο».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για σταθερότητα και προσεκτική χάραξη πολιτικής, αφού «δεν γνωρίζει κανείς τις επιπτώσεις στους ρυθμούς της ανάπτυξης και την πορεία των δημοσιονομικών».
Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος: «παραμένω αισιόδοξος, οι ενδείξεις για τη δυναμική της οικονομίας είναι όλες θετικές», επισημαίνοντας τα ενθαρρυντικά στοιχεία από τις εξαγωγές στο πρώτο δίμηνο και την καλή εκκίνηση της τουριστικής περιόδου, γεγονότα που επιβεβαιώνουν – όπως είπε – πως «η εξωστρέφεια είναι μια πραγματικότητα».
Αναφορά έκανε και σε απόφαση με συμβολική αλλά και ουσιαστική βαρύτητα, λέγοντας ότι αποτελεί σημαντική εξέλιξη η επιλογή της Unesco να θεσπίσει την 9η Φεβρουαρίου ως παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας: «η ελληνική δεν ομιλείται από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους αλλά έχει μια βαριά ιστορία που τονίζει την υποχρέωση ως προστάτες της να την αναδείξουμε και να τη διαδώσουμε», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Τασούλας στάθηκε στη σημασία της συνέχειας, τονίζοντας πως «το να συνεχίζονται δοκιμασμένες πρακτικές είναι χρήσιμο για την Ελλάδα όπου δεν συνηθίζονται τέτοιες συμπεριφορές». Επεσήμανε ότι «η δύναμη της συνέχειας των καλών πρακτικών είναι σημαντική».
Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις, χαρακτήρισε κρίσιμο το ζήτημα της προσαρμογής σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία: «το πρόβλημα της δυσπροσαρμοστίας στον διεθνή στίβο αναδεικνύει την ανάγκη απίστευτα γρήγορης προσαρμοστικότητας στις συνθήκες». Σημείωσε δε ότι η γεωπολιτική σταθερότητα που εδραιώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αμφισβητείται πλέον ευθέως, ενώ στον οικονομικό τομέα παρατηρείται επιστροφή στον προστατευτισμό, γεγονός που «μας πάει 100 χρόνια πάει πίσω» και – όπως είπε – «όπως σωστά είπατε κάποιοι θα χάσουν έντονα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».
Υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να παρέμβει ενιαία και αποφασιστικά: «πρέπει η ΕΕ με ενιαία φωνή να αντιμετωπίσει το θέμα χωρίς αμηχανία, ένταση και εχθρότητα αλλά να εξηγηθεί πως μόνο να χάσουμε έχουμε και οι δύο πλευρές».
Στάθηκε, επίσης, στη δύναμη του πολιτισμού, παραπέμποντας σε κορυφαίες στιγμές της ελληνικής λογοτεχνικής και πολιτικής παρουσίας στον διεθνή χώρο, όπως οι λόγοι του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη κατά την απονομή των Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά και την ιστορική ομιλία του Ξενοφώντα Ζολώτα στη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης, το 1959.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εστίασε στην ανάγκη οικονομικής προόδου ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή: «Κύριε Πρόεδρε αναφέρατε το μεγάλο μυστικό που δεν έχει τη γοητεία της ποίησης αλλά είναι πεζό και είναι η οικονομία. Η οικονομία πρέπει να πάει καλά ώστε η ποθητή κοινωνική συνοχή πρέπει να στηριχθεί και από βελτίωση της ζωής των Ελλήνων». Επισήμανε ότι η ασφάλεια και η ευημερία που επιθυμεί ο ελληνικός λαός εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της οικονομίας. «Επομένως όλοι, τα κόμματα, η κυβέρνηση, πρέπει να συμβάλουν στη διαμόρφωση κλίματος που θα επιτρέψει στην οικονομία να κάνει άλματα ώστε το μέρισμα της ανάπτυξης, χωρίς να διαταραχθεί η οικονομική ευστάθεια, να πάει για την κοινωνική συνοχή», κατέληξε.
