Η Ελλάδα και η Ινδονησία «διατηρούν παραδοσιακούς, ειλικρινείς και μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας αναπτύσσονται σταθερά τα τελευταία χρόνια»
Με τον υπουργό ‘Αμυνας της Ινδονησίας Πραμπόουο Σουμπιάντο, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 11 Μαρτίου, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, οι δύο υπουργοί συμμετείχαν στις διμερείς συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Ιωάννης Καποδίστριας» σχετικώς με την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.
Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.
Υποδεχόμενος τον υπουργό ‘Αμυνας της Ινδονησίας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε «τα πιο βαθιά αισθήματα συμπάθειας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας σχετικά με τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό στη Σουμάτρα της Ινδονησίας που προκάλεσε το θάνατο έντεκα ανθρώπων, τον τραυματισμό παραπάνω από τετρακόσιους και το διωγμό από τις εστίες παραπάνω από δεκατρείς χιλιάδες ανθρώπους».
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Ελλάδα εκφράζει στην πράξη την αλληλεγγύη της στον αγώνα της Ινδονησίας για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού. «Έχουμε», είπε μεταξύ άλλων, «απαντήσει ταχέως στις αυξημένες εμβολιαστικές ανάγκες, δωρίζοντας παραπάνω από ένα εκατομμύριο (1.065.700) δόσεις εμβολίου μέσω του COVAX».
Υπογράμμισε, δε, ότι Ελλάδα και η Ινδονησία «διατηρούν παραδοσιακούς, ειλικρινείς και μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας αναπτύσσονται σταθερά τα τελευταία χρόνια».
Μετά τις συνομιλίες που είχαν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών και την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί, o Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι αποτελεί «κοινή επιθυμία και πρόθεση της Ελλάδας και της Ινδονησίας η διεύρυνση και εμβάθυνση της αμυντικής μας συνεργασίας».
Ανέφερε, επίσης, ότι «υπάρχει υψηλό δυναμικό για συνεργασία μεταξύ των υπουργείων ‘Αμυνας και των βιομηχανιών ‘Αμυνας των χωρών μας, και έχουμε συζητήσει τρόπους για την ανάπτυξη αμοιβαίως επωφελών συνεργειών».
«Οι χώρες μας», συνέχισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και ανταποκρίνονται αμφότερες μέσω πολιτικών που βασίζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την απόρριψη της απειλής χρήσης δύναμης στις διεθνείς σχέσεις και την προώθηση ειρηνικής επίλυσης των διαφωνιών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
«Η κυριαρχία», είπε, «και τα κυρίαρχα δικαιώματα κάθε κράτους πρέπει να προστατεύονται πλήρως έναντι κάθε επιθετικής, αναθεωρητικής ή επεκτατικής συμπεριφοράς».
«Σε αυτό το πλαίσιο», συμπλήρωσε, «η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκόσμιων αξιών. Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την Ελλάδα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Μπάιντεν: Τέλος στο καθεστώς ευνοούμενης χώρας για την Ρωσία – Τέλος σε διαμάντια και βότκα
- Χριστούγεννα στην Ελλάδα: Κόστος διαμονής σε δημοφιλείς προορισμούς
- Λουτσέσκου: Μία ενδιαφέρουσα χρονιά γεμάτη προκλήσεις
- Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ: Οι προκλήσεις της βασιλικής ζωής και η οικονομική αποτυχία τους
- Συρία: ΟΗΕ ζητά έγκριση για την έναρξη ερευνών επί του πεδίου
- Αποκαλύφθηκε το νέο λογότυπο του Κινήματος Δημοκρατίας από τον Στέφανο Κασσελάκη