Θ. Καράογλου: Κανείς δε δικαιούται να ξεχάσει

Θ. Καράογλου: Κανείς δε δικαιούται να ξεχάσει

Η δεύτερη σύσκεψη της επιτροπής που έχει συσταθεί με στόχο τη διεκδίκηση και την ανάδειξη χώρου στην παραλία της Αρετσούς στην Καλαμαριά ως τόπου ιστορικής μνήμης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Διοικητήριο, υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρο Καράογλου, παρουσία της επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρίας Αντωνίου, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και προσφυγικών σωματείων.

Στον σημερινό χώρο της παραλίας της Αρετσούς, μετά τη μικρασιατική καταστροφή κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ  1916-1924, στα πρώην «απολυμαντήρια» της Καλαμαριάς υπολογίζεται ότι αποβιβάστηκαν και τέθηκαν σε καραντίνα μέχρι να εγκατασταθούν στις νέες εστίες τους 350.000 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Υπολογίζεται επίσης ότι έχασαν τη ζωή τους περί τους 22.000, μεταξύ αυτών και παιδιά, από τις ασθένειες  και τις κακουχίες.

Ο κ. Καράογλου ανέφερε ότι αποφασίστηκε η επόμενη σύσκεψη να γίνει στην Καλαμαριά και να συνοδευτεί και από περιήγηση στον χώρο. Σε πρώτη φάση θα δρομολογηθεί η ολοκλήρωση της ιστορικής τεκμηρίωσης των γεγονότων της περιόδου και η έκδοση ειδικού λευκώματος, καθώς επίσης και η πραγματοποίηση μιας έκθεσης με σχετική θεματολογία στον συγκεκριμένο χώρο. Παράλληλα θα επιδιωχθεί η καταγραφή και ο ακριβής ορισμός του χώρου, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει συνάντηση με την ΕΤΑΔ για την παραχώρησή του, προκειμένου να γίνει εκεί τόπος ιστορικής μνήμης.

«Κανείς δε δικαιούται να ξεχάσει» δήλωσε ο κ. Καράογλου και πρόσθεσε ότι πέραν των άλλων, το καθήκον όλων είναι και η μετάδοση αυτής της γνώσης των γεγονότων και της συλλογικής μνήμης και στις νεότερες γενιές και πρόσθεσε:  «Να διαφυλάξουμε την ιστορική και τοπική μνήμη, ως γνώση και ως καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης».

Η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Μαρία Αντωνίου επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της και υποστηρίζει τις ενέργειες για την ανάδειξη τη ς ιστορικής μνήμης, όπως κάνει και με τον σχεδιασμό για το μουσείο στο  μητροπολιτικό πάρκο του πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και πρόσθεσε ότι θα σταθεί δίπλα στους φορείς για την ανάδειξη και αυτού του μνημείου του προσφυγικού ελληνισμού στην Καλαμαριά.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης υπογράμμισε τη σημασία του χώρου για τον προσφυγικό ελληνισμό και έκανε προτάσεις για τα επόμενα βήματα. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Μανώλης Λαμτζίδης πρότεινε, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθεί η εμπειρία του αρχείου προσφυγικού ελληνισμού της Καλαμαριάς, εκπρόσωπος του οποίου βρισκόταν στη σύσκεψη για την τεκμηρίωση των γεγονότων. Ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Στάθης Αβραμίδης ανέφερε ότι η Περιφέρεια μίλησε για το σχεδιασμό ένταξης στο ειδικό χωροταξικό του συγκεκριμένου χώρου στο θαλάσσιο μέτωπο της Καλαμαριάς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, εκ μέρους της επιτροπής ποντιακών μελετών ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας προσφυγικών σωματείων, δημοσιογράφος Αντώνης Οραήλογλου, ο υπεύθυνος του ιστορικού αρχείου προσφυγικού ελληνισμού Ανανίας Τσιραμπίδης, ο επίκουρος καθηγητής ποντιακών σπουδών ΑΠΘ, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο επιστημονικός συνεργάτης έδρας ποντιακών σπουδών ΑΠΘ Θεοδόσης Κυριακίδης, ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ, Παύλος Γαλεγαλίδης, κ.ά.

Φ.Γ.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play