Συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου η Λίνα Μενδώνη

Τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Charbel Wehbe, υποδέχτηκε χθες στο γραφείο της η Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Όπως ενημερώνει με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφορές έγιναν στους μακραίωνους πολιτιστικούς δεσμούς και την φιλία των δύο λαών και όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη: «Τα στοιχεία του κοινού παρελθόντος, και φυσικά ο πλούτος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας και Λιβάνου. Η Ελλάδα είναι απολύτως θετική και ανοικτή σε οποιαδήποτε πολιτιστική συνεργασία».

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρθηκε στην ελληνική αρωγή για την αποκατάσταση ζημιών σε πολιτιστικά κτίρια που προκλήθηκαν στην Βηρυτό κατά τη διάρκεια της καταστροφικής έκρηξης της 4ης Αυγούστου 2020.

Σε επιστολές που έχουν αποσταλεί εκατέρωθεν μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Λιβανέζου ομόλογού της Abbas Mortada διατυπώθηκε  πρόθεση του ΥΠΠΟΑ να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην αποκατάσταση του πολιτιστικού πλούτου της Βηρυτού.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Λίνα Μενδώνη εξέφρασε για άλλη μια φορά την πρότασή της να αποσταλεί κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από το ΥΠΠΟΑ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στις αρχές του καλοκαιριού, προκειμένου να γίνει προκαταρκτική εκτίμηση και καταγραφή της κατάστασης και των ζημιών στα ιστορικά, διατηρητέα κτίρια, πρόταση που έγινε αμέσως αποδεκτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου ανέφερε ότι μεταξύ των κτιρίων αυτών συμπεριλαμβάνεται η βίλα Bestros, που στεγάζει το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου, όπως και κτίρια της ελληνορθόδοξης κοινότητας, η οποία εδράζεται κατά βάση στην πληγείσα περιοχή.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθεί η κατάρτιση της συμφωνίας για την πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία, με στόχο να μπουν οι υπογραφές κατά τη τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Λιβάνου, η οποία είχε αρχικά προγραμματισθεί για το 2020, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας.

Η Λίνα Μενδώνη πρότεινε να διοργανωθεί κοινή αρχαιολογική έκθεση των τριών χωρών- Ελλάδος Κύπρου Λιβάνου, η οποία θα προγραμματιστεί ώστε να περιοδεύσει και στις τρεις χώρες.

Ο κ. Wehbe μετέφερε πρόσκληση στην υπουργό Πολιτισμού να επισκεφθεί σύντομα τον Λίβανο, ενώ η ίδια με τη σειρά της απηύθυνε μέσω του Λιβανέζου υπουργού Εξωτερικών, πρόσκληση στον Λιβανέζο ομόλογό της, Abbas Mortada, να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Δείτε επίσης: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Λιβύης ο Δένδιας

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ