Συνέδριο ΜέΡΑ25: «Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων για έναν κόσμο χωρίς στρατιωτικά μπλοκ»

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ, στα πλαίσια του συνεδρίου του ΜέΡΑ25, με την παρουσία του πρώην ηγέτη των Εργατικών της Μ. Βρετανίας Jeremy Corbyn και της τουρκάλας δημοσιογράφου Ece Temelkuran, εκ μέρους της Προοδευτικής Διεθνούς, του DiEM25 και του ΜέΡΑ25, όπου προτάθηκε ένα “Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων”.

Ρεπορτάζ: Χρίστος Φιλιππούδης

Όπως αναφέρουν στην Διακήρυξη της Αθήνας της 13ης Μάη 2022:

Ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας απαιτεί ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΘΕ ΠΟΛΕΜΟΥ καθώς κι ένα ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ.

Είμαστε στο πλευρό του Ουκρανικού λαού, όπως είμαστε στο πλευρό κάθε λαού που υποφέρει από εισβολή, ξεριζωμό και κατοχή.

Απαιτούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των Ρωσικών στρατευμάτων καθώς και μια περιεκτική Συμφωνία Ειρήνευσης που θα εγγυώνται η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Συνιστούμε τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου για τους Πρόσφυγες των οποίων τα δικαιώματα, ιδίως εκείνο της φιλοξενίας σε ασφαλές περιβάλλον, πρέπει να γίνονται σεβαστά πάντοτε και ανεξάρτητα από εθνότητα, θρησκεία κλπ.

Απορρίπτουμε την διαίρεση της υφηλίου σε ανταγωνιστικά μπλοκ τα οποία επενδύουν στον αχαλίνωτο μιλιταρισμό, σε υπερσύγχρονα όπλα μαζικής καταστροφής, και σ’ ένα Νέο Ψυχρό Πόλεμο.
Πιστεύουμε ότι βιώσιμη Ειρήνη απαιτεί την αντικατάσταση όλων των στρατιωτικών μπλοκ από ένα διεθνές σύστημα ασφάλειας το οποίο αποκλιμακώνει τις εντάσεις, επεκτείνει τις ελευθερίες, αντιμετωπίζει την φτώχεια, περιορίζει την εκμετάλλευση, προωθεί την περιβαντολλογική και κοινωνική δικαιοσύνη, και τερματίζει την επικυριαρχία της μίας χώρας πάνω στην άλλη.

Με αυτές τις σκέψεις κατά νου, καλούμε όλες και όλους του δημοκράτες της Υφηλίου θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ. Θεωρούμε ότι η συμπόρευση ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ, ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΚΡΑΤΩΝ είναι ο μοναδικός δρόμος προς την Βιώσιμη Ειρήνη και προς ένα κόσμο ικανό να αποτρέψει την ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και να κληροδοτήσει στην επόμενη γενιά πραγματική ευκαιρία δημιουργίας των συνθηκών για την παγκόσμια κοινή ευημερία.

Δείτε επίσης: Συνέδριο ΜέΡΑ25: Αυτές είναι οι “7+1 τομές” που προτείνει ο Βαρουφάκης για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης