Ο Αλ. Τσίπρας με σύνθημα νέα αρχή και πολιτική αλλαγή και αφού άσκησε και δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, ζήτησε από τους συνέδρους να εγκρίνουν τις καταστατικές αλλαγές για εκλογή του προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση του κόμματος.
Ενώπιον 5000 συνέδρων στο κλειστό γυμναστήριο του Ταε κβο ντο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και παρόντος του Πρώην Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ που ήταν μαζί με τον πρώην υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, μίλησε με έμφαση για την ώρα της πολιτικής αλλαγής που κατά τον ίδιο έχει ήδη φθάσει και μίλησε για τις 5+1 δεσμεύσεις στο ρεαλιστικό πρόγραμμα Προοδευτικής κυβέρνησης.
Σχετικά με τις 5+1 δεσμεύσεις για ρεαλιστικό πρόγραμμα Προοδευτικής κυβέρνησης από την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική τα κωδικοποίησε ως εξής με αρκετές φορές αναφορά στον σοσιαλισμό και τις αρχές του και τον ρόλο του Κράτους εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
1. Ακρίβεια: Παρεμβάσεις για Άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.
2. Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων.
3. Μικρομεσαίοι – Αγρότες: Διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις.
4. Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης Σύνταξης.
5. Νέα γενιά: Οικονομικά προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους.
6. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.
Οι συνεργασίες και τα καλέσματα
Ένα από τα ζητούμενα της χθεσινής τοποθέτησης του κ. Τσίπρα υπήρξε η διαμόρφωση του πλαισίου μιας κυβερνητικής συνεργασίας «με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις», στις οποίες απηύθυνε, χθες, ανοιχτό κάλεσμα, διευκρινίζοντας πως «υπάρχει θέση και ρόλος για όλους». «Εμείς είμαστε ανοιχτό βιβλίο», έσπευσε να δηλώσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποδεικνύοντας την ίδια ώρα τα όρια των ανοχών του, αφού δήλωσε ότι «ούτε αποκλείουμε, αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανένα», «δείχνοντας» προς την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής.
Αυτοκριτική: «Δεν είχαμε, όμως τότε άλλη επιλογή»
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε την υπερφορολογήση που επιβλήθηκε τονίζοντας, όμως πως το κόμμα αναγκάστηκε να υποταχθεί στις επιταγές της τρόικας. «Γνωρίζουμε καλά ότι δε μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης. Δεν είχαμε, όμως τότε άλλη επιλογή, από το να βγάλουμε το λουρί από το σβέρκο της χώρας. Αυτή ήταν η προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ανοίγοντας την κουβέντα που η αριστερή πτέρυγα ζητούσε επιτακτικά να γίνει. Έδειξε ξεκάθαρα πως η επαναπροσέγγιση της μεσαίας τάξης, που του στέρησε τη νίκη στις εκλογές του 2019, αποτελεί προτεραιότητα του.
Δείτε επίσης: Μακρόν: «Είμαι ανοιχτός στις προτάσεις Αριστεράς και Οικολόγων»
- Λονδίνο: Ελεγχόμενη έκρηξη ύποπτου πακέτου στην πρεσβεία των ΗΠΑ
- Δ. Κουτσούμπας: Σημαντικός κίνδυνος γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου – Κάλεσμα για διακοπή της υποστήριξης στο καθεστώς Ζελένσκι
- Παράταση αρμοδιοτήτων του ΝΑΤ έως το 2026 για παροχές συντάξεων και εφάπαξ ναυτικών
- ΑΕΚ: Αναθεώρηση του Ρόστερ τον Ιανουάριο – Σχέδιο Ριμπάλτα και οι πέντε παίκτες σε κρίσιμη κατάσταση
- 1ο Cyber Security Forum: Βασιλική Λαζαράκου (Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς): «Ο κανονισμός DORA ως αναπτυξιακό εργαλείο για τις επιχειρήσεις»