Στη βάση του 3ου συνεδρίου του κόμματος βρίσκεται η διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την απευθείας εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής
Ένταση προκλήθηκε την Παρασκευή από την τροπολογία για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο που κατέθεσαν 14 στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα».
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, προβλέπει η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής να γίνεται από τη βάση του κόμματος και όχι από το συνέδριο, όπως ορίζει το ισχύον καταστατικό. Αυτό που “δίχασε” ήταν το διαδικαστικό σχετικά με την κάλπη που θα στηθεί το απόγευμα του Σαββάτου.
Στην πρόταση των 14 στελεχών αναφέρεται ότι «κεντρική της ιδέα είναι ότι η συμμετοχική δημοκρατία έχει νόημα, όταν ασκείται πάνω σε έναν σκελετό που υποστηρίζει την κομματική λειτουργία και παρέχει θεσμικά αντίβαρα». Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της πρότασης, «για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής προβλέπει να εφαρμοστούν όσα ορίζονται από το ισχύον καταστατικό μας και είναι απολύτως σύμφωνη με την αντίστοιχη πρόταση της Επιτροπής Καταστατικού προς το 3ο Συνέδριο».
Επιπλέον αναφέρεται ότι «διασφαλίζει την εκπροσώπηση της περιφέρειας κατά 50% στη νέα Κεντρική Επιτροπή, αναλογικά και με κριτήριο τον αριθμό των μελών, όπως ακριβώς προβλέπεται και στην πρόταση του προέδρου. Αποφεύγεται έτσι, η υπερεκπροσώπηση κάποιων Περιφερειών, με συνέπεια την υποεκπροσώπηση κάποιων άλλων».
Επίσης «εγγυάται την πλήρη ισοτιμία της ψήφου όλων των συνέδρων, καθώς και την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των υποψηφίων για την Κεντρική Επιτροπή. Όλες και όλοι οι σύνεδροι μπορούν να ψηφίζουν και να ψηφίζονται από όλους, όπως αρμόζει σε ένα ενιαίο, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς…».
Ακόμη «αποτυπώνει τις σχετικές ρυθμίσεις σε καταστατικούς κανόνες, ώστε να αποφεύγεται η κατά περίπτωση αντιμετώπιση». Όπως αναφέρεται, η πρόταση «υπογραμμίζει τον ισχυρό ρόλο του συνεδρίου ως θεμελιώδες όργανο του κόμματος, από το οποίο εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή και προς το οποίο λογοδοτούν και καταθέτουν τον απολογισμό τους. Η επιδίωξη είναι να υπάρχει ένας θεσμός αφενός στιβαρός και ανθεκτικός, αφετέρου επαρκώς ανοικτός και συμμετοχικός, τόσο για την εκλογή, όσο και για τη λογοδοσία». Τέλος, «επιβεβαιώνει την κεντρική θέση του Κόμματος για έμπρακτη ισότητα των φύλων δια της ποσόστωσης 50% στην Κεντρική Επιτροπή».
Η τροπολογία υπογράφεται από τους Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Βούτση, Θοδωρή Δρίτσα, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνο Λάμπρου, Ανδρέα Ξανθό, Δημήτρη Παπαδημούλη, Μιχάλη Σαμπατακάκη, Ράνια Σβίγκου, Πάνο Σκουρλέτη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Δείτε επίσης: Ζελένσκι: Περίπου 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο
- Το λεπτότερο μακαρόνι του κόσμου αποκαλύπτεται μέσω ηλεκτρονικού μικροσκοπίου
- Επανένταξη του Σβαμπ ενόψει αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης
- Σημαντική νίκη για τον ΠΑΣ Γιάννινα, διεύρυνε το αήττητο στην έδρα του
- Παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: Ανακοίνωση της κυβέρνησης τον Δεκέμβριο
- Π. Μπίλλιας: «Απαραίτητη η απομάκρυνση των ΙΧ από τα κέντρα των πόλεων – Το flyover συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση»