Συνέντευξη Κυριακής Μάλαμα στην Politic: Οδυνηρές οι επιπτώσεις για την Χαλκιδική αν προχωρήσει η επιφανειακή εξόρυξη στις Σκουριές

Η Bουλευτής Χαλκιδικής και Αν. Τομεάρχης Μακεδονίας – Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα μίλησε στην politic.gr για τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδική, τη διαχείριση του ποταμού Χαβρία, το εναλλακτικό αναπτυξιακό μοντέλο του νομού, τον αποκλεισμό των φυτωριούχων ελάτης από το πρόγραμμα στήριξης των νέων γεωργών, για το πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη καθώς και για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Χαλκιδικής.

Συνέντευξη: Χρίστος Φιλιππούδης

propoli

Συγκεκριμένα, η κα Μάλαμα αναφέρθηκε στα προβλήματα ύδρευσης τονίζοντας την συστηματική αποστράγγιση των υδάτων από την Ελληνικός Χρυσός για να εξυπηρετηθεί η μεταλλευτική δραστηριότητα ενώ εξέφρασε την ανάγκη «να εμβαθύνουν οι διαχειριστικές μελέτες για τα ύδατα, να χρηματοδοτηθούν έργα εξοικονόμησης νερού και βέβαια να προχωρήσει το μεγάλο έργο του Φράγματος του Χαβρία», το οποίο όπως ανέφερε: «με τα συνοδά έργα διαχείρισης υδάτων και λυμάτων θα επιλύσει σημαντικό μέρος του προβλήματος».

Για το εναλλακτικό αναπτυξιακό μοντέλο του νομού η βουλευτής Χαλκιδικής έκανε λόγο για βιώσιμη ανάπτυξη της Χαλκιδικής που όπως είπε: «θα επέλθει μέσα από τον δρόμο της στήριξης των παραγωγικών επιχειρήσεων και μέσα από την ενίσχυση των εργαζόμενων». Γι’ αυτό το λόγο επισήμανε ότι: «θέλουμε έναν τουρισμό με κοινωνική ανταποδοτικότητα, μία αγροτική οικονομία που θα αφήνει περιθώρια βιοπορισμού στον αγρότη, που θα ενισχύει τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα» ενώ για την μεταλλευτική δραστηριότητα, στη Βορειοανατολική Χαλκιδική η κα Μάλαμα θεωρεί «ολέθρια την μονοκαλλιέργεια της» στην περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν έχει θετικό αναπτυξιακό αποτύπωμα, έχει τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος και δεν είναι προς όφελος των πολλών, του κοινωνικού συνόλου της περιοχής» ενώ για τη νέα σύμβαση που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την Ελληνικός Χρυσός τόνισε ότι: «πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και βέβαια, εάν προχωρήσει το σχέδιο επιφανειακής εξόρυξης στις Σκουριές, τότε οι επιπτώσεις θα είναι ακόμα πιο οδυνηρές και για την Χαλκιδική, αλλά και για την Βόρεια Ελλάδα στο σύνολο της».

Όσον αφορά τους φυτωριούχους ελάτης του Ταξιάρχη και τον αποκλεισμό τους από προγράμματα στήριξης δήλωσε ότι: «εμείς από την αρχή στηρίξαμε το εύλογο αίτημα των νέων φυτωριούχων ελάτης του Ταξιάρχη να ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων γεωργών». Όπως τόνισε: «αναμένονται οι υπηρεσιακές επισημάνσεις για να δούμε ποιοι τελικά θα μπορέσουν να ενταχθούν». Παράλληλα εξέφρασε την ανάγκη «το έλατο του Ταξιάρχη να αναβαθμιστεί σε προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, ώστε να ενταχθεί η ελατοκαλλιέργεια σε χρηματοδοτικά εργαλεία».

Για τη διάταξη που αλλάζει το καθεστώς του Πανεπιστημιακού δάσους του Ταξιάρχη δήλωσε ότι: «είναι ένας συνδυασμός διατάξεων που επιτρέπει την πλήρη ασυδοσία και την άνευ όρων εκποίηση του πανεπιστημιακού δάσους», παράλληλα ανέφερε ότι: «προβλέπεται η σύσταση ενός πανεπιστημιακού ΤΑΙΠΕΔ για τις περιουσίες αυτές, με σκοπό την “αξιοποίηση” τους». Σύμφωνα με την κα Μάλαμα «το πλαίσιο αυτό δημιουργεί έναν σοβαρότατο κίνδυνο για τον δημόσιο κι ερευνητικό χαρακτήρα του δάσους», γι’ αυτό το λόγο ζήτησε «επαγρύπνηση από την τοπική κοινωνία».

Για την εκλογική ετοιμότητα και την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στο νομό Χαλκιδικής τόνισε ότι αφενός, «η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι μια διαδικασία ανοικτή που ο καθένας μπορεί να προτείνει πρόσωπα κι οι προτάσεις αυτές να λειτουργήσουν ως κορμός για τα ψηφοδέλτια» με σκοπό όπως τόνισε: «να εκφράζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την πλατιά εκλογική μας βάση και με την λογική αυτή οι Νομαρχιακές Επιτροπές εργάζονται για την ανανέωση και την διεύρυνση των ψηφοδελτίων». Αφετέρου, σε ότι αφορά τους εν ενεργεία βουλευτές, η κα Μάλαμα δήλωσε ότι: «η συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια εντάσσεται σε μία λογική συνέχειας του έργου τους κι αποτίμησης της δουλειάς τους όλα αυτά τα τρισήμιση χρόνια». Σε αυτό το πλαίσιο η κα Μάλαμα ξεκαθάρισε ότι θα είναι υποψήφια ενώ εξέφρασε τη σιγουριά ότι: «τα ψηφοδέλτια μας συνολικά θα είναι ψηφοδέλτια νίκης και προοδευτικής διακυβέρνησης».

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη συνέντευξη:

Η Χαλκιδική ως κατεξοχήν τουριστικός προορισμός κατά τους θερινούς μήνες αντιμετωπίζει προβλήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και λειψυδρίας. Πως θα μπορούσαν μελλοντικά να αντιμετωπιστούν τυχόν εκτεταμένα τέτοιου είδους προβλήματα και τι θα μπορούσε να γίνει για να μην φτάσουμε στο έσχατο σημείο;

Καταρχάς να τονίσουμε ότι η ορθολογική διαχείριση των υδάτων στη Χαλκιδική δεν αφορά μόνο τον τουρισμό. Αγγίζει κι άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες. Το πλέον προβληματικό παράδειγμα είναι βέβαια η συστηματική αποστράγγιση των υδάτων από την Ελληνικός Χρυσός για να εξυπηρετηθεί η μεταλλευτική δραστηριότητα. Η διαχείριση του ποταμού Χαβρία, επίσης, είναι ένα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με το νερό κι άπτεται της διαχείρισης των αστικών λυμάτων και των λυμάτων της αγροτικής μεταποίησης. Οι καλλιεργητικές μέθοδοι, επίσης, διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι το βασικό που πρέπει να γίνει είναι να εμβαθύνουν οι διαχειριστικές μελέτες για τα ύδατα, να χρηματοδοτηθούν έργα εξοικονόμησης νερού και βέβαια να προχωρήσει το μεγάλο έργο του Φράγματος του Χαβρία, το οποίο με τα συνοδά έργα διαχείρισης υδάτων και λυμάτων θα επιλύσει σημαντικό μέρος του προβλήματος. Άρα, χρειάζονται μελέτες κι έργα, τα οποία είναι τελματωμένα εδώ και πολύ καιρό.

Υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση των νέων γεωργών με φυτώρια ελάτης από τον Ταξιάρχη, καθώς άδικα έχουν εξαιρεθεί από το πρόγραμμα στήριξης των νέων γεωργών, κινδυνεύοντας να χάσουν ένα πολύ σοβαρό τμήμα της επένδυσής τους. Έχουμε κάτι νεότερο να πούμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους που επένδυσαν και παλεύουν να μείνουν στον τόπο τους παρά τις αντίξοες συνθήκες?

Εμείς από την αρχή στηρίξαμε το εύλογο αίτημα των νέων φυτωριούχων ελάτης του Ταξιάρχη να ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων γεωργών. Πιέσαμε, στο πλαίσιο αυτό, ώστε να συμβάλλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην υποβοήθηση των νέων παιδιών που προσπαθούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και παλεύουν με έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας. Σήμερα, η κατάσταση στο συγκεκριμένο θέμα παραμένει κρίσιμη. Αναμένονται οι υπηρεσιακές επισημάνσεις για να δούμε ποιοι τελικά θα μπορέσουν να ενταχθούν. Το πρόβλημα για εμάς είναι συνολικότερο. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της ορεινής Χαλκιδικής μέσα από την καλλιέργεια της ελάτης; Σε αυτό πρέπει να απαντήσουμε ξεκάθαρα όλοι. Εμείς λέμε ότι πρέπει το έλατο του Ταξιάρχη να αναβαθμιστεί σε προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, ώστε να ενταχθεί η ελατοκαλλιέργεια σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Και καλούμε τους πάντες να τοποθετηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποιο μπορεί να είναι το εναλλακτικό και βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο για τη Χαλκιδική και πως μπορούν να συνδυαστούν τόσο διαφορετικές δραστηριότητες από τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή έως και τη μεταλλευτική δραστηριότητα στο νομό;

Η συζήτηση αυτή μας απασχολεί όλα αυτά τα χρόνια κι έχουμε συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με το σύνολο της κοινωνίας της Χαλκιδικής. Εμείς πιστεύουμε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη της Χαλκιδικής θα επέλθει μέσα από τον δρόμο της στήριξης των παραγωγικών επιχειρήσεων και μέσα από την ενίσχυση των εργαζόμενων. Θέλουμε, λοιπόν, έναν τουρισμό με κοινωνική ανταποδοτικότητα, μία αγροτική οικονομία που θα αφήνει περιθώρια βιοπορισμού στον αγρότη, που θα ενισχύει τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και βέβαια ως προς την μεταλλευτική δραστηριότητα, θεωρούμε ολέθρια την μονοκαλλιέργεια της στην Βορειοανατολική Χαλκιδική. Πιστεύουμε ότι δεν έχει θετικό αναπτυξιακό αποτύπωμα, ότι έχει τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος και δεν είναι προς όφελος των πολλών, του κοινωνικού συνόλου της περιοχής. Η νέα σύμβαση που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την Ελληνικός Χρυσός πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και βέβαια, εάν προχωρήσει το σχέδιο επιφανειακής εξόρυξης στις Σκουριές, τότε οι επιπτώσεις θα είναι ακόμα πιο οδυνηρές και για την Χαλκιδική, αλλά και για την Βόρεια Ελλάδα στο σύνολο της.

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η διάταξη που καταργεί την αυτοτέλεια των Πανεπιστημιακών Δασών του Ταξιάρχη και Περτουλίου, θεωρείται ότι είναι “πονηρή” η κατάργηση του επίμαχου άρθρου που καταργεί την αυτοτέλεια;

Εμείς από την πρώτη στιγμή που είδαμε το άρθρο προχωρήσατε σε μια σειρά από καταγγελτικές ενέργειες, εντός κι εκτός Βουλής, με δεδομένο ότι ένας συνδυασμός διατάξεων επιτρέπει την πλήρη ασυδοσία και την άνευ όρων εκποίηση του πανεπιστημιακού δάσους. Για να καταλάβουν κι οι αναγνώστες το ζήτημα, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας συμπεριλήφθηκε ένα άρθρο που καταργεί την αρμοδιότητα διαχείρισης των πανεπιστημιακών δασών από το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Δασοπονίας του ΑΠΘ και τα μεταφέρει στην γενική αρμοδιότητα του πανεπιστημίου. Σε άλλο άρθρο του ιδίου νομοσχεδίου προβλέπεται η σύσταση ενός πανεπιστημιακού ΤΑΙΠΕΔ για τις περιουσίες αυτές, με σκοπό την “αξιοποίηση” τους. Συνεπώς, το πλαίσιο αυτό δημιουργεί έναν σοβαρότατο κίνδυνο για τον δημόσιο κι ερευνητικό χαρακτήρα του δάσους και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από εδώ κι επαγρύπνηση από την τοπική κοινωνία.

Στην Χαλκιδική είστε έτοιμοι εκλογικά με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και όσον αφορά εσάς προσωπικά κυρία Μάλαμα θα δώσετε το παρών στη μάχη του σταυρού στις επικείμενες εθνικές εκλογές;

Όπως γνωρίζετε, η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εισάγει μία νέα κουλτούρα στην σχέση ανάμεσα στην πολιτική και στον πολίτη. Είναι μια διαδικασία ανοικτή που ο καθένας μπορεί να προτείνει πρόσωπα κι οι προτάσεις αυτές να λειτουργήσουν ως κορμός για τα ψηφοδέλτια. Η απόφαση του Συνεδρίου μας είναι τα ψηφοδέλτια να εκφράζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την πλατιά εκλογική μας βάση και με την λογική αυτή οι Νομαρχιακές Επιτροπές εργάζονται για την ανανέωση και την διεύρυνση των ψηφοδελτίων. Σε ότι αφορά τους εν ενεργεία βουλευτές, η συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια εντάσσεται σε μία λογική συνέχειας του έργου τους κι αποτίμησης της δουλειάς τους όλα αυτά τα τρισήμιση χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση και το δικό μας έργο στην Χαλκιδική θα τεθεί στην κρίση των πολιτών, εγώ προσωπικά θα είμαι υποψήφια και τα ψηφοδέλτια μας συνολικά θα είναι ψηφοδέλτια νίκης και προοδευτικής διακυβέρνησης.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να καλύψει τα ίχνη του για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Loading