Συνέντευξη του γραμματέα της ΚΝΕ, Ν. Αμπατιέλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το σύνθημα «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να “ανασαίνουμε”», απαντάει στους προβληματισμούς των νέων

Συνέντευξη του γραμματέα της ΚΝΕ, Ν. Αμπατιέλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το σύνθημα «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να “ανασαίνουμε”», απαντάει στους προβληματισμούς των νέων

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι πύλες των κεντρικών εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, στην Αθήνα, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, επισημαίνει ότι το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να “ανασαίνουμε”, για να νικήσει η ζωή» δίνει το στίγμα της μαχητικής διεκδίκησης στο σήμερα, δείχνει ποια είναι η διέξοδος, η απάντησή μας, η προοπτική που μπορεί να δώσει αέρα, δύναμη και αντοχή στην καθημερινή πάλη για μια ζωή με δικαιώματα.

Αναφέρει ότι η προσαρμογή της πολιτικής δραστηριότητας αυτής της περιόδου έχει να κάνει με τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας και στην κατεύθυνση αυτή η ΚΝΕ άλλαξε τον χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ, «για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες την υγεία των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την υγεία των επισκεπτών του Φεστιβάλ, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, συντάσσοντας -σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα- ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο».

Ταυτόχρονα η ΚΝΕ ανταποκρινόμενη στη δραματική έκκληση των νοσοκομειακών γιατρών για άμεση ανάγκη αιμοδοσίας πήρε την πρωτοβουλία διοργάνωσης δεκάδων εθελοντικών αιμοδοσιών σε όλη την Ελλάδα.

Ο Ν. Αμπατιέλος μιλά επίσης για την ανάπτυξη σειράς τρόπων επικοινωνίας της ΚΝΕ με την νεολαία.

Στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρεται στους αλληλοτροφοδοτούμενους παράγοντες που καθορίζουν τις εξελίξεις αυτής της περιόδου και τονίζει ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων συγκαλύπτουν πως «ο καπιταλισμός είναι ο “ ιός”, που δεν παίρνει από “ θεραπεία”… Μονάχα ανατρέπεται!».

Καθώς οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συμπίπτουν με το άνοιγμα των σχολείων, ο Ν. Αμπατιέλος μιλά για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, αναφέρεται στις προσπάθειες διαστρέβλωσης των μαθητικών διεκδικήσεων από τα ΜΜΕ και υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ότι «το σύνθημα ενός σχολείου που βρίσκεται σε κινητοποίηση στην Πάτρα απαντά από μόνο του: “ Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την Παιδεία”».

Ως προς την διεθνή διάσταση του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η ΚΝΕ θα συγκεντρώνει από τους επισκέπτες οικονομική βοήθεια για τους πληγέντες της φονικής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού, πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο σχετικής καμπάνιας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, ενώ τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα παραδοθούν στην Ένωση Λιβανέζικης Δημοκρατικής Νεολαίας.

Τέλος, μιλώντας για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναφέρει «το σίγουρο είναι πως γι’ άλλη μια χρονιά το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “ Οδηγητή” θα αποδείξει ότι είναι το μεγαλύτερο πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός της νεολαίας».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκου Αμπατιέλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το δημοσιογράφο Γ. Μηλιώνη

ΕΡ:Ποιο είναι το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή και γιατί το επιλέξατε;

ΑΠ:Το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ, «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να “ανασαίνουμε”, για να νικήσει η ζωή», απαντάει στους υπαρκτούς προβληματισμούς, την ανησυχία, την αμφισβήτηση εκατοντάδων χιλιάδων νέων, που έρχονται αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, έναν φαύλο κύκλο κρίσεων, φτώχειας, εκμετάλλευσης, αδικίας, πολέμων. Ή -για να το πούμε αλλιώς- είναι αυτό που είπε στα τελευταία του λόγια ο δολοφονημένος από αστυνομικούς, Αφροαμερικανός, Τζ. Φλόιντ: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω». Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Άλλωστε, η πανδημία του κορονοϊού ήρθε να φανερώσει αυτή την πραγματικότητα, τη γύμνια των καπιταλιστικών κρατών και την ανικανότητά τους να προστατεύσουν τη ζωή και την υγεία των λαών, ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, στη βιτρίνα -υποτίθεται- του καπιταλισμού. Οι ομαδικοί τάφοι, η κατάσταση στις ΜΕΘ, το τραγικό και ταυτόχρονα κυνικό δίλημμα ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, η λειτουργία εργοστασίων και άλλων χώρων δουλειάς εν μέσω πανδημίας είναι μερικές μόνο εικόνες αυτής της βαρβαρότητας.

Το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, λοιπόν, δίνει το στίγμα της μαχητικής διεκδίκησης στο σήμερα, δείχνει ποια είναι η διέξοδος, η απάντησή μας, η προοπτική που μπορεί να δώσει αέρα, δύναμη και αντοχή στην καθημερινή πάλη για μια ζωή με δικαιώματα.

ΕΡ:«Ένα Φεστιβάλ “ αλλιώς”» αναφέρεται στην ιστοσελίδα festival.kne.gr. Τι σημαίνει «αλλιώς»;

ΑΠ: Όντως, το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή είναι ένα διαφορετικό Φεστιβάλ. Παρ’ όλα αυτά έχει και τις “ σταθερές” του. Δεν αλλάζει το γεγονός ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “ Οδηγητή” είναι μια μεγάλη νεανική γιορτή που “ ταξιδεύει” σε όλη τη χώρα, μια πλατιά συνάντηση της νεολαίας με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ, με τις θέσεις της ΚΝΕ, μια “ ανάσα” πολιτισμού και δημιουργίας, μια “ ένεση” αισιοδοξίας, απαραίτητη σ’ αυτές τις συνθήκες. Και φυσικά, όπως κάθε χρόνο, αποτελεί την πρώτη αγωνιστική απάντηση της νεολαίας.

Η προσαρμογή δεν έχει να κάνει μόνο ότι αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον χώρο διεξαγωγής του, για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες την υγεία των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την υγεία των επισκεπτών του Φεστιβάλ, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, συντάσσοντας -σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα- ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο. Η προσαρμογή της πολιτικής δραστηριότητας αυτής της περιόδου έχει να κάνει με τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Ακριβώς γι’ αυτό, πήραμε την πρωτοβουλία διοργάνωσης δεκάδων εθελοντικών αιμοδοσιών σε όλη την Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι στη δραματική έκκληση των νοσοκομειακών γιατρών για άμεση ανάγκη αιμοδοσίας. Ήδη εκατοντάδες νέοι έχουν δώσει αίμα, πραγματική “ ανάσα” ζωής και αλληλεγγύης σε όσους έχουν ανάγκη και στον τιτάνιο αγώνα των γιατρών στα νοσοκομεία, τις ΜΕΘ, τα χειρουργεία, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, για την προστασία της υγείας του λαού.

ΕΡ: Με αρχή τον Μάρτιο και το lockdown είδαμε από την ΚΝΕ την ανάπτυξη και άλλων τρόπων επικοινωνίας με την νεολαία.

ΑΠ: Είναι αλήθεια πως η καραντίνα “ επιτάχυνε” μια προσπάθεια αναβάθμισης των μορφών παρέμβασης και γνωστοποίησης των θέσεων της ΚΝΕ. Δοκιμάσαμε μορφές, όπως είναι τα “ Podcasts της ΚΝΕ”, σειρά θεματικών εκπομπών, δηλαδή, για ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία για την επικαιρότητα, τον πολιτισμό, τη μουσική, τον αθλητισμό, την επιστήμη, την ιστορία κ.ά., που σκοπεύουμε να μονιμοποιήσουμε το επόμενο διάστημα. Συνολικά, αξιοποιήσαμε καλύτερα το διαδίκτυο, με τη λειτουργία νέου, ανανεωμένου site της ΚΝΕ, με την καλύτερη αξιοποίηση του καναλιού της Οργάνωσης στο youtube, με την παραγωγή πολύμορφων διαδικτυακών υλικών κ.ά.

Είναι δεδομένο πως οι κομμουνιστές αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που δίνουν οι νέες τεχνολογίες για να γίνονται ευρύτερα γνωστές η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, οι θέσεις της ΚΝΕ και τέτοιες δυνατότητες δίνει και το διαδίκτυο. Αυτή η παρέμβαση αντλεί ζωντάνια και τροφοδοτεί την καθημερινή, ζωντανή επαφή στους χώρους δουλειάς, νεολαίας, στις λαϊκές συνοικίες, εκεί που μπορούν να σφυρηλατηθούν πραγματικοί δεσμοί αγώνα και συλλογικής δράσης.

ΕΡ: Το 46ο Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία όπου έχουν οξυνθεί μεγάλου βάθους ζητήματα τα οποία αναμφισβήτητα απαιτούν απαντήσεις στρατηγικού χαρακτήρα για το μέλλον της νεολαίας, του λαού και της χώρας. Ποια ζητήματα ιεραρχεί και πώς απαντά η ΚΝΕ;

ΑΠ: Το ίδιο το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ δείχνει την ιεράρχηση της ΚΝΕ στην ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας «για να νικήσει η ζωή». Αυτό αποδεικνύουν, άλλωστε, και οι παράγοντες που καθορίζουν αυτήν την περίοδο:

–Η πορεία και το φούντωμα της πανδημίας στη χώρα μας και διεθνώς, η τραγική κατάσταση στα δημόσια συστήματα υγείας, οι συνέπειες της πανδημίας στη ζωή και τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

–Το ξέσπασμα, η εξέλιξη και το βάθος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, τις συνέπειες της οποίας τις ζει στο πετσί της η νέα γενιά για δεύτερη φορά μέσα σε 10 χρόνια.

–Και φυσικά η περαιτέρω όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα στους οποίους εντάσσονται και οι αντιθέσεις των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας, η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, η απειλή πολεμικού επεισοδίου.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, παρά τη σχετική τους αυτοτέλεια, δεν είναι ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον, ούτε πολύ περισσότερο “ συνέπεσαν” συγκυριακά, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, που κάνουν λόγο για μια τριπλή κρίση (οικονομική, υγειονομική, εθνική), λες και αυτή έπεσε από τον ουρανό ή προέκυψε από το κακό το ριζικό μας… Αυτή η ανάλυση συγκαλύπτει την ταξική και βαθύτερη ουσία των γεγονότων. Συγκαλύπτει ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες αλληλοτροφοδοτούνται και ο ένας αποτελεί την συνέχεια του άλλου. Με άλλα λόγια, συγκαλύπτει πως ο καπιταλισμός είναι ο “ ιός”, που δεν παίρνει από “ θεραπεία”… Μονάχα ανατρέπεται!

ΕΡ: Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “ Οδηγητή” συμπίπτει και με το άνοιγμα των σχολείων…

ΑΠ: Η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη. Τα σχολεία άνοιξαν με σοβαρές ανεπάρκειες και προβλήματα, παρά το χρόνο που είχε η κυβέρνηση στα χέρια της. Τα προβλήματα αυτά αφορούν τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, που αντί να έχει μειωθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει μεγαλώσει. Υπάρχουν περιπτώσεις με συγχωνεύσεις τάξεων, ακόμα και συγκροτημάτων. Πάνω από 20.000 κενά σε εκπαιδευτικούς, ζητήματα με την ανεπαρκή καθαριότητα, χρόνια κτιριακά ζητήματα που σχετίζονται με τη μόνιμη κρατική υποχρηματοδότηση των σχολείων, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία και ανασφάλεια. Το ελπιδοφόρο είναι πως ήδη οι μαθητές οργανώνουν τη δική τους απάντηση. Από την πρώτη κιόλας μέρα έχουν υπάρξει αντιδράσεις, οργανώνονται ήδη μαθητικές κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, βάζοντας στο επίκεντρο να βελτιωθούν άμεσα οι όροι λειτουργίας των σχολείων. Βέβαια, γίνεται μια διαστρέβλωση των μαθητικών διεκδικήσεων από τα ΜΜΕ, αφού ταυτίζονται οι μαθητές με “ αρνητές της μάσκας”. Το σύνθημα ενός σχολείου που βρίσκεται σε κινητοποίηση στην Πάτρα νομίζω πως απαντά από μόνο του: “ Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την Παιδεία”.

ΕΡ: Πώς θα εκφραστεί στο φετινό Φεστιβάλ η διεθνής διάστασή του;

ΑΠ: Παρά το γεγονός ότι η πανδημία ανάγκασε τις Κομμουνιστικές Νεολαίες σε όλο τον κόσμο να προσαρμόσουν τη δράση τους, ιδιαίτερα τον διεθνή τους προγραμματισμό, το 46ο Φεστιβάλ δε θα απολέσει το διεθνές του στίγμα. Η ΚΝΕ έχει λάβει δεκάδες χαιρετιστήρια μηνύματα από αδελφές οργανώσεις που εύχονται κάθε επιτυχία στο Φεστιβάλ μας, πολλά από τα οποία δημοσιεύονται στο κανάλι μας στο youtube και στο site του Φεστιβάλ, festival.kne.gr.

Η διεθνής διάσταση του Φεστιβάλ δεν πρόκειται να χαθεί γιατί, κόντρα στις δυσκολίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες που παρουσιάζονται, παραμένουν τα κοινά προβλήματα για τη νεολαία της περιοχής και όλου του κόσμου, δυναμώνει η επίθεση της αστικής τάξης και του κράτους της σε κάθε χώρα και φυσικά η ανάγκη ισχυροποίησης των Κομμουνιστικών Νεολαιών, του συντονισμού της δράσης τους, η ανάγκη να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας.

Έτσι, στις κεντρικές εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ, η ΚΝΕ θα συγκεντρώνει από τους επισκέπτες οικονομική βοήθεια για τους πληγέντες της φονικής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού, που πρόσθεσε νέα βάσανα στο λαό και την νεολαία του Λιβάνου, μαζί με τα βάσανα των πολέμων, της προσφυγιάς, της φτώχιας, της οικονομικής κρίσης. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε ένα σύνολο δράσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο σχετικής καμπάνιας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, ενώ τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα παραδοθούν στην Ένωση Λιβανέζικης Δημοκρατικής Νεολαίας.

ΕΡ: Τι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες του 46ου Φεστιβάλ;

ΑΠ: Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία επί τρεις μέρες να περάσουν καλά απολαμβάνοντας επί σκηνής κάποιους από τους πιο σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες. Ξεχωριστή θα είναι η τρίτη και τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη, που περιλαμβάνει ομιλία από τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και θα ακολουθήσει αφιέρωμα στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο με τη συμμετοχή μιας πολύ δυνατής ομάδας καλλιτεχνών που συνεργάστηκαν μαζί του, όπως είναι ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Γιώργος Κιμούλης και ο Γιώργος Μεράντζας. Το σίγουρο είναι πως γι’ άλλη μια χρονιά το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “ Οδηγητή” θα αποδείξει ότι είναι το μεγαλύτερο πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός της νεολαίας.

©Πηγή: amna.gr

Loading