Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, με αφορμή το περιστατικό νοτίως της Κάσου, στις αλλαγές που αφορούν τη στρατιωτική θητεία, καθώς και στην προμήθεια εξοπλισμών, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Επίσης, συζήτησε τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στους τομείς της υγείας και της πολιτικής προστασίας.
– Σχετικά με το περιστατικό στην Κάσο, ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι η Ελλάδα άσκησε πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ολοκληρώνοντας μια προγραμματισμένη έρευνα για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο. Η έρευνα αυτή ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τόσο στα χωρικά μας ύδατα όσο και στα διεθνή ύδατα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Μόνο ως υποχωρητική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η εξέλιξη.
– Όσον αφορά τις επικείμενες αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, ο κ. Κεφαλογιάννης εκτίμησε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2025 αναμένουμε να γίνουν ορατές οι αλλαγές που θα αφορούν στη σύγχρονη και αποτελεσματική στρατιωτική εκπαίδευση, στην επαρκή επάνδρωση των μονάδων, κυρίως στη Θράκη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και στην εφεδρεία. Η σταδιακή επίτευξη αυτών των στόχων θα συνεπάγεται αλλαγές σε πολλούς τομείς, όπως η τοποθεσία και ο αριθμός των κέντρων κατάταξης, η διάρκεια παραμονής σε αυτά και έπειτα στις παραμεθόριες μονάδες, καθώς και οι χρόνοι και οι τύποι εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια και μετά τη θητεία.
– Αναφερόμενος στην προμήθεια των πρώτων F-35, ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι θα παραληφθούν τα πρώτα μαχητικά το 2028, ενώ για τις φρεγάτες Belharra, αναμένουμε την παράδοση της πρώτης εντός του 2025 και των άλλων δύο το 2026. Επίσης, εξερευνάται η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ναυπήγησης της φρεγάτας Constellation του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Ωστόσο, επεσήμανε ότι το μέγεθος της περαιτέρω ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με εξοπλισμούς καθορίζεται από συγκεκριμένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, γεγονός που μας οδηγεί σε αναθεώρηση και νέα προτεραιοποίηση των αναγκών.
– Σχετικά με τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στη στελέχωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας στα νησιά, ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι χωρίς την εμπλοκή τους, ιδίως σε ακριτικές περιοχές, το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα ήταν ακόμη πιο οξύ. Επεσήμανε ότι περίπου 60 ειδικοί στρατιωτικοί ιατροί εργάζονται σε περιφερειακά νοσοκομεία του ΕΣΥ από την Κέρκυρα έως την Κω, καθώς και 50 οπλίτες ιατροί καλύπτουν ανάγκες κυρίως σε μικρά νησιά, ενώ 180 στελέχη παρέχουν υπηρεσίες στις 7 υγειονομικές περιφέρειες για το ΕΚΑΒ.
– Τέλος, για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολιτική Προστασία, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙ.Κ.Α.Φ.ΚΑ) ενισχύει τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαχείριση φυσικών καταστροφών, από την πρόληψη μέχρι την αποκατάσταση των επιπτώσεών τους. Υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος απόκρισης σε τέτοια συμβάντα και να βελτιστοποιηθεί η συνδρομή μας, με ενθαρρυντικά δείγματα γραφής από το επιχειρησιακό πεδίο.