Συγγνώμη Ράμα σε Μητσοτάκη για τη δήλωση πως «η Ελλάδα εξαπάτησε την ΕΕ»

Συγγνώμη Ράμα σε Μητσοτάκη για τη δήλωση πως «η Ελλάδα εξαπάτησε την ΕΕ»

Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν στα Τίρανα, με τον Αλβανό πρωθυπουργό να ζητάει συγγνώμη για τις δηλώσεις του σχετικά με την Ελλάδα.

«Συγγνώμη» για τις δηλώσεις που έγιναν αναφορικά με την Ελλάδα και στις οποίες είχε πει ότι η χώρα μας «εξαπάτησε για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα.

Το απόγευμα της Δευτέρας, οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο στα Τίρανα στο πλαίσιο της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Κατά την συνάντησή τους ο κ. Ράμα ζήτησε συγγνώμη για τις εν λόγω δηλώσεις που μεταδόθηκαν στον ιστότοπο Euractiv. «Συγγνώμη για κάποιες περίεργες δηλώσεις που είδα ότι αποδόθηκαν, δεν αντιπροσωπεύουν την κατάσταση φυσικά στην Ελλάδα. Ελπίζω να μην ενοχληθήκατε», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός και συνεχίζοντας σημείωσε: «Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική παράταξη όπως με τον Τσίπρα που είμαστε φίλοι».

Παράλληλα ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την επίσκεψη και μετέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό τις ευχές του για την ονομαστική εορτή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Αναφορικά με τη αναβληθείσα επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εδάφη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ο κ. Ράμα είπε «ελπίζω να βρείτε χρόνο να επισκεφθείτε την ελληνική μειονότητα σε επόμενο χρόνο. Υπάρχουν παραδοσιακοί δεσμοί. Όταν τους είπα (σ.σ. στους Έλληνες ομογενείς) τι θέλετε να κάνουμε για εσάς μας είπαν: “αυτό και αυτό ή αλλιώς φέρτε μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη”. Έτσι θα γλιτώσουμε εμείς και χρήματα από τον προϋπολογισμό μας».

Από πλευράς του ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και σημείωσε πως υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών. «Έχουμε το ζήτημα της μειονότητας και της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να υπάρχει πρόοδος και επίλυση του ζητήματος», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε, «λυπάμαι που οι καιρικές συνθήκες δεν μου επιτρέπουν να πάω αύριο στην ελληνική μειονότητα αλλά ίσως πάμε μαζί.

«Η Ελλάδα εξαπάτησε πολύ»

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του ο Ράμα μίλησε την παραμονή της συνόδου κορυφής για τη διεύρυνση, τις περιφερειακές εντάσεις και την ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα της διαδικασίας διεύρυνσης. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε άτομα και αξίες. Πρέπει να κάνουμε τις ‘ασκήσεις μας στο σπίτι’, δεν πρόκειται για εξετάσεις που μπορείς να εξαπατήσεις. Ακόμη, και αν οι καθηγητές έχουν μεγάλη διάθεση να σε βοηθήσουν να περάσεις […] είναι προς το συμφέρον σου να περάσεις το διαγώνισμα σωστά», δήλωσε ο Ράμα.

«Και επειδή είναι για το καλό μας», είπε, «πρέπει να έχουμε θεσμούς που λειτουργούν». «Όχι όπως έκαναν κάποιες χώρες στο παρελθόν, όπως μια γειτονική χώρα, η Ελλάδα για παράδειγμα, που εξαπάτησε πολύ. Πήρε χρήματα από την Ευρώπη, πέρασε μια περίοδο χλιδής και μετά κατέληξε πολύ άσχημα», τόνισε ο Αλβανός Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Πρόοδος στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ

«Στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ έχει καταγραφεί πρόοδος και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης», τόνισε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που γίνεται στα Τιρανα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιες εκκρεμότητες με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όπως είπε αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Παράλληλα εξέφρασε την λύπη του, γιατί όπως είπε λόγω των καιρικών προβλέψεων δεν θα μπορέσει να επισκεφθεί τις περιοχές όπου ζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας. «Θα κάνουμε την συγκεκριμένη επίσκεψη το συντομότερο δυνατό. Θέλω να επισκεφτώ τους ομογενείς μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική ενσωμάτωσης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε για πρώτη φορά τέτοια Σύνοδος φιλοξενείται σε χώρα υποψήφια προς ένταξη, ενώ υπενθύμισε ότι η όλη διαδικασία εκκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το 2003.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις με την Αλβανία ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η βούλησή μας είναι να βάλουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε τροχιά ακόμη μεγαλύτερης προσέγγισης.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: «Εύλογα ερωτήματα» δημιουργεί η ακύρωση της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Βόρεια Ήπειρο

Loading

Play