Σύνοδος Κορυφής: Πάλι «κατηγορούμενο» βγάζει τον Ερντογάν η ΕΕ για τη νέα κλιμάκωση με την Ελλάδα

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να καταδικάσουν και πάλι την Τουρκία για τη νέα κλιμάκωση κατά της Ελλάδας, όπως φαίνεται από το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων σύμφωνα με το Euractiv.

propoli

Τα συμπεράσματά και η δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, ανέφεραν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Όμως, οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το τελευταίο διάστημα έχουν κλιμακωθεί και πάλι, με την Αθήνα να λέει ότι η Τουρκία παραβιάζει καθημερινά τον εναέριο χώρο της, καθώς και ότι έχει παρατηρήσει αύξηση των μεταναστευτικών ροών τόσο από τη θάλασσα όσο και από τη στεριά.

Από την πλευρά της,  η Άγκυρα, επικαλούμενη διεθνείς συνθήκες, πιέζει για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών που γειτνιάζουν με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του ελληνικού στρατού αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις εκεί, καθώς η Τουρκία διαθέτει την «Στρατιά του Αιγαίου» με έδρα τη Σμύρνη, ενώ υπάρχει και το πρόσφατο παρελθόν και το 1974, όταν η Χούντα απέσυρε τα στρατεύματα από την Κύπρο, η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε παράνομα κυπριακό έδαφος, παραμένοντας μέχρι σήμερα.

Δείτε επίσης: Λονδίνο: Περαιτέρω κυρώσεις στη Μόσχα

Loading