Το μεγάλο βαλκανικό ραντεβού ορίστηκε για σήμερα στη Θεσσαλονίκη – Τι σηματοδοτεί η παρουσία του Ολαφ Σολτς, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ
Τη στιγμή, που η Άγκυρα εμμένει στην κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της εναντίον της Ελλάδας, η Αθήνα αποδίδει τεράστια σημασία στο προγραμματισμένο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στη Θεσσαλονίκη.
Και αυτό γιατί όπως φαίνεται το Βερολίνο έχει φύγει από την λογική των «ίσων αποστάσεων» και προσεγγίζει περισσότερο τις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά θέματα.
Η διεξαγωγή, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης δίνει την ευκαιρία για την ανάδειξη της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Ο λόγος που επελέγη η Θεσσαλονίκη και όχι η Αθήνα είναι διότι για τα Βαλκάνια και τους ηγέτες τους η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη «μητρόπολη» της ευρύτερης περιοχής.
Μητσοτάκης: «Ας επιδιώξουμε την ένταξη ολόκληρων των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2033»
Όπως τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Politico: «H σημερινή Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) που διεξάγεται στην αρχαία παραθαλάσσια πόλη της Θεσσαλονίκης, σπουδαίο κέντρο εμπορίου και ιδεών εδώ και πολλούς αιώνες, έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή. Συνιστά μια ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε εις βάθος ιδέες σε επίπεδο ηγετών και να κάνουμε έναν απολογισμό για το πού βρισκόμαστε και τι πρέπει να κάνουμε επειγόντως.
Το μήνυμά μου σήμερα είναι ξεκάθαρο: τηρωντας τα κριτήρια που έχουν οριστεί ας επιδιώξουμε την ένταξη ολόκληρων των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2033. Πρόκειται για φιλόδοξο αλλά επιτεύξιμο χρονοδιάγραμμα. Ήδη έχουμε καθυστερήσει πολύ. Και το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η απόφαση, σε δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες, να ξεμπλοκάρουμε την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας».
Οι παρουσίες και η μία ηχηρή απουσία
Πέρα από τους Σολτς, Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ, παρών είναι και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Νικολάε Τσούκα, η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού, ο Σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Παχόρ και από τα Δυτικά Βαλκάνια το τριμελές προεδρείο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και οι ηγέτες Αλβανίας Eντι Ράμα, Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι. Η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο από τον υφυπουργό Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί.
Η απουσία που συζητήθηκε πάντως, είναι εκείνη της Αυστρίας, η οποία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια επιδεικνύοντάς το σε κάθε ευκαιρία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρουσία των ηγετών Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Μολδαβίας καθώς σηματοδοτεί το σχέδιο για τη μεταφορά ενέργειας μέσω των ανατολικών Βαλκανίων προς τη Μολδαβία αλλά και την Ουκρανία.
Από την άλλη, η γερμανική παρουσία απηχεί ως μια υπενθύμιση προς τη Μόσχα ότι η εξουσία της δεν περιορίζεται μόνο στην κεντρική Ευρώπη αλλά επεκτείνεται και στα Βαλκάνια, αποτελόντας ένα βασικό παράγοντα σταθεροποίησης της περιοχής.
Τα Σκόπια και τα Τίρανα έχουν πολύ πιο συγκεκριμένες ελπίδες από τη σημερινή συνάντηση για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες τους, έστω και σε δεύτερο χρόνο.
Η Άγκυρα κάνει λόγο για το “ημερολόγιο προκλήσεων της Αθήνας”
Τα τουρκικά ΜΜΕ εξαπολύουν τις πρώτες προειδοποιητικές βολές εναντίον της Αθήνας, κάνοντας λόγο για ένα «ημερολόγιο προκλήσεων της Αθήνας» που θα ξεκινήσει από τη Σύνοδο και θα φτάσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28-30 Ιουνίου.
Η Τουρκία, βλέποντας ότι βρίσκεται προ του φάσματος μιας αυτοαπομόνωσης, αποφάσισε στο «παρά πέντε τις Συνόδου» να εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης σε επίπεδο υφυπουργού.
Το γεγονός αυτό αξιολογείται θετικό από την ελληνική πλευρά, πάγια θέση της οποίας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν πάντοτε ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία.
Δείτε επίσης: Παναγιωτόπουλος για διαρροές: Αυτές οι συμπεριφορές αντιμετωπίζονται με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα