Συρεγγέλα: «Οι γυναίκες έχουν αρχίσει και μιλούν, κι αυτό είναι το σημαντικό»
(EUROKINISSI)

Συρεγγέλα: «Οι γυναίκες έχουν αρχίσει και μιλούν, κι αυτό είναι το σημαντικό»

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, μίλησε για την ενδοοικογενειακή βία και τις γυναικοκτονίες

«Είναι σημαντικό να ξέρουν οι γυναίκες ότι υπάρχει δομή στήριξης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, έμφυλης και οικογενειακής βίας, είναι 43 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία και με τους Δήμους αλλά και με το Κέντρο Θεμάτων Ισότητας, οπού εκεί μπορούν να βρουν στήριξη ψυχολογική αλλά πλέον και εργασιακή στήριξη», ανέφερε αρχικά στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» και στη συνέχεια συμπλήρωσε:

«Η 24ωρη γραμμή που υπάρχει είναι το 15900, και εκεί υπάρχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, που μπορούν να τις παραπέμψουν στο πλησιέστερο συμβουλευτικό κέντρο, αλλά μέσω της πλατφόρμας metoo.gr μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες για το ποιο είναι το πλησιέστερο συμβουλευτικό κέντρο που μπορούν να πάνε, εκεί επίσης προσφέρεται και νομική στήριξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον υπάρχουν 19 ξενώνες όπου εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν οι γυναίκες μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους, για κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να απομακρυνθούν από το κακοποιητικό περιβάλλον. Το σημαντικό είναι αυτές οι γυναίκες να βρουν δουλειά και το κράτος να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των μισθολογικών αναγκών τους» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα περιστατικά. Δεν σημαίνει όμως ότι έχει αυξηθεί η βία. Κατά τη διάρκεια του lockdown, στις διακοπές των Χριστουγέννων, που περνάει πολύ χρόνο μαζί, ένα ζευγάρι που έχει ήδη προβλήματα, αυξάνονται και εντείνονται τα περιστατικά βίας. Όλον αυτόν τον καιρό χρειάστηκαν υποστήριξη χιλιάδες γυναίκες, κάποιες από αυτές χρειάστηκαν και απομάκρυνση. Οι γυναίκες έχουν αρχίσει και μιλούν, κι αυτό είναι το σημαντικό. Πλέον στη χώρα μας δεν είναι ταμπού να μιλά η γυναίκα για την οικογενειακή βία»

«Η πρόληψη είναι κάτι σημαντικό. Ήδη στα σχολεία από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, υπάρχουν στα εργαστήρια δεξιοτήτων, ειδικά μαθήματα για τον σεβασμό στην ισότητα, για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ώστε τα παιδιά από μικρή ηλικία να μαθαίνουν ότι οφείλει να υπάρχει σεβασμός μεταξύ τους. Επίσης εμείς οι ίδιοι οι γονείς θα πρέπει να προσέχουμε πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, και να τα μεγαλώνουμε κορίτσια και αγόρια με τον ίδιο τρόπο, δεν υπάρχουν για παράδειγμα, αντρικές ή γυναικείες δουλειές ή σπουδές».

Γυναικοκτονίες

«Δυστυχώς στην χώρα μας υπάρχουν 12 με 15 γυναικοκτονίες τον χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί. Υπάρχουν από το 2010 τα στοιχεία. Δεν θα μπούμε στη λογική ποιά χρονιά ήταν περισσότερες και ποιά λιγότερες, και μία να ήταν θα έπρεπε να μας προβληματίσει, γιατί είναι δολοφονίες γυναικών που με τις κατάλληλες δράσεις ευαισθητοποίησης και πρόληψης, είναι εγκλήματα που μπορούν να εξαλειφθούν, να μην υπάρχουν», τόνισε.

«Η γυναίκα θα πρέπει να προβληματιστεί με κάποιες ενδείξεις, με τη χρήση λεκτικής και σωματικής βίας, κτητικότητα, απειλές. Στο metoogreece.gr υπάρχουν οι αντίστοιχες πληροφορίες»,

»Επίσης αναπτύξαμε και ένα εργαλείο εκτίμησης κινδύνου. Ξεκίνησε πιλοτικά, και σύμφωνα με αυτό είναι ένα ερωτηματολόγιο που δίνεται στη γυναίκα, και σύμφωνα με τις ρωτήσεις που θα της κάνει και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσει, ο ειδικός θα καταλάβει κατά πόσο η γυναίκα αυτή θα πρέπει να απομακρυνθεί από το κακοποιητικό περιβάλλον, γιατί θα μπορούσε να είναι σύντροφος εκείνος που την κακοποιεί και όχι σύζυγος. Θα το συνδυάσουμε με το panic button, που θα είναι μία εφαρμογή που θα υπάρχει κρυπτοποιημένα στο κινητό της γυναίκας που θα το έχει, και μόλις το πατά να καλείται η αστυνομία», κατέληξε.

Δείτε επίσης: Χατζηδάκης: «Οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν φέτος έχουν πέσει στις 60 χιλιάδες»

Loading

Play