«Κάποιες χώρες, αφρικανικές ή ασιατικές θα το πληρώσουν με νεκρούς από λιμό, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες θα ζοριστούν πάρα πολύ» ανέφερε ο κ. Συρίγος
Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος μίλησε στον Real Fm 97,8 και μίλησε μεταξύ άλλων για τις γαλλικές εκλογές λέγοντας πως «εκείνο που διαπιστώσαμε στην περίπτωση της Λεπέν είναι ότι τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη Γαλλία επί 70 χρόνια εξαφανίστηκαν. Πήραν και οι δύο ποσοστό κάτω από 6%. Είναι σαφές ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για την πιεστική και τραγική καθημερινότητά του. Και αυτό προσδιορίζει την ψήφο του».
Για τις δημοσκοπήσεις και τα ζητήματα που πιέζουν τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη είπε:
«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας κρίσεως που ακόμα δεν έχουμε δει τις διαστάσεις της γιατί συνεχίζεται ο πόλεμος. Αλλά ακόμη και να σταματήσει ο πόλεμος, πρέπει να υπάρχει μια πρώτη συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας και μια δεύτερη συμφωνία της Δύσης με τη Ρωσία για να αποκατασταθούν τα πράγματα. Αυτό είναι άγνωστο πότε θα γίνει. Επομένως πάμε σε μια κρίση τεραστίων διαστάσεων. Κάποιες χώρες, αφρικανικές ή ασιατικές θα το πληρώσουν με νεκρούς από λιμό, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες θα ζοριστούν πάρα πολύ. Μία κυβέρνηση όμως, αναδεικνύεται και από τη δυνατότητά της να διαχειριστεί τόσο κρίσιμες καταστάσεις».
Συμπλήρωσε πως «εάν η επισιτιστική κρίση χτυπήσει την Αίγυπτο, είναι δίπλα μας. Αυτά που έγιναν με τη Συρία ή την Ουκρανία θα μοιάζουν παιχνιδάκι στο τι θα γίνει αν αρχίσουν προσφυγικά ρεύματα λόγω του λιμού από την Αφρική προς την Ευρώπη».
Για την κρίση στην ενέργεια και τις τιμές πριν τον πόλεμο είπε πως «ισχύει, αλλά σε πολύ μικρότερη έκταση. Η Ε.Ε. προσπάθησε να μεταβεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – ορθότατη πράξη- αλλά χωρίς να έχουμε λύσει το πρόβλημα αποθήκευσης της ενέργειας».
Για το αν θα βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση στο θέμα της ενέργειας είπε πως «ήδη κινείται προς μια τέτοια κατεύθυνση. Χωρίς να είμαι υπέρμαχος της πυρηνικής ενέργειας, αντιλαμβάνομαι ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα λύση εν μέρει στο πρόβλημα θα δώσει και η πυρηνική ενέργεια. Το λέω αυτό επειδή είχαμε περάσει σε μια φάση όπου η Γερμανία είχε αποφασίσει να κλείσει τα πυρηνικά της εργοστάσια. Τώρα περνάμε σε μια φάση όπου γίνεται αποδεκτό ότι μεταβατικά θα χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια και από πυρηνικά εργοστάσια. Διότι αλλιώς οι τιμές θα φτάσουν στον…Θεό».
Σχετικά με τους υδρογονάνθρακες ο Υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι «όλα αυτά έχουν ξεκινήσει από το 2011 με τον περίφημο νόμο Μανιάτη. Το κρίσιμο για εμάς δεν είναι τα κοιτάσματα που έχουμε ήδη βρει, τα οποία είναι μικρά και δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Το κρίσιμο είναι να μπορέσουμε να κάνουμε έρευνες δυτικά της Κρήτης, όπου υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Αυτό δεν γίνεται σε μια ημέρα. Για να έχουμε αποτελέσματα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 2-3 χρόνια. Να ξέρουμε δηλ. ότι έχουμε κοιτάσματα ικανά προς αξιοποίηση».
Η κουβέντα πήγε και στους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας με τον κ. Συρίγο να λέει ότι «την πρώτη φορά που θα σου έρθει ο λογαριασμός θα βρίσεις, θα δυσκολευτείς, τη δεύτερη φορά θα ζοριστείς, την τρίτη δεν θα είσαι σε θέση να τον πληρώσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν δοθεί 800 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση των λογαριασμών και είναι κάτι που θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Είναι ένα σοκ οι λογαριασμοί, το υπέστην κι εγώ πρόσφατα.
Πρέπει να λάβουμε υπόψιν τρία πράγματα: πρώτον, βγαίνουμε από μια 10ετή οικονομική κρίση, δεύτερον, έχουμε περάσει μια διετή κρίση με τον κορονοϊό, επομένως τα οικονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα για πολύ γενναίες παρεμβάσεις και τρίτον, επειδή το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό σε μεγάλο βαθμό θα υπάρχει κάποια στιγμή και φως από την Ε.Ε. Εάν δεν υπάρξει, τότε θα κοιτάξουμε τις δικές μας λύσεις».
Τι είπε ο Άγγελος Συρίγος για την Τουρκία
Σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις, ο κ. Συρίγος υποστήριξε ότι «το θέμα των παραβιάσεων θεωρείται από τους Τούρκους δυστυχώς ως ένα κεκτημένο τους όλα αυτά τα χρόνια. Είναι κάτι που στο επόμενο διάστημα πρέπει να ξαναδούμε με προσοχή. Όχι μόνο σε επίπεδο Ελλάδος – Τουρκίας αλλά και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Δεν γίνεται όταν έχεις τα θέματα με την Ουκρανία και παραβιάσεις Διεθνούς Δικαίου να αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένο τρόπο από τη διεθνή κοινότητα και όταν έχεις παραβιάσεις Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία να αντιμετωπίζονται με κατανόηση για την Τουρκία. Μια στάση «θα δούμε τι θα γίνει, άσε τώρα να περάσουμε τον σκόπελο».
Δείτε επίσης: Βουλή: Αίρεται η ασυλία του Π. Πολάκη – Σφοδρή αντιπαράθεση με την Φ. Αραμπατζή (vid)
- Τραμπ: Προτίθεμαι να σταματήσω την παραφιλολογία γύρω από τα τρανς άτομα από την πρώτη ημέρα στον Λευκό Οίκο
- Οδηγός επιβίωσης για την πολυκατοικία: Απαραίτητες πληροφορίες για τη συμβίωση
- Οργή και θρήνος στο Μαγδεμβούργο για το μακελειό από τον Σαουδάραβα δράστη
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ επισημαίνει ότι ο Μασκ δεν έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος
- Super Μπάλα Live: Οι διαιτητικές ατασθαλίες πλήττουν το πρωτάθλημα