Συρίγος: «Οι θέσεις μας με την Τουρκία είναι μακριά όσο ο oυρανός με τη γη»

Συρίγος: «Οι θέσεις μας με την Τουρκία είναι μακριά όσο ο oυρανός με τη γη»

Στο ιστορικό των μή παρεμβάσεων του ΝΑΤΟ στην διένεξη Ελλάδας Τουρκίας, αναφέρθηκε ο Άγγελος Συρίγος μιλώντας στο politic radio μέσα από τη συχνότητα του Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Ο νομικός, αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ, εξήγησε πως η παρέμβαση γίνεται τώρα λόγω της ανάμειξης της Γαλλίας στο σκηνικό.

«Φαίνεται ότι ήταν ένα κείμενο το οποίο έδωσε στους στρατιωτικούς εκπροσώπους των δύο χωρών που βρίσκονται στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχει έρθει σε επαφή με ανώτερες ηγεσίες όπως υπονόησε στο μήνυμα του, όπου εμφανίστηκε να έχει συνομιλήσει με τις ηγεσίες Ελλάδας και Τουρκίας».

Όπως ανέφερε ο κ. Συρίγος η θέση της κυβέρνησης είναι, εάν δεν φύγει το Oruc Reis μαζί με τα πολεμικά δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσουμε να συνομιλήσουμε.

Η διαδικασία διαλόγου

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί που είναι η συμφωνία στα θέματα διαπραγματεύσεων αρχικά και μετά οι διαπραγματεύσεις.

«Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα αντικειμενικό», τόνισε ο κ. Συρίγος.

«Η θέση της Ελλάδος είναι ότι υπάρχει ένα μόνο θέμα προς διαπραγμάτευση. Το θέμα της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η θέση της Τουρκίας είναι ότι πέραν αυτού υπάρχουν και άλλα θέματα όπως οι περίφημες γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, η αποστρατικοποίηση των ανατολικών νησιών του Αιγαίου, μειονότητα στη Θράκη, μια μουσουλμανική μειονότητα που ανακάλυψαν στη Ρόδο και στην Κω, το θέμα του ισλάμ στην Ελλάδα και διάφορα άλλα τέτοια.

Οπότε προκύπτει ένα ερώτημα: Στις συνομιλίες θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για να πάμε σε διαπραγματεύσεις;

Εγώ πιστεύω ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε για αντικειμενικούς λόγους», ανέφερε.

Οι θέσεις μας δεν είναι σχετικά κοντά ή λίγο μακριά είναι ο «ουρανός με τη γη», είναι άλλα πράγματα, κατέληξε.

«Κάθε συμφωνία είναι διαφορετική από την άλλη. Αν έχεις δεχθεί μειωμένη επήρεια δίνει στον άλλον τη δυνατότητα, να επικαλεστεί πολιτικά το επιχείρημα γιατί δίνεις μειωμένη επήρεια στην Κάσο και θέλεις να δώσεις πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο. Η απάντηση είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, ότι έτσι κρίνω ότι με συμφέρει πολιτικά.

Εάν πάμε σε διεθνές δικαστήριο, το διεθνές δικαστήριο δεν εξετάζει βάσει προηγούμενων συμφωνιών αλλά βάσει της νομολογίας του. Επομένως και να έχεις υπογράψει την χ ή την ψ συμφωνία με την Αίγυπτο ή την Ιταλία, δεν προδιαθέτει την κρίση του δικαστηρίου».

Απρεπής συμπεριφορά του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν

Ερωτηθείς για την απρεπή στάση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ προς τον Έλληνα πρεσβευτή, ο κ. Συρίγος τόνισε: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκανε. Φημολογείται πάντως ότι η Τουρκία έστειλε στρατιωτικό υλικό στο Αζερμπαϊτζάν στην πρόσφατη κρίση με την Αρμενία, ίσως θα πρέπει να το αποδώσουμε εκεί. Διπλωματικά δεν δικαιολογείται».

Ακούστε όσα είπε ο κ. Συρίγος στο politic radio μέσα από τη συχνότητα του Flash 99,4

Loading

Play