Συρίγος: Σώζεται το πρόσωπο του Ερντογάν με τη συμφωνία για Συρία

Συρίγος: Σώζεται το πρόσωπο του Ερντογάν με τη συμφωνία για Συρία

«Σώζεται το πρόσωπο του Ερντογάν με αυτή τη συμφωνία, μπορεί να εμφανιστεί στην κοινή του γνώμη και να πει “ορίστε τα καταφέραμε”, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία πολύ περιορισμένη περιοχή», δήλωσε ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία.

«Θα αποσυρθούν μόνο στις περιοχές που βρίσκονται αντιμέτωποι οι Τούρκοι με τους Κούρδους και αποκαλείται αυτό μέσα στη συμφωνία ασφαλής ζώνη», ανέφερε ο κ. Συρίγος και πρόσθεσε: «Είναι ένα ακόμη δώρο του Τραμπ προς τον Ερντογάν όπου τον εμφανίζει στα χαρτιά ότι δήθεν έχει κερδίσει όλη αυτή την περιοχή και θα την εκκαθαρίσει από τους Κούρδους, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ μικρό τμήμα της περιοχής, που αφορά η συμφωνία. Από την ώρα που οι Κούρδοι υποχωρούν, συμφωνούν με τον Άσαντ και βάζουν στις θέσεις τους τον Άσαντ, η τουρκική επίθεση απώλεσε τον βασικό της στόχο, να καταλάβει όλο αυτό το τμήμα».

Για την εκεχειρία

Σχετικά με την εφαρμογή της εκεχειρίας εξήγησε: «Δεν ξέρουμε κατά πόσον οι Κούρδοι της περιοχής θα θελήσουν να συμφωνήσουν στην απόσυρση αυτών που λένε. Συμφωνήσαν για απόσυρση βαρέων όπλων, απόσυρση των δυνάμεων της πολιτοφυλακής, καταστροφή των οχυρωματικών έργων που υπάρχουν εκεί πέρα. Θα δούμε κατά πόσο θα συμφωνήσουν και οι Κούρδοι να προβούν σε αυτές τις κινήσεις […] Ανάλογες συμφωνίες είχαν γίνει μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων στο παρελθόν, για διάφορες περιοχές, όπως για το Μανμπίζ –η περιοχή που ελεγχόταν από τους Κούρδους, δυτικά του Ευφράτη και εδώ και τέσσερις ημέρες έχουν μπει μέσα οι δυνάμεις του Άσαντ, αλλά και ρωσική στρατονομία και εδώ και αρκετό καιρό οι Τούρκοι πιστεύανε ότι θα μπορέσουν να πετύχουν κάτι αντίστοιχο εκεί, αλλά δεν έγινε από πλευράς Κούρδων, οπότε θα το δούμε στην πράξη πώς θα εφαρμοστεί».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που έθεσε ο πρωθυπουργός, σχετικά με τις επιχειρήσεις στη Συρία και τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως και το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε: «Από πλευράς μας θεωρώ πιο σημαντικό εάν θα ληφθούν κυρώσεις ή όχι για το θέμα της κατάστασης στην Κύπρο με τις παράνομες γεωτρήσεις. Αυτό το θεωρώ βασικό, γιατί αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι η πρώτη φορά όπου έχουμε κυρώσεις για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε θέματα υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ, θαλασσίων ζωνών, πράγματα τα οποία μας ενδιαφέρουν άμεσα εμάς και για το Αιγαίο, οπότε έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό σημείωσε ότι τις τελευταίες μέρες έχει μειωθεί η πίεση αρκετά, «έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό οι καθημερινές ροές προς τα νησιά και όλα αυτά εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τουρκική κυβέρνηση, το πώς ανοίγει ή κλείνει την κάνουλα».

«Για την Ευρώπη το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που την καίει, γιατί είναι ένα πρόβλημα που αμφισβητεί τους ίδιους τους πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος […] Αμφισβητείται το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα στα θεμέλιά του από ευρωπαϊκά αντισυστημικά κόμματα. Επομένως στην Ευρώπη καίγονται γι’ αυτό περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο θέμα, δεν τους ενδιαφέρει η επίθεση στη Συρία, πέφτει πολύ μακριά, τους ενδιαφέρει να μην ξανα-βιώσουν καταστάσεις αντίστοιχες με αυτές του 2015 όπου ξαφνικά αντισυστημικά κόμματα βρέθηκαν να φλερτάρουν με την εξουσία», παρατήρησε.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit ο κ. Συρίγος απάντησε: «Το κρίσιμο σημείο δεν είναι τι δέχθηκαν οι Ευρωπαίοι, αλλά τι θα δεχθεί το βρετανικό κοινοβούλιο. Συμφωνία για Brexit είχε γίνει και στο παρελθόν από την προηγούμενη βρετανίδα πρωθυπουργό. Απερρίφθη τέσσερις φορές στο βρετανικό κοινοβούλιο η συμφωνία που έφερε η βρετανίδα πρωθυπουργός. Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι αν έχουμε ένα νέο σχέδιο συμφωνίας, αλλά αν θα γίνει αποδεκτό από το βρετανικό κοινοβούλιο […] Οι ενδείξεις -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν είναι θετικές ότι θα γίνει δεκτό».

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play