Δεν λείπει η γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος της οργανωτικής του ανασυγκρότησης, διεύρυνσής του και, συνεπακόλουθα, και του συνεδρίου του.
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Κομματικές πηγές λένε χαρακτηριστικά στο Politik πως θα έπρεπε να είχε ήδη ανακοινωθεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, η οποία είναι άγνωστο αν θα ανακοινωθεί αυτήν την εβδομάδα.
Πάντως γίνεται προσπάθεια αυτό να συμβεί μέχρι την Τετάρτη ούτως ώστε να ακολουθήσει η πρώτη πανηγυρική της συνεδρίαση το Σαββατοκύριακο πριν ξεκινήσουν οι λαϊκές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα.
Σημειώνεται πως τα 50 περίπου μέλη του Οργανωτικού Γραφείου- η σύνθεσή του δεν είναι σταθερή, αλλά συμμετέχουν σε αυτό στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΔΗΜΑΡ όσο και της Προοδευτικής Συμμαχίας- έχουν αναλάβει νομούς ευθύνης προκειμένου να διοργανωθούν καλύτερα οι λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε μία από τις 54 πρωτεύουσές τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, θα βρίσκεται στην Αχαΐα στις 14 και 15 Οκτωβρίου.
Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, ανησυχούν και για το ότι o Κυριάκος Μητσοτάκης με τη ρητορική του εξακολουθεί να διατηρεί τη δυναμική του στο χώρο του Κέντρου- όπως αυτή αποδείχθηκε στις πρόσφατες εκλογές- δίχως να αποξενώνει τις πιο ακραίες φωνές που ζητούν αυστηρότερη πολιτική στα ζητήματα, για παράδειγμα, της ασφάλειας και του προσφυγικού- μεταναστευτικού.
Χρησιμοποιούν, μάλιστα, ως παράδειγμα τις απαντήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή την Παρασκευή στον επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη, για το προσφυγικό- μεταναστευτικό όπου κινήθηκε επιδέξια ανάμεσα στη φιλελεύθερη άποψη περί ενσωμάτωσης και τη συντηρητική περί καλύτερης φύλαξης των συνόρων.
Ίδια συμπεράσματα κι από την επίσκεψη Πομπέο
Το «δεν θέλουμε φράχτες και τείχη, αλλά κανόνες» του κ. Μητσοτάκη συμπυκνώνει μια πολιτική που αρκετοί στην Κουμουνδούρου παραδέχονται ότι τους ρίχνει στα σκοινιά και τους αποξενώνει ακόμα περισσότερο από το μεσαίο χώρο.
Το ίδιο ισχύει και με την επίσκεψη στην Ελλάδα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και τα μηνύματα στήριξης της χώρας μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας που έστειλε στην Τουρκία και τα οποία επιβεβαιώνουν το διεθνές κύρος του κ. Μητσοτάκη το οποίο δεν επλήγη από την αρνητική του στάση στη Συμφωνία των Πρεσπών.