ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση έχει καταδικάσει το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» σε αργό θάνατο

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση έχει καταδικάσει το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» σε αργό θάνατο

Κοινοβουλευτική ερώτηση 23 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο «Παπανικολάου» και την επικινδυνότητα για την υγεία και τη ζωή των ασθενών.

«Η απερχόμενη κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη έχει καταδικάσει το νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης σε αργό θάνατο. Ενδεικτικό είναι ότι έναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην πνευμονολογική κλινική του, οι εργασίες αποκατάστασης δεν έχουν γίνει, ενώ το νοσοκομείο κινδυνεύει να χάσει και την ιστορική μονάδα της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, καθώς αυτή έχει τεθεί εκτός εφημεριών.

Το οριακό αδιέξοδο για το νοσοκομείο αποτυπώνεται στις τραγικές ελλείψεις γιατρών, αλλά και την απουσία οποιουδήποτε σχεδίου από τους αρμοδίους. Επτά αναισθησιολόγοι εργάζονται για δεκατρείς χειρουργικές κλινικές, με τουλάχιστον δέκα εφημερίες τον μήνα. Η μοναδική καρδιοαναισθησιολόγος επί δυόμισι μήνες έχει κάνει είκοσι και πλέον εφημερίες ανά μήνα και βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια λόγω εξάντλησης Ενώ την ίδια ώρα, με απόφαση των διοικητών της 3ης και 4ης ΥΠΕ τέσσερις καρδιοχειρουργοί της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής μετακινούνται στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης. Στο δε ακτινολογικό εργαστήριο του «Παπανικολάου» δεν θα διενεργούνται πλέον αξονικές στεφανιογραφίες, εξαιτίας της έλλειψης τεχνολόγων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον υπουργό Υγείας να απαντήσει πώς διασφαλίζεται η υγεία και η ζωή των ασθενών που έχουν ανάγκη και αναμένουν να χειρουργηθούν, αλλά και πώς καλύπτονται τα εσωτερικά περιστατικά, δηλαδή οι νοσηλευόμενοι που χρήζουν καρδιοχειρουργικής αντιμετώπισης. Παράλληλα, ζητούν από τον υπουργό να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της καρδιοχειρουργικής κλινικής και την επαναλειτουργία της πνευμονολογικής κλινικής, προκειμένου να διασφαλίζεται η υγεία και ζωή των ασθενών».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Τραγική και επικίνδυνη η κατάσταση στο Γ.Ν.Θ. «Παπανικολάου». Θ’ αναλάβει τις ευθύνες του το υπουργείο Υγείας ή έχει καταδικάσει το «Παπανικολάου» σε αργό θάνατο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και τη ζωή των ασθενών;

Το Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου βρίσκεται πλέον σε οριακό αδιέξοδο. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης και της απαξίωσής του είναι το γεγονός ότι τέθηκε εκτός εφημεριών η ιστορική μονάδα της Καρδιο- θωρακοχειρουργικής Κλινικής (τα επείγοντα περιστατικά διακομίζονται στο ΑΧΕΠΑ). Η μοναδική καρδιο-αναισθησιολόγος, η οποία επί τουλάχιστον 2,5 μήνες έκανε 20 και πλέον εφημερίες ανά μήνα, βρίσκεται πλέον σε αναρρωτική άδεια με σοβαρό πρόβλημα υγείας, λόγω εξάντλησης. Την ίδια ώρα, με απόφαση των διοικητών της 3ης και 4ης ΥΠΕ, τέσσερις Καρδιο-θωρακοχειρουργοί της μονάδας μετακινούνται στο Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ» για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών!
Το νοσοκομείο λειτουργεί με μόλις επτά αναισθησιολόγους για δεκατρείς χειρουργικές κλινικές (οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις με βάση το οργανόγραμμα του νοσοκομείου είναι είκοσι έξι). Οι αναισθησιολόγοι εργάζονται σε εξουθενωτικές και εξαντλητικές συνθήκες, με τουλάχιστον δέκα εφημερίες τον μήνα.
Στο μεταξύ, εξαιτίας της έλλειψης τεχνολόγων, το Ακτινολογικό Εργαστήριο ανακοίνωσε ότι στο τμήμα δεν θα διενεργούνται πλέον αξονικές στεφανιογραφίες με ευθύνη της διοίκησης.
Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στο γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο- από τον Απρίλιο του 2022, οπότε και σημειώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά- παραμένει κλειστή η Πνευμονολογική Κλινική του «Παπανικολάου. Παρά τις αρχικές υποσχέσεις και τις δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού για άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας της κλινικής, μέχρι σήμερα, παραμένει κατεστραμμένη και κλειστή, χωρίς να έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα των εργασιών αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της κλινικής.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Θα αποκατασταθεί και πώς η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής κλινικής; Πώς διασφαλίζεται η υγεία και η ζωή των ασθενών που έχουν ανάγκη και αναμένουν να χειρουργηθούν; Πώς καλύπτονται τα εσωτερικά περιστατικά (οι νοσηλευόμενοι) που χρήζουν καρδιοχειρουργικής αντιμετώπισης;
2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο για την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ιατρών αναισθησιολόγων και πνευμονολόγων; Σε ποιο χρονικό διάστημα αναμένεται να υλοποιηθούν; Τι σχεδιασμός υπάρχει για την πλήρη ανάπτυξη των χειρουργικών αιθουσών στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»; Πότε θα επαναλειτουργήσει η κατεστραμμένη Πνευμονολογική Κλινική του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» που κάηκε έναν χρόνο πριν; Θα επαναλειτουργήσει η κλινική μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, που προβλέπεται στη σύμβαση αποκατάστασης; Σε τι ποσό ανέρχεται ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για την αποκατάσταση των ζημιών;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Ξανθός Ανδρέας

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αμανατίδης Ιωάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Δείτε επίσης: Στη Βουλή σήμερα το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη – «Ναι» από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Loading