Έμπειροι περί τα του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται στο Politik πως μετά από την καταιγίδα- βλ. συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την προηγούμενη εβδομάδα- ακολουθεί συνήθως νηνεμία.
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Γι’ αυτό κι εκτιμούν πως η σημερινή (Τετάρτη) νέα συνεδρίαση του συγκεκριμένου πολιτικού οργάνου στα γραφεία της πλατείας Κουμουνδούρου θα κινηθεί σε πιο ήρεμα νερά.
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν φαίνεται πολύ πιθανό αν λάβουμε υπόψη την επιστολή που έστειλαν 21 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γραμματεία Οργανωτικού με την οποία διαμαρτύρονται για το ότι στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα με στόχο τη διεύρυνση καλούνται τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα, κυρίως προερχόμενα από τους 53+.
Υπενθυμίζεται πως επικεφαλής της Γραμματείας Οργανωτικού είναι η Έφη Καλαμαρά, η οποία ανήκει στους 53+ και η οποία προσφάτως είχε μιλήσει επικριτικώς για όσους στο ΣΥΡΙΖΑ «είδαν φως και μπήκαν», καρφώνοντας παραλλήλως τη «σύναξη σε μεγάλο ξενοδοχείο ανθρώπων συνδεδεμένων με το παλιό πολιτικό σύστημα», στην οποία είχε μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας το Δεκέμβριο.
Σε μια θετικότερη εξέλιξη, παρατηρείται μια ανακωχή ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ το τελευταίο χρονικό διάστημα, η οποία φέρεται να επιτεύχθηκε κατόπιν συνάντησης του βουλευτή Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Κώστα Γείτονα.
Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, υπερψήφιση κι από την αξιωματική αντιπολίτευση της πρότασης νόμου του ΚΙΝΑΛ για τη 13η σύνταξη, την οποία άλλωστε είχε υιοθετήσει, έστω ελλειπτικώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν ήταν τυχαία, επίσης, η αποστροφή του λόγου του κ. Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή κατά την οποία αναφέρθηκε θετικώς στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά.
Νωρίς ακόμα για προγραμματική συμφωνία
Η αλλαγή στάσης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ προσδιορίζεται στην ψήφιση του εκλογικού νόμου και την αλαζονική συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη.
Βεβαίως είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλάμε για προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ένα μορατόριουμ το οποίο θα αποκλείει εμπρηστικές δηλώσεις της μίας πλευράς για την άλλη και βλέπουμε.