Στο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασαν το «Μένουμε Όρθιοι», συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ για το επόμενο εξάμηνο, ήτοι 14% του ΑΕΠ, έχοντας στο μυαλό τους το εκλογικό σενάριο που οικοδομεί το Μαξίμου για το Σεπτέμβριο ή ακόμα και για τον Ιούνιο.
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στην ουσία, πρόκειται για ένα νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», το πακέτο δηλαδή που είχε ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ του 2014 ενόψει της διαφαινόμενης ανάληψης από τον ίδιο της εξουσίας.
Ιδιαιτέρως προεκλογικά χαρακτηριστικά έχουν το ζεστό χρήμα των 14 δισ. ευρώ που μοιράζουν στην θεωρία στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και η αναστολή φορολογικών κι ασφαλιστικών υποχρεώσεων για ένα εξάμηνο για άπαντες, πρόταση που ήδη οδήγησε τον Στέλιο Πέτσα να ειρωνευτεί το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ πως δεν υπολογίζει απώλειες εσόδων μερικών δισ. ευρώ.
Όπως κι αν έχει, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο, ώστε αφενός η ύφεση να είναι όσο το δυνατό μικρότερη, αφετέρου εξερχόμενοι από την κρίση να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη, η οποία θα τους περιλαμβάνει όλους, χωρίς μείωση εισοδημάτων, και η οποία θα οδηγήσει σε μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία, της οποίας τα οφέλη θα διαχέονται σε όλη την κοινωνία.
Αυτό το πακέτο θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρές επειδή η πραγματικότητα δείχνει πως οι αποσπασματικές παρεμβάσεις δεν ανταποκρίνονται στις άμεσες ανάγκες ούτε απαντούν στη διάχυτη ανασφάλεια του κόσμου, ενώ αδυνατούν να βελτιώσουν τις προσδοκίες και το οικονομικό κλίμα κι έχουν ως αποτέλεσμα μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, η οποία για να ανασχεθεί θα απαιτηθούν μεσομακροπροθέσμως σημαντικά μεγαλύτερες παρεμβάσεις, με αμφίβολα αποτελέσματα.
Παραλλήλως, το πακέτο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν στηρίζεται σε νέο δανεισμό, αλλά κατά βάση στο χρηματοδοτικό μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ και στην ευρωπαϊκή ενίσχυση, περιλαμβάνει σημαντικά κεφάλαια τα οποία θα δοθούν ως άμεση ενίσχυση σε εργαζόμενους κι επιχειρήσεις και δεν περιορίζεται σε ενισχύσεις ρευστότητας με τη μορφή αναβολών πληρωμών ή δανείων.
«Να μην υπάρχουν αναχώματα στην ανάκαμψη»
Η επόμενη ημέρα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν πρέπει να βρει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις υπερχρεωμένους.
Είναι αναγκαία, συνεπώς, η λήψη μέτρων που θα ενισχύσουν το εισόδημα ώστε να μην υπάρχουν αναχώματα στην ανάκαμψη μετά από την υγειονομική κρίση.