Η παρουσία του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα αυτές τις ημέρες και η συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με επιχειρηματίες δεν είναι η μοναδική αφορμή για το ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπενθυμίσουν στην κοινή γνώμη τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κυβίστηση της ΝΔ και προσωπικώς του σημερινού πρωθυπουργού ως προς την εφαρμογή της.
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί στη Βουλή η κύρωση του μνημονίου συνεργασίας για την Επιτάχυνση της Διαδικασίας Ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο μάλιστα έρχεται στο Κοινοβούλιο με την υπογραφή του «μακεδονομάχου» Άδωνι Γεωργιάδη.
Πρόκειται για δύο συμφωνίες που είχε υπογράψει ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ στα Σκόπια στις 2 Απριλίου 2019.
Κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Βουλή, στην οποία είναι πιθανό να συμμετάσχει κι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπενθυμίσουν πως ο σημερινός πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών εθνικώς επιζήμια και κάποιοι πιο «μερακλήδες» στη ΝΔ ακόμα και μειοδοτική.
«Το Μακεδονικό ξεχάστηκε σε λιγότερο από 10 χρόνια»
Θα υπενθυμίσουν, επίσης, πως ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε προεκλογικώς πως δεν θα έδινε λευκό χαρτί στη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά θα την περίμενε στη γωνία σε κάθε στροφή.
Όπως σημειώνουν στο Politic συνεργάτες του κ. Τσίπρα σε σκωπτικό τόνο, το Μακεδονικό ξεχάστηκε από τον υιό Μητσοτάκη σε πολύ λιγότερο χρόνο από τα δέκα έτη που πρόβλεπε ο πατέρας του, με το ΣΥΡΙΖΑ να αισθάνεται δικαιωμένος- οι Πρέσπες, άλλωστε, αποτυπώνονται και στο βίντεο με πρωταγωνιστή τον κ. Τσίπρα για την αλλαγή λογότυπου του κόμματος- για το ότι φρόντισε να λύσει ένα έλασσον εθνικό θέμα για να αντιμετωπιστεί με όλο το διπλωματικό μας κεφάλαιο ο μείζον κίνδυνος της τουρκικής επιθετικότητας.