Στο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη και συνεπακόλουθα για τα ελληνοτουρκικά και δεν το κρύβουν.
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Γύρω από αυτά τα ζητήματα, άλλωστε, περιστράφηκε σε σημαντικό βαθμό και η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Κοτζιά την Παρασκευή.
Οι δύο άνδρες, όπως πληροφορείται το Politik, συμφώνησαν πως τις εξελίξεις θα καθορίσει το μεταπολεμικό τοπίο στη Λιβύη και πώς αυτό θα επηρεάσει το μνημόνιο συνεργασίας που υπόγραψαν η Τρίπολη με την Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Στην Κουμουνδούρου, πάντως, παραδέχονται ότι ήταν ωφέλιμη η επίσκεψη του στρατηγού Χάφταρ στην Αθήνα πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου και οι επαφές που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια.
Από την άλλη, ωστόσο, επισημαίνουν πως η εγκατάλειψη της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η πλήρης προσκόλληση στο αμερικανικό άρμα- βλ. κι αποστολή πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία που, συν τοις άλλοις, αποδυναμώνουν την εθνική μας ασφάλεια- και η προτεραιότητα στην επικοινωνιακή διαχείριση για εσωτερική κατανάλωση εγκυμονούν εθνικούς κινδύνους.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση, εξάλλου, εκτιμούν πως στόχος του πρωθυπουργού είναι να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την Τουρκία όχι, όμως, μόνο για την υφαλοκρηπίδα, αλλά και για άλλα θέματα εθνικής μας κυριαρχίας που επιθυμούν να θέσουν οι γείτονες.
Σε αυτό το πλαίσιο, εικάζουν πως κ. Μητσοτάκης θα βρει την αφορμή που αναζητά για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και «κάψιμο» της απλής αναλογικής με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει στην αλλαγή της πάγιας ελλληνικής θέσης τριών δεκαετιών για το τι μπορούμε να παραπέμψουμε στη Χάγη προς επίλυση.
Το σενάριο του ‘21
Στην Κουμουνδούρου, επίσης, δεν αποκλείουν ο κ. Μητσοτάκης να διαλύσει τη Βουλή το 2021, μετά από τις θερινές εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση κι αφού πρώτα θα έχει επιτύχει, με τις ευλογίες του Βερολίνου, τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το σημερινό 3,5%.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως ο πρωθυπουργός θα θελήσει να εκθέσει τον κ. Τσίπρα ζητώντας του να σχηματίσουν μαζί κυβέρνηση στην περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ χωρίς αυτοδυναμία.
Η σχεδόν βέβαιη άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αυτή διατυπώθηκε και στη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, θα δώσει το δικαίωμα στον κ. Μητσοτάκη να του καταλογίσει ευθύνες για την απουσία συναινετικής διάθεσης κι αυτοϋπονόμευση της απλής αναλογικής.