Αποχώρησαν από τη διαδικασία η «Ομπρέλα» του κ. Τσακαλώτου, η ομάδα 6+6 της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα γιατί το προεδρείο δεν δέχθηκε να προηγηθεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα περί διαγραφών. Επίσης, αποχώρησαν και τρία μέλη του Προεδρείου.
Όπως δήλωσαν αποχωρώντας, ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.
Στη συνέχεια, ο Παύλος Πολάκης τάχθηκε υπέρ των διαγραφών των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα.
Τόνισε, δε, το εξής: «Εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία. Με μια πολιτική απόφαση αύριο, που θα λέει ότι εκφράσεις και τοποθετήσεις δεν συμβαδίζουν με τα μέλη του κόμματος. Το θέμα λήγει εδώ. Το “μας” θα λήξει, και θα λήξει για να γίνουμε κυβερνώσα Αριστερά. Θα ξαναγίνουμε και θα ξαναμιλήσουμε».
Με ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς τόνισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει λάβει ξεκάθαρη εντολή ηγεσίας.
Παράλληλα έκανε λόγο για ένα «βασανιστήριο» που συνεχίζεται για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη η οποία ήταν απόφαση του ελληνικού λαού.
Ο Νίκος Παππάς άφησε αιχμές για του λόγους αποχώρησης ορισμένων μελών κάνοντας λόγο για πολιτικό ζήτημα που ετέθη και όχι διαδικαστικό, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια κατάσταση βολεύει ορισμένους κύκλους.
Ο ίδιος στη συνέχεια έκανε λόγο για αλλοπρόσαλλες κινήσεις ορισμένων, προειδοποιώντας για την κατεύθυνση που αποφάσισαν να πάρουν.
Ο ίδιος από το βήμα της ΚΕ απέρριψε την κριτική που γίνεται στον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς έχει λάβει ξεκάθαρη εντολή να ηγηθεί, ενώ τάχθηκε υπέρ για ένα «βελούδινο» διαζύγιο με τους διαφωνούντες, αφήνοντας πάντα ανοικτή την πόρτα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε: «Είναι αναγκαίο να χωρίσουμε. Οι διαγραφές έπρεπε να έχουν γίνει».
Την ίδια στιγμή, οι Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, είπαν ότι διαφωνούν να το δημοψήφισμα Κασσελάκη.
Νωρίτερα, η Έφη Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση του δημοψηφίσματος για τη διαγραφή μελών του κόμματος «είναι μία βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για τη λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και άκρως νομίζω, διχαστική τελικά και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Έθεσα στο Σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, γιατί δεν έχει και κανένα νόημα να συζητάμε για άλλα θέματα αν αυτό το ζήτημα δεν αποσαφηνιστεί. Είτε δηλαδή να το αποσύρει ο Πρόεδρος, είτε να καταψηφιστεί αυτό το ενδεχόμενο περί δημοψηφίσματος. Είπα μάλιστα ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι άνευ αντικειμένου, διότι ο Πρόεδρος χθες στο διάγγελμά του είπε ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του τι θα πει η Κεντρική Επιτροπή. Υπό αυτή την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία.
Από την πλευρά του Προεδρείου αρνήθηκε να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα του ζητήματος. Στην αρχή αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα υπό ψηφοφορία. Ζήτησε ακόμη και να ψηφιστεί το ενδεχόμενο να συζητήσουμε πρώτα για αυτό, δηλαδή να γίνει μια αμιγώς διαδικαστική ψηφοφορία προκειμένου να μπορέσουμε να το συζητήσουμε. Υπήρξε απόρριψη και αυτής της θέσης, ενώ κατά τη γνώμη μου κατά πλειοψηφία εντός της αιθούσης πλειοψηφικά τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ήθελαν να λυθεί αυτό το θέμα, είτε να αποσυρθεί, ξαναλέω, είτε να καταψηφιστεί. Δεν τέθηκε στην πραγματικότητα σε ψηφοφορία στο Σώμα κανένα ζήτημα.
Άρα ουσιαστικά η ίδια η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου, που είναι και το όργανο που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, καταπατήθηκε βάναυσα. Καταλήγω λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση. Πρόκειται για ένα ζήτημα υπαρξιακό και θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε ξεκαθαριστεί από την αρχή αυτό».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «μετά την ομιλία του προέδρου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος. Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η κεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί».
Το προεδρείο με 4-3 δεν δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την Κεντρική Επιτροπή. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω».
Ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε από την πλευρά του ότι η διαδικασία ήταν αντικαταστατική και ζήτησε να τεθεί στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής. και πρόσθεσε ότι θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν για τη συνέχεια λέγοντας πως «όλα είναι ανοιχτά».
Δείτε επίσης: Καιρός: Βροχές και καταιγίδες από αύριο το πρωί