(EUROKINISSI/KKE

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γυάρου

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γυάρου με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και υπουργό Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Εάν η Πολιτεία θα μεριμνήσει για την εκταφή, καταγραφή νεκρών, αποκατάσταση λειψάνων και ανέγερση μνημείου στη Γυάρο, προκειμένου να γίνει το νησί τόπος μνήμης, προσβάσιμος για το κοινό, ρώτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

propoli

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η Γυάρος, «γνωστή και ως ”Νησί ”του Διαβόλου’ ή ‘Θανατονήσι’, είναι ένα διαχρονικό μνημείο αγώνα, κολαστήριο για τους δημοκρατικούς πολίτες του τόπου μας, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη διασφάλιση των δημοκρατικών και ανθρωπιστικών αξιών. Ως εκ τούτου, το ελάχιστο χρέος της Πολιτείας είναι να συνειδητοποιεί την αναγκαιότητα ύπαρξης, διατήρησης και προστασίας τέτοιων τόπων μαρτυρίου του λαού μας και, έμπρακτα, να μεριμνά για την προστασία και τη διαχρονική ανάδειξή τους ως θεματοφυλάκων συλλογικής, ιστορικής και εθνικής αυτοσυνειδησίας».

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι στη Γυάρο «ήταν στρατοπεδευμένοι μέχρι 12.000 πολιτικοί κρατούμενοι, από τους οποίους πολλοί πέθαναν από πείνα, δίψα, έλλειψη ιατρικής περίθαλψης και από τις συνέπειες των βασανιστηρίων. Οι φυλακές του νησιού με την πτώση της Χούντας έκλεισαν, οι τελευταίοι πολιτικοί κρατούμενοι επέστρεψαν – ανάμεσά τους αξιόλογες προσωπικότητες της Πολιτικής, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού – και το νησί ερημώθηκε, ενώ χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως πεδίο βολής του Πολεμικού Ναυτικού».

Η Γυάρος, θεωρείται στο σύνολο της διατηρητέο μνημείο και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Ωστόσο, «έχουν περάσει δεκαοχτώ χρόνια από σχετικό αίτημα της τοπικής Μητρόπολης προς το Υπουργείο Πολιτισμού για την επισκευή του Κοιμητηρίου, την περισυλλογή των οστών των ενταφιασμένων και την ανέγερση κοινοταφίου. Η άδεια δε δόθηκε τότε, με την αιτιολογία ότι αποτελούσε στοιχείο εθνικής κληρονομιάς και ότι το έργο αυτό είχε ενταχθεί στο γενικότερο σχεδιασμό συντήρησης των οικοδομημάτων της Γυάρου, κάτι το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε τελικά. Το Κοιμητήριο είναι πολύ μικρό, μόλις 21 τάφοι. Μπορεί σήμερα να δει κανείς σκουριασμένες πινακίδες, πρόχειρα στερεωμένες με σύρματα σε σιδερόβεργες μπηγμένες στο χώμα, όπου αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών χωρίς ημερομηνία γέννησης και θανάτου, λείπει, ωστόσο, κάθε σήμανση και ο τάφος τεκμηριώνει μόνο το θάνατο των εκτοπισμένων».

Δείτε ακόμη: ΣΥΡΙΖΑ για εκπρόθεσμες τροπολογίες Αυγενάκη: Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει

Loading