ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Τσίπρας κέρδισε χάνοντας
INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Τσίπρας κέρδισε χάνοντας

Συνέχεια στις ανά την Ελλάδα περιοδείες του δίνει αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί την Τετάρτη στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στους νομούς Άρτας- τόπο καταγωγής του πατέρα του- και Ιωαννίνων.

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Την ίδια ώρα, περνούν στην αντεπίθεση οι αποκαλούμενοι «προεδρικοί», εκπρόσωποι των οποίων είχαν συνάντηση το Σάββατο- κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας- με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα γραφεία της πλατείας Κουμουνδούρου.

Επρόκειτο για τους Χρήστο Σπίρτζη, Παύλο Πολάκη, Χρήστο Γιαννούλη, Γιώργο Τσίπρα και Θεοδώρα Τζάκρη, οι οποίοι ενημέρωσαν τον πρώην πρωθυπουργό πως εκπροσωπούν τουλάχιστον 42 βουλευτές που επιθυμούν το άνοιγμα του κόμματος να γίνει χωρίς προσκόμματα, όρους και προϋποθέσεις που θέτουν οι 53+, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης κι ο Νίκος Βούτσης, και να μην θεωρούνται μουσαφιραίοι.

Οι εκπρόσωποι των προεδρικών στάθηκαν ιδιαιτέρως στο ότι έχει βαλτώσει η εγγραφή νέων μελών, κυρίως γιατί γίνεται «face control» από αρκετές τοπικές Οργανώσεις Μελών, οι οποίες ζητούν τρόπον τινά πιστοποιητικά πρότερων κομματικών φρονημάτων πριν ολοκληρώσουν τις εγγραφές.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, πρέπει να θεωρείται νικητής στην εσωκομματική μάχη, μολονότι υποχρεώθηκε σε συμβιβασμό (πρόσκαιρο;) για τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας τα οποία θα συμμετέχουν στο συνέδριο και στην Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από αυτό και τα οποία είναι λιγότερα από όσα θα επιθυμούσε.

Κι αυτό γιατί εμμέσως πέρασε την προσθήκη στην ονομασία, πέραν του ότι έχει αποφύγει την αυστηρή προσωπική κριτική για την κυβερνητική θητεία, αλλά και τις εκλογικές ήττες στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές του 2019, πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα.

Ως προς την ονομασία, ο κ. Τσίπρας προκάλεσε την εσωκομματική αντιπολίτευση να αμφισβητήσει την πρότασή του στην Κ.Ε. του Σαββατοκύριακου κι αν το πράξει να υποστεί μια βαριά ήττα στο επακόλουθο εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως η αποτίμηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία συνέγραψαν σε περίπου 70 σελίδες οι Γιάννης Δραγασάκης, Θοδωρής Δρίτσας και Αριστείδης Μπαλτάς και η συζήτηση για την οποία θα γίνει στη σημερινή (Τρίτη) Πολιτική Γραμματεία, ξεκινά από το 2012, από τότε δηλαδή που το κόμμα έγινε για πρώτη φορά αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ίδια εισήγηση θα γίνει αντικείμενο συζήτησης και στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, αλλά και στο διεθνές συνέδριο αποτίμησης της κυβερνητικής θητείας ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Απριλίου και στο 3ο συνέδριο του κόμματος στα μέσα Μαΐου.

Ισορροπημένο κείμενο

Το κείμενο απολογισμού, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι που το έχουν διαβάσει, είναι ισορροπημένο, δεν εξωραΐζει καταστάσεις, αλλά και δεν αυτομαστιγώνει.

Ανάμεσα σε άλλα, δίνει έμφαση στη σχέση του κόμματος με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της κυβέρνησης με τα ΜΜΕ.

Παραλλήλως, όλες οι πλευρές χαμηλώνουν τους τόνους, αντιλαμβανόμενες ότι το κλίμα εσωστρέφειας δεν ευνοεί την πολιτική αντεπίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο ακριβώς της αντιπολιτευτικής τακτικής, στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως όσο περισσότερο θα μας πιέζει η Τουρκία τόσο περισσότερο τα ΜΜΕ θα παίζουν θέματα όπως ο “τοξοβόλος του Συντάγματος” για να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, προσφέροντας υπηρεσίες στην κυβέρνηση.

Loading