«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και τα περιθώρια περιορισμού των ατομικών ελευθεριών ορίζονται στο Σύνταγμα και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τα παραπάνω λόγια της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, φοβούμενοι πως το νέο πακέτο μέτρων προστασίας από τον κορονοΐό θα περιλαμβάνει ακόμα και το προσωρινό κλείσιμο της Βουλής, στο «πρότυπο» του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση, εξάλλου, δηλώνουν έτοιμοι να ανακοινώσουν τη δική τους πρωτοβουλία στην περίπτωση που η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κάνει αποδεκτό σήμερα Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής το αίτημά τους για υποχρεωτική καταβολή του μισού μισθού των βουλευτών, των γενικών γραμματέων και των επικεφαλής ΔΕΚΟ στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοΐού.
Όπως κι αν έχει, στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως η επιστημονική κοινότητα κάνει τη δουλειά της, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να βγει μπροστά και να δώσει μία κατεύθυνση στο λαό για το πότε θα φτάσουμε στο επόμενο στάδιο.
«Τώρα είναι η ώρα»
«Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα θα φτάσουν την υπομονή των πολιτών στα όριά της.
Γι’ αυτό και πρέπει η κυβέρνηση να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα, υπό την αίρεση βεβαίως των γεγονότων, απεμπλοκής από τη γενική καραντίνα και περάσματος στη δεύτερη φάση, με τα διαγνωστικά τεστ στο γενικό πληθυσμό ώστε να ξέρουμε ποιοι θα μπορούν να κυκλοφορούν και ποιοι όχι.
Αντί, όμως, να πράξει κάτι τέτοιο απειλεί με αυστηρότερη καραντίνα και σνομπάρει τα τεστ, αφήνοντας να εννοηθεί πως το λοκ άουτ θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου», αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, οι οποίες επιμένουν πως τώρα είναι η ώρα και για να δοθεί μια ισχυρή τονωτική ένεση στην οικονομία στην θέση των ημίμετρων με το σταγονίδιο που έχουν προτιμηθεί μέχρι στιγμής ως λύση από το Μαξίμου.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως ενώ η ύφεση για το 2020 μπορεί να φτάσει και το 10% η κυβέρνηση περιορίζεται στη χορήγηση 2,6 δισ. ευρώ σε ρευστό και τα υπόλοιπα σε μεταχρονολόγηση της πληρωμής υποχρεώσεων όταν οι υπόχρεοι είναι πολύ πιθανό να μην διαθέτουν χρήματα ούτε το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.