Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023, και ώρα 12:00, σε σύσκεψη, στο Προεδρικό Μέγαρο, τις ηγεσίες της Δικαιοσύνης, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, κ.λπ., για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τη Θέμιδα.
Από την ΠτΔ έχουν κληθεί η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο πρόεδρος της Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος Γεώργιος Διαμαντής.
Κίνηση Επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης
Παράλληλα, η Κίνηση Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης (ΚΕΔ) με σημερινή ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου να συγκαλέσει τις ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και δικαστικούς υπαλλήλους για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν έντονα εδώ και αρκετά χρόνια το χώρο της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔ, «η πρωτοβουλία αυτή πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και καιρό από την πολιτική ηγεσία της χώρας, πριν τα προβλήματα οξυνθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε η επίκλησή τους να λειτουργεί απαξιωτικά σε βάρος του θεσμού της Δικαιοσύνης» και συνεχίζει: «Όλοι οι παράγοντες της Δικαιοσύνης οφείλουν να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, με εποικοδομητική και ειλικρινή διάθεση εξεύρεσης λύσεων, παραμερίζοντας συντεχνιακές απόψεις και κοντόφθαλμες προσεγγίσεις».
Τσίπρας:«Κύριε Εισαγγελέα, Πλατεία Ελευθερίας 1 είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε»
Παρ’ όλα αυτά η απόφαση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου να συγκαλέσει σύσκεψη για τη δικαιοσύνη αποκτά νέα χαρακτηριστικά μετά τη γνωμοδότηση Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ.
Για απόπειρα “εκφοβισμού” των λειτουργών της ΑΔΑΕ που αναζητούν στοιχεία για τις παρακολουθήσεις, αλλά και του ίδιου προσωπικά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας πως παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας.
«Αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου» σημειώνει.
Και καταλήγει: «Ας γνωρίζετε, όμως, τόσο εσείς όσο και όσοι απεργάζονται αυτές τις πρωτοφανείς και κατάφωρα αντισυνταγματικές ενέργειες πως ό,τι και να κάνετε, δεν θα εμποδίσετε την αλήθεια να λάμψει, ούτε θα καταφέρετε να φιμώσετε τη δημοκρατία».
Νωρίτερα, σε γνωμοδότησή του (1/2023) ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος αναφέρει ότι δεν έχει αρμοδιότητα η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν εάν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται για αυτό το θέμα σε τηλεφωνικούς παρόχους (εταιρείες τηλεφωνίας).
Ειδικότερα, με την εισαγγελική γνωμοδότηση διευκρινίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για το πότε επιτρέπεται να πληροφορείται η ΑΔΑΕ ή ενδιαφερόμενοι πολίτες (πρόσωπα πολιτικά ή μη) ενδεχόμενη παρακολούθησή τους από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας, κ.λπ.
Η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου προκλήθηκε μετά από αίτημα τηλεφωνικού παρόχου (ΟΤΕ), μετά την επίσκεψη κλιμακίου της ΑΔΑΕ για να διαπιστωθεί η παρακολούθηση πολιτών.
Δείτε επίσης: Τσίπρας: «Η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος – Περιμένω να με συλλάβετε»