Τ. Θεοδωρικάκος: Η αντιπολίτευση να σταματήσει την πολιτική κάλυψη στους μπαχαλάκηδες (vid)

Τ. Θεοδωρικάκος: Η αντιπολίτευση να σταματήσει την πολιτική κάλυψη στους μπαχαλάκηδες (vid)

Είναι απαίτηση του ελληνικού λαού τα πανεπιστήμια να είναι ασφαλή, δήλωσε, αναφερόμενος στα χθεσινά γεγονότα στο ΑΠΘ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη βία και την εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια και επέκρινε με δριμύτητα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλύπτει τους «μπαχαλάκηδες»

«Εν ονόματι της κοινής λογικής», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «έστω και τώρα, να αναθεωρήσει τη στάση της, να σταματήσει την προκλητική πολιτική κάλυψη τέτοιων βιαιοτήτων, ειδικά σήμερα και αύριο, όπου έχουν εξαγγελθεί στη Θεσσαλονίκη και μέσα στο πανεπιστήμιο δράσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες προσπάθειες καταστροφής της βιβλιοθήκης».

«Τα πανεπιστήμια είναι χώροι -και πρέπει κυρίως- να είναι χώροι γνώσης, έρευνας, ελευθερίας, επικοινωνίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι απαίτηση της κοινωνίας, είναι απαίτηση των φοιτητών, είναι απαίτηση των παιδιών μας, που είναι στα πανεπιστήμια, είναι απαίτηση των καθηγητών και των πρυτανικών Αρχών, είναι απαίτηση του ελληνικού λαού, να είναι χώροι ασφαλείς, να είναι χώροι που δεν επιτρέπεται η βία, η εγκληματικότητα και η παραβίαση των νόμων. Αυτήν την αυτονόητη αλήθεια, προτεραιότητα και ανάγκη της κοινωνίας, αυτήν την αυτονόητη προϋπόθεση για την πρόοδο και την αναβάθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου, ακολουθεί η κυβέρνησή μας», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος σημείωσε ότι «η αστυνομία βρίσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης για να διασφαλίσει την κατασκευή βιβλιοθήκης που έχει αποφασίσει η πρυτανική Αρχή».

«Θα περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση να πει ότι δεν είναι πρόοδος να καταστρέφονται οι βιβλιοθήκες στα πανεπιστήμια», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. «Θα περίμενα να πείτε ότι δεν είναι πρόοδος να καίγονται βιβλία και να καταστρέφονται βιβλιοθήκες. Αυτά είναι για άλλες εποχές. Και εσείς τα καλύπτετε, με τη στάση σας, με τη συμπεριφορά σας. Και είναι είναι εξαιρετικά λυπηρό, σε μια εποχή που οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι, όσο ποτέ, έναντι κινδύνων και προκλήσεων που εκδηλώνονται διαρκώς στην ταραγμένη γειτονιά μας και στην ταραγμένη εποχή που βρισκόμαστε, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει, συρόμενος από ό,τι πιο αναχρονιστικό υπάρχει στο εσωτερικό του, σε μια πρωτοφανή τεχνητή όξυνση και στην πολιτική κάλυψη μπαχαλάκηδων, οι οποίοι θέλουν να διαλύσουν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», πρόσθεσε. Απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε: «Εκφράζουμε τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, εκφράζουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του μέτρου και της λογικής, εκφράζουμε τους φοιτητές και τους καθηγητές που θέλουν ασφαλή πανεπιστήμια και η αστυνομία θα παραμείνει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης».

Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος απευθύνθηκε «εν ονόματι της λογικής», στην αξιωματική αντιπολίτευση ζητώντας της «έστω και τώρα, να αναθεωρήσει τη στάση της, να σταματήσει την προκλητική πολιτική κάλυψη τέτοιων βιαιοτήτων, ειδικά σήμερα και αύριο, όπου έχουν εξαγγελθεί στη Θεσσαλονίκη και μέσα στο πανεπιστήμιο δράσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα προσπάθειες καταστροφής της βιβλιοθήκης».

«Να ξέρετε ένα πράγμα: Είμαστε αποφασισμένοι, γιατί αισθανόμαστε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και ότι έχουμε με το μέρος μας τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε αυτό το θέμα», υπογράμμισε.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, προέτρεψε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να λάβουν γνώση της ανακοίνωσης από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο για την κατάσταση του νεαρού φοιτητή, για να αποφεύγονται λεκτικές υπερβολές ως προς την κατάστασή του. Υπενθύμισε, δε, ότι υπάρχει και τραυματίας αστυνομικός, για τον οποίο δεν έχει ακουστεί από την πλευρά της αντιπολίτευσης καμία λέξη συμπαράστασης και καμία λέξη καταδίκης της επίθεσης εναντίον των αστυνομικών.

Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψηφιοποίηση των επιδόσεων δικαστικών εγγράφων», ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, αναφέρθηκε στα χθεσινά γεγονότα στο ΑΠΘ και τη θέση που πήραν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δεν σας κρύβω τη θλίψη μου διότι οι εισηγητές κομμάτων της αντιπολίτευσης πιάστηκαν από τα επεισόδια στο ΑΠΘ και άρχισαν μια επίθεση κατά της αστυνομίας εν γένει, κατά της κυβέρνησης εν γένει, και κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Χθες αιφνιδιάστηκα διότι η αγαπητή συνάδελφος Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25 μίλησε -και εγώ δεν είχα παρακολουθήσει- για σοβαρότατο τραυματισμό φοιτητή. Εγώ λέω, τι; Σκοτώθηκε φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης; Μα έπεσε στο κεφάλι του, λέει, χειροβομβίδα κρότου λάμψης. Αν είχε πέσει στο κεφάλι του κρότου λάμψης θα είχε σκοτωθεί. Αμέσως εκεί πήγε το μυαλό μου. Και λέω, όντως είναι φοβερό να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Και τελικά διαπιστώσαμε ότι όχι μόνο δεν έπεσε χειροβομβίδα κρότου λάμψης αλλά ο άνθρωπος αυτός ούτε καν νοσηλεύτηκε. Του κάνανε εξετάσεις και τον αφήσανε να φύγει με αντιβίωση από το νοσοκομείο. Και μάλιστα μάθαμε ότι είναι ο ίδιος φοιτητής που είχε λάβει μέρος σε επεισόδια στις 11 Μαϊου και είχε πάλι πει ότι έχει ξανατραυματιστεί. Και μας είπαν, επίσης, ότι έγινε επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών. Ε, δεν έγινε επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στα ΜΑΤ, τα οποία προστάτευαν τον χώρο, κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Πρυτανείας και του Συγκλήτου του ΑΠΘ», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και κάλεσε την αντιπολίτευση να μη διαστρεβλώνει τα γεγονότα προς άγραν εντυπώσεων γιατί αυτή η στάση υπονομεύει τον ρόλο των κομμάτων, των βουλευτών και του πολιτικού συστήματος.

«Σας έχουμε καλέσει να πάρετε θέση και να καταδικάσετε τα αποτρόπαια και πρωτοφανή, για την ιστορία της δημοκρατίας μας, γεγονότα στο ΑΠΘ. Να καταδικάσετε την επίθεση και τον τραυματισμό φοιτητή, που αν δείτε τα βίντεο θα τον δείτε αιμόφυρτο στο οδόστρωμα, μετά την επίθεση και τα χτυπήματα που υπέστη, που μόνος του δεν τα έκανε», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι ο φοιτητής είχε τραυματιστεί και στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί τραυματιστεί και σε επόμενο στάδιο. Τα βίντεο αποδεικνύουν αυτό το γεγονός, και -πράγματι- νοσηλεύτηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης από το οποίο πήρε εξιτήριο. Το γεγονός ότι δεν τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, δηλαδή να χάσει την ακοή του, γιατί είχε χάσει προσωρινά την ακοή του, είναι άλλο ζήτημα». «Δυστυχώς», επέμεινε ο κ. Καλαματιανός, «αυτό που ακούσαμε χθες από την κυβέρνηση ήταν για την άσκηση «νόμιμης βίας». «Η κυβέρνηση επιλέγει να ωθήσει τα πράγματα στα άκρα, στα πανεπιστήμια, και δυναμιτίζει το κλίμα. Επιλέγει την πυγμή και την καταστολή αντί για τον διάλογο και την πειθώ», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εμφανίσει το πανεπιστήμιο ως άντρο εγκληματικότητας, για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και για να προχωρήσει στην ιδεοληπτική λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας. «Ευχόμαστε περαστικά στον φοιτητή και ελπίζουμε να πρυτανεύσει η σύνεση και η λογική για να μην έχουμε χειρότερα. Σας καλούμε, επιτέλους, να μην εμείνετε στη λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η ίδρυση αυτού του Σώματος, ήδη, αποδεικνύεται από τα γεγονότα ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλείται δήθεν να λύσει», τόνισε ο κ. Καλαματιανός.

«Είμαι απολύτως αντίθετος στη βία των τραμπούκων μέσα στα πανεπιστήμια», επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, και υπογράμμισε: «Θα έπρεπε την τάξη στα πανεπιστήμια, με βάση το πλήρως αυτοδιοίκητο και το άρθρο 16 του Συντάγματος, να την έχουν διασφαλίσει τα ίδια τα πανεπιστήμια. Αυτό ήταν και το περιεχόμενο της πρότασης νόμου που είχε κάνει το Κίνημα Αλλαγής. Από τα στιγμή που τα πανεπιστήμια αδρανούν, εγώ δεν έχω, επί της αρχής, αντίρρηση στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Δεν πρέπει η Αριστερά να έχει αντίρρηση. Ιδίως η Αριστερά. Παραδοσιακά, σε αυτήν τη χώρα, το πανεπιστήμιο, οι εκπαιδευτικοί μηχανισμοί γενικότερα, ήταν το βασικό μέσο κοινωνικής ανέλιξης. Το δημόσιο σχολείο, το δημόσιο πανεπιστήμιο. Σας το λέω υπεύθυνα ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και σας καλώ να διαβάσετε τη διατριβή του δικού σας, του Κωνσταντίνου Τσουκαλά: “Εξάρτηση και Αναπαραγωγή. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών μηχανισμών στην Ελλάδα”, για να καταλάβουμε τι σημαίνει δημόσιο σχολείο, τι σημαίνει δημόσιο πανεπιστήμιο και πόσο διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες όταν δεν λειτουργούν αυτά τα δύο, όπως θα έπρεπε». Ο κ. Καμίνης είπε, όμως, πως όταν παρεμβαίνει η αστυνομία, «θα πρέπει να παρεμβαίνει με επαγγελματισμό. Γιατί αν αληθεύει ότι εβλήθη φοιτητής με βομβίδα κρότου λάμψης, αυτό δείχνει έλλειψη επαγγελματισμού εκ μέρους της αστυνομίας».

«Η καταστολή πάει πακέτο με τις αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια και πάντα όποτε η κυβέρνηση σήκωνε χέρι στις λαϊκές αντιδράσεις ήταν γιατί ο κόσμος αντιδρούσε και έβγαινε στον δρόμο», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, και σχολίασε όσα είπε ο κ. Λοβέρδος: «Η θέση ότι δεν δικαιολογούνται οι καταγγελίες για την επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές διότι δεν υπήρξε θύμα, θα έλεγα ότι είναι και προκλητική και επικίνδυνη. Δηλαδή, δεν κατάλαβα, πρέπει να ζήσουμε κάποιο θανατηφόρο ατύχημα ή κάποιο βαριά τραυματία για να έχουμε δικαίωμα να ομιλούμε για τη στάση της αστυνομίας;». Ο κ. Συντυχάκης κατήγγειλε ότι με διάταξη του νομοσχεδίου «ανοίγονται νέοι επικίνδυνοι δρόμοι, ως προς τον ρόλο της πανεπιστημιακής αστυνομίας», αφού προβλέπει ότι «οι ειδικοί φρουροί που θα τη στελεχώνουν θα μπορούν να εκτελούν και όλα τα υπόλοιπα καθήκοντα των ειδικών φρουρών, όταν δεν διατίθενται στα ΑΕΙ, και έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα όπλα τους, να φέρουν μαζί τους τα όπλα». Ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε και για τον επικείμενο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, λέγοντας ότι θα είναι νόμος που θα βάζει «στο στόχαστρο», ακόμα περισσότερο τα πτυχία, θα υπονομεύει τον ρόλο των φοιτητικών συλλόγων, θα ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, και θα επιχειρεί άλλη μία κρατική παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα, διότι με τα ενιαία ψηφοδέλτια «επιχειρεί να δημιουργήσει συμβούλια παραμάγαζα για τη στήριξη ενός πανεπιστημίου ΑΕ και τη δημιουργία νέων πελατειακών σχέσεων».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, αναφέρθηκε στα επεισόδια στο ΑΠΘ σημειώνοντας ότι είναι ξεκάθαρη η θέση του κόμματός του για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα πανεπιστήμια. «Είναι απαράδεκτο να βλέπουμε αποτρόπαιες εικόνες στα πανεπιστήμια. Τα κόμματα και οι πολιτικές πτέρυγες πρέπει να κατανοήσουν ότι για το κακό δεν φταίει ποτέ ένας. Δεν μπορεί να επικαλούμαστε βίντεο της μίας μόνο πλευράς. Δεν μπορεί να ευχόμαστε περαστικά μόνο στον φοιτητή και όχι στον αστυνομικό. Δεν είναι σοβαρό. Δηλαδή, μόνο ένας τραυματίστηκε; Κανείς δεν έπρεπε να έχει τραυματιστεί αλλά τα βίντεο που δείχνουν παιδιά με ξύλα στα χέρια, που παρελαύνουν με στρατιωτικό ρυθμό, δεν τα είδε κανένας εχθές; Τα παιδιά αυτά αντί να είναι μέσα στις αίθουσες των πανεπιστήμιων και να μελετούν, να είναι απέξω και να κάνουν όλα αυτά;», τόνισε ο κ. Χήτας επισημαίνοντας ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης και δεν μπορεί να είναι εκκολαπτήρια κομματικών στελεχών του αύριο. «Είναι πάγια η θέση μας, έξω τα κόμματα από τα πανεπιστήμια», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

«Πραγματικά, προσπαθώ να καταλάβω αν είδαμε όλοι τις ίδιες εικόνες χθες», σχολίασε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα και πρόσθεσε: «Είχαμε έναν φοιτητή αιμόφυρτο έξω από το πανεπιστήμιο χθες. Ο συνάδελφος της κυβερνώσας παράταξης έκρινε ότι θα έπρεπε να έχουμε νεκρό φοιτητή, για να γίνει αναφορά εντός της Βουλής το θέμα; Με κάνει να απορώ». Όταν ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, παραπονέθηκε ότι αλλοιώθηκε το περιεχόμενο των λεγομένων του, η κ. Μπακαδήμα σημείωσε: «Αν παρανόησα ζητώ συγνώμη. Παρ’ όλα αυτά, είπατε ότι σας δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι είχαμε κάτι πολύ σοβαρότερο, από αυτό που πραγματικά είχαμε». Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 επέμεινε: «Το πραγματικό γεγονός είναι ότι είχαμε ένα παιδί τραυματισμένο. Ευτυχώς, όχι τόσο σοβαρά, όσο φαινόταν τις πρώτες στιγμές και συμφωνούμε πως είναι θετικό ότι δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Ο υφυπουργός, ο κ. Οικονόμου, μας μίλησε για νόμιμη βία. Θα πρέπει να μας εξηγήσει σε τι συνίσταται για τη ΝΔ η νόμιμη βία». «Είναι άλλο το αίσθημα ασφάλειας που είναι απαραίτητο να βιώνουμε όλοι απέναντι στο έγκλημα και είναι τελείως άλλο το δόγμα νόμος και τάξη που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ. Πραγματικά μάς πηγαίνει αιώνες πίσω το κάψιμο των βιβλίων αλλά επίσης σε άλλες εποχές ανήκουν και οι εικόνες με φοιτητές αιμόφυρτους στο οδόστρωμα. Κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, δεν είστε η φωνή του μέτρου και της λογικής. Είστε μια φωνή αναχρονιστική, είστε φωνή της καταστολής, είστε η φωνή της νόμιμης βίας που στρέφεται ενάντια στη νεολαία μας», τόνισε η κ. Μπακαδήμα.

«Εγώ αιφνιδιάστηκα όταν χθες είπατε (σσ απευθυνόμενος στην κ. Μπακαδήμα) ότι έπεσε στο κεφάλι του φοιτητή κρότου λάμψης. Αν είχε συμβεί αυτό θα είχε πεθάνει. Και γι’αυτό τρόμαξα. Δεν έγινε αυτό, ευτυχώς. Δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός. Ήταν ένα ασήμαντο γεγονός και γι’ αυτό έφυγε αμέσως από το νοσοκομείο και δεν του δόθηκε καν θεραπευτική αγωγή», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου και του δημόσιου πανεπιστημίου για να μπορούν τα φτωχόπαιδα να προχωρήσουν, γιατί δεν μπορούν όλοι να πάνε στο Χάρβαρντ.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading

Play