Τ.Τζήκας στην Politic.gr: «Η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία»

Τ.Τζήκας στην Politic.gr: «Η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία»

Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης περνάει και μέσα από την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού κέντρου της, που αποτελεί μία πολύ μεγάλη αστική ανάπλαση με κριτήριο και τα σχετικά διεθνή δεδομένα.

Γράφει ο Τάσος Τζήκας

Με το νέο εκθεσιακό κέντρο η πόλη μας θα αποκτήσει ένα εμβληματικό τοπόσημο, το οποίο θα προσφέρει, πέραν των σύγχρονων εκθεσιακών υποδομών, έναν χώρο πρασίνου και αναψυχής για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, αυτός ο πνεύμονας πρασίνου, που σήμερα δεν υφίσταται, θα μεταβάλλει ριζικά και σε θετική κατεύθυνση τις περιβαλλοντικές ισορροπίες της Θεσσαλονίκης, αποδίδοντας για χρήση στους κατοίκους της συνολικά περίπου το 50% της έκτασης του ακινήτου της ΔΕΘ.

Από την δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου και την λειτουργία της ΔΕΘ-Helexpo και όλων των επιχειρηματικών μονάδων, που πρόκειται να αναπτυχθούν, εκτιμάται ότι θα συντηρείται οικονομική δραστηριότητα άνω των 500 εκατ. ευρώ ετησίως και περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, οι 1.300 καινούργιες θέσεις στάθμευσης θα βελτιώσουν τις συνθήκες κίνησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ συνολικά το νέο επιχειρηματικό κέντρο, που θα κατασκευαστεί στην ΔΕΘ, θα δημιουργήσει έναν πυρήνα επιχειρηματικών, εμπορικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και πόλο έλξης των κατοίκων της πόλης.

Η ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την εκθεσιακή δραστηριότητα, αλλά και για την τοπική οικονομία, αφού θα συμβάλλει στην μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ένα επιχειρηματικό hub για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και σε έναν τουριστικό προορισμό. 

Δεν θα σταματήσω να επισημαίνω πως η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου είναι μια win-win-win κατάσταση για τη Θεσσαλονίκη, τους πολίτες της και την εκθεσιακή της δραστηριότητα.

Η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης διαθέτει μια δυνατή κεντρική ιδέα που προσδίδει ταυτότητα στο έργο. Δημιουργεί συνέχειες–οπτικές και κίνησης- με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό, αλλά και μεταξύ των κτιρίων εντός του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου. H ιδέα δε των χαρακτηριστικών κυκλικών στεγάστρων που προτείνει είναι εξόχως εκφραστική και δημιουργεί ιδιαίτερες μορφές, χωρίς όμως να παρακωλύεται η λειτουργικότητα.

Η σχεδιαστική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων κάτω από τα στέγαστρα με εκπληκτική θέα στο πάρκο και τη θάλασσα. Παράλληλα, τα βιοκλιματικά high-tech στέγαστρα ενσωματώνουν πολλές διαφορετικές χρήσεις, όπως χρήση του βρόχινου νερού, ηλιακά ενεργειακά συστήματα, κλιματισμό κ.α., εξυπηρετώντας τον επιθυμητό βιοκλιματικό χαρακτήρα των εκθεσιακών εγκαταστάσεων. 

Το πράσινο μπορεί και διαχέεται ανάμεσα στα κτίρια, δίνοντας την εντύπωση μεγάλων περιπτέρων μέσα σε πάρκο. Η χωροθέτηση των κτιρίων μάλιστα σέβεται και αναδεικνύει τους ιστορικούς άξονες της Θεσσαλονίκης και επιτρέπει στο αστικό πάρκο να λάβει τέτοια μορφή και ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος άξονας πρασίνου.

Το εμβληματικό αυτό πρότζεκτ θα δώσει απάντηση στην αγωνία της Θεσσαλονίκης για οικονομική ανάπτυξη, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, προσφέροντας ένα αστικό πάρκο πρασίνου και θα ενισχύσει τον τοπικό, περιφερειακό και διεθνή ρόλο της ΔΕΘ-Helexpo.

*Τάσος Τζήκας – Πρόεδρος ΔΕΘ – Helexpo

Δείτε επίσης: Πόσες ΔΕΘ, πόσα λόγια

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading

Play