Από τις εκλογικές μάχες που έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνο μια έχει «κλειδωμένη» ημερομηνία. Είναι οι ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2024, μιας και οι κάλπες θα στηθούν ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα όσον αφορά στον τρόπο εκλογής των Ελλήνων ευρωβουλευτών.
Η πρώτη του σκέψη είναι να επαναφέρει τη λίστα. Τα κόμματα να ορίζουν με τη σειρά που επιθυμούν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και αυτοί να εκλέγονται ανάλογα με το ποσοστό που λαμβάνει κάθε κόμμα. Με το σκεπτικό αυτό αποκλείεται το ενδεχόμενο να εκλεγούν στο ευρωκοινοβούλιο μέλη του εγχώριου star system που δεν σκαμπάζουν από πολιτική αλλά είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό από καλλιτεχνικές ή αθλητικές διοργανώσεις. Και τα παραδείγματα σε όλα τα κόμματα είναι πολλά.
Μπαίνει πλαφόν στους «γαλάζιους» ευρωβουλευτές
Σχετικά με τα του οίκου του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο προσεχές συνέδριο θα προτείνει στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να μπει πλαφόν δυο θητειών στους ευρωβουλευτές. Η παραπάνω πρόταση αναμένεται να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των συνέδρων, κάτι που συνεπάγεται ότι από τους σημερινούς ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μόνο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ όλοι οι άλλοι στρέφονται στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Όπως, για παράδειγμα, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και η Μαρία Σπυράκη που ήδη διανύουν τη δεύτερη ευρωθητεία τους.
Από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός αναμένει και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς οι Βρυξέλλες ενέκριναν νομοθετική πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του τρόπου διεξαγωγής των ευρωεκλογών. Στα ανώτατα κλιμάκια της Ευρωβουλής υπάρχει η σκέψη κάθε ψηφοφόρος να διαθέτει δυο ψήφους. Η μια για να εκλέγει τους εθνικούς ευρωβουλευτές και η δεύτερη να επιλέγει 28 επιπλέον ευρωβουλευτές από μια πανευρωπαϊκή εκλογική περιφέρεια.
Βέβαια, είναι πολύ νωρίς ακόμα για τις όποιες αποφάσεις. Όμως είναι πασιφανές πως οι ευρωεκλογές του 2024 θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο ως προς το αποτέλεσμα, όσο και ως προς τη συμμετοχή, αφού τα μεγάλα κόμματα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αναφορικά με τα πρόσωπα που θα επιλέξουν να θέσουν στην κρίση του κοινού. Εκείνο που προέχει επί του παρόντος είναι να αποφασιστεί αν θα επιστρέψουμε στη λίστα ή όχι.
Δείτε επίσης: Αλέξης Τσίπρας: Τι ΔΕΗ θέλουμε; Μια ιδιωτική εταιρεία όπου τα golden boys θα κοιτάζουν να φτιάξουν βιογραφικό;
- Παναθηναϊκός: Στο νοσοκομείο και ο Αντωνιάδης μετά τον Δομάζο
- Σερβία: Διαρκείς φοιτητικές καταλήψεις και μεγάλες διαδηλώσεις
- Δυτική Οχθη: Η Γαλλία εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση των εντάσεων
- Σημαντική πτώση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη: Ενστάσεις από τους κατασκευαστές
- ΗΠΑ: Προετοιμασίες για την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με το Μεξικό