Τα “αντίδωρα” Μητσοτάκη για το προσφυγικό

Τα “αντίδωρα” Μητσοτάκη για το προσφυγικό

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Θέλοντας να “μαλακώσει” τις αντιδράσεις που καταγράφονται σε πολλούς δήμους της χώρας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά σε κάποια “αντίδωρα” – “ανταλλάγματα” προς τις τοπικές αυτοδιοικήσεις προκειμένου να τους “χρυσώσει” το χάπι.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που “προικίζεται” με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το “Πρόγραμμα Αλληλεγγύης” που θα “τρέξει” το υπουργείο Εσωτερικών. Με αυτά τα χρήματα η κυβέρνηση σκοπεύει να στηρίξει τους δήμους της χώρας που θα κληθούν να φιλοξενήσουν και φιλοξενούν ήδη πρόσφυγες και μετανάστες.

Επιπρόσθετα, δίνονται υποσχέσεις για βελτίωση των δομών υγείας, παιδείας, κοινής ωφέλειας και τουρισμού σε όλες τις περιοχές που υποδέχονται μεταναστευτικές ροές, υπάρχουν δεσμεύσεις για προσλήψεις με κριτήριο την εντοπιότητα στις δομές και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων-μεταναστών, ενώ τέλος παρατείνεται έως τον Δεκέμβριο του 2020 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 30% για τα νησιά της Λέρου, της Λέσβου, της Κω, της Σάμου και της Χίου.

Έρχονται 1000 προσλήψεις για το προσφυγικό

Θέλοντας να δείξει, εντός και εκτός συνόρων, ότι κάτι αλλάζει, η κυβέρνηση προχωρά επίσης και στη συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων. Για τη συγκρότησή του έχει αποφασιστεί η πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, ενώ έχουν ήδη διατεθεί 14 εκατομμύρια ευρώ ως πιστώσεις για την αγορά εξοπλισμού και υλικών που κρίνονται αναγκαία για την ενίσχυση του έργου που επιτελούν οι Ένοπλές Δυνάμεις και το Λιμενικό. Η εν λόγω οικονομική βοήθεια προστίθεται στα 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη που δωρίζει η ένωση εφοπλιστών στο Λιμενικό Σώμα μετά από προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Όσον αφορά στο μέγα ζήτημα της επιστροφής προσφύγων-μεταναστών στην Τουρκία, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 67.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και άλλες 15.000 βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο διαχείρισης. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα,  η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε 500 προσλήψεις για τη στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου.

Όπως τονίζουν εμφατικά κυβερνητικά στελέχη, όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ελέγξει το πρόβλημα των ροών. “Έχουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική και όλοι κουμπώνουν πάνω σ’ αυτή” σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Loading