Δυο κρίσιμα ευρωπαϊκά ραντεβού έχει σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς τα αποτελέσματά τους καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις μετέπειτα κινήσεις του στην εγχώρια και διεθνή πολιτική σκακιέρα. Τόσο σε επίπεδο ακρίβειας στη θέρμανση, όσο στο μεταναστευτικό αλλά και στον φημολογούμενο ανασχηματισμό, αφού ανάλογα με το αν οι βαλίτσες του είναι γεμάτες ή όχι με ειδήσεις κατά την επιστροφή στην Αθήνα, θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις.
Σήμερα ο πρωί ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κύριο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων είναι η συνεργασία της Ε.Ε. με τους ανατολικούς γείτονές της. Στη Σύνοδο, που πραγματοποιείται εν μέσω εξελίξεων τόσο στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, όσο και στα σύνορα της Λευκορωσίας με χώρες της Ευρώπης και την προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για την επίτευξη πολιτικών σκοπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των εταίρων της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.
Επίσης θα υπογραμμίσει τη σημασία ευθυγράμμισής τους με αποφάσεις και δηλώσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ιδιαίτερα με αυτές που αφορούν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε.
Τα απόνερα της συνάντησης με τον Πούτιν
Σε δεύτερο χρόνο θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη συνάντησή του στο Σότσι με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και θα υπογραμμίσει ότι όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν για την αποκλιμάκωση, καθώς από μια σύγκρουση κανένας δεν θα βγει νικητής.
Αύριο, Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα μετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο δείπνο των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης. Εκεί η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από την πανδημία, τη μετάλλαξη «Όμικρον», τους εμβολιασμούς, καθώς και το ζήτημα της αύξησης των τιμών ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενώπιον των 27 θα τεθεί και η κατάσταση στην Ουκρανία, το Μεταναστευτικό (εξωτερική διάσταση και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.) με αφορμή τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία και το μήνυμα για οριζόντια μέτρα έναντι όσων εργαλειοποιούν το Μεταναστευτικό. Οι ηγέτες θα έχουν και την πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέο στρατηγικό δόγμα της Ε.Ε. με βάση την «στρατηγική πυξίδα», το έγγραφο που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.
Τι θα υπερασπιστεί ο Πρωθυπουργός
Η θέση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι ότι το κείμενο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ένωση. Συνεργάτες του υπενθυμίζουν ότι Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες της Ε.Ε. που μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει η συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. ήδη από τη Σύνοδο των Med9 στην Αθήνα, καθώς και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. τον περασμένο Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας του ΝΑΤΟ. Στόχος είναι οι ηγέτες να καταλήξουν στο κείμενο για την στρατηγική πυξίδα τον Μάρτιο του 2022.
Δείτε επίσης: Σταϊκούρας: «Θα κάνουμε διπλή αύξηση κατώτατου μισθού μέσα στο 2022»
- Νέες παραγγελίες ύψους €74 εκατ. για την THEON, ήδη υπερβαίνει τα €150 εκατ. το 4ο τρίμηνο του 2024
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα από εκπαιδευτικούς στη Θεσσαλονίκη
- Δημοσιεύθηκε η τέταρτη Έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
- Ολυμπιακός: Η τριήμερη ανάπαυλα και η νοοτροπία νίκης
- Αρκάς: Μια δημιουργική Παράσταση για την Παρασκευή