Δυο μεγάλα στοιχήματα για το 2022 έχει βάλει με τον εαυτό του ο πρωθυπουργός, αφού βασική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τη νέα χρονιά να φτάσουμε στο τέλος από το «τελευταίο μίλι» της πανδημίας και να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία, μετουσιώνοντας σε χειροπιαστές αποδείξεις προς την κοινωνία το σημερινό αισιόδοξο κλίμα που επικρατεί στην οικονομία.
Ξεκινώντας από το «μέτωπο» της ανεργίας η ΕΛΣΤΑΤ κάνει αισιόδοξο το Μέγαρο Μαξίμο καταγράφοντας μείωση του σχετικού δείκτη στο 13% το τρίτο τρίμηνο του 2021 από 15,8% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο και 16,2% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Σε απλά μαθηματικά αυτό μεταφράζεται σε 615.390 άνεργα άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 16,0% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 18,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Σήμερα ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.118.332, άτομα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα Κράτη Μέλη, λόγω της πανδημίας της νόσου COVID-19, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ισχυρή ανάπτυξη που υπάρχει φέτος στη χώρα μας, παρά τις δυσκολίες που ακόμη υπάρχουν λόγω της πανδημίας. Εδώ, βέβαια, εμπίπτει η γνωστή ρήση πως όταν ευημερούν οι δείκτες πρέπει να ευημερούν και οι άνθρωποι.
Πανδημία: Από 3 Ιανουαρίου τα… σπουδαία
Όσον αφορά στην πανδημία, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες θεωρούνται επαρκή από τώρα έως τις 3 Ιανουαρίου. Ωστόσο, η Επιτροπή θα συνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εισηγηθεί -με βάση τα νέα δεδομένα- αν χρειαστεί να προστεθούν κι άλλα μέτρα.
Για το δεκαπενθήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά, η Επιτροπή έχει εισηγηθεί μια σειρά από μέτρα. Θα είναι μέτρα περιοριστικά τα οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα παραπέμπουν είτε σε ειδικά είτε σε γενικά lockdown. Θα αφορούν την διασκέδαση, για την οποία θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια αναφορικά με το ωράριο. Θα αφορούν επίσης τις εκδηλώσεις – κυρίως τις αθλητικές- την τηλεργασία, καθώς επίσης και γενικότερα μέτρα, για τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.
Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 27η Δεκεμβρίου, όταν θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Επιστημόνων. Στη Συνεδρίαση θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης, θα γίνει εισήγηση των μέτρων που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά και η Επιτροπή θα κρίνει εάν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα και πριν τις 3 Ιανουαρίου.
Το πώς θα γιορταστούν τα Χριστούγεννα -αν δηλαδή θα τηρηθούν ή όχι τα μέτρα- θα είναι σίγουρα κριτήριο και στις εισηγήσεις των ειδικών στις 27 και στις αποφάσεις, που θα ληφθούν για το επόμενο διάστημα.
Δείτε επίσης: Ηλιόπουλος: Ξεκάθαρα πολιτική ευθύνη το ότι η Ελλάδα έχει διπλάσιο μέσο όρο θνητότητας στις ΜΕΘ από την ΕΕ
- Ζοσέ Ταβάρες: «Αντιλαμβανόμαστε την δύναμη του Ολυμπιακού, αλλά αποστολή μας είναι η νίκη στο Europa League»
- Μίμης Δομάζος: Κρίσιμη κατάσταση νοσηλείας και ιατρικό ανακοινωθέν
- Εμμανουήλ Βλαχογιάννης: Επίτιμος πρόεδρος του ΕΒΕΘ για πρώτη φορά στην ιστορία του
- Νίκη και απολογία: ο πρίγκιπας Χάρι κλείνει το κεφάλαιο με τον Ρούπερτ Μέρντοχ
- Συγχαρητήρια επιστολή της προεδρού της κυπριακής Βουλής στον Νικήτα Κακλαμάνη