Τα εργασιακά ζητήματα που απασχολούν πειραϊκές επιχειρήσεις, το θέμα συνάντησης της Ν. Κεραμέως με εκπροσώπους του ΕΒΕΠ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκη Κεραμέως, με το προεδρείο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, συζητήθηκαν διάφορα επιχειρησιακά ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις-μέλη του επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο πρόεδρος Βασίλης Κορκίδης, ο γενικός γραμματέας Νίκος Μανεσιώτης, καθώς και άλλα μέλη του ΔΣ, προσκόμισαν υπόμνημα με θέματα που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις στον τομέα της εργασίας, προτείνοντας λύσεις για τον εμπορικό τομέα, τη μεταποίηση, τη ναυπηγική βιομηχανία, τα logistics και τις οδικές μεταφορές.

Η υπουργός παρουσίασε τον σχεδιασμό και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για το άμεσο μέλλον και τόνισε την ανάγκη για ανοικτή επικοινωνία με τους φορείς που απασχολούνται με θέματα επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε επίσης στις βελτιώσεις που χρειάζονται κατά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και στον ρόλο του ΣΕΠΕ στην ενημέρωση και διενέργεια ελέγχων. Υπογράμμισε ότι η χώρα υποχρεούται να ενσωματώσει την Κοινοτική Οδηγία σχετικά με τον κατώτατο μισθό μέχρι το τέλος του έτους, μετά από διαβουλεύσεις με κοινωνικούς εταίρους. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων και στα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΔΥΠΑ, με στόχο τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση των θέσεων εργασίας. Τόνισε ότι, όσο γίνεται προσεκτικά, θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά μισή μονάδα το 2025 και άλλη μισή το 2027, ώστε μέχρι το 2027 ο βασικός μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, αναφερόμενος στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, εξέφρασε την υποστήριξή του και πρότεινε βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα και στην περιοχή του Πειραιά όπως οι υπηρεσίες ναυπηγοεπισκευής και οι προμήθειες πλοίων. Σε σχέση με τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας των οδηγών βαρέων οχημάτων, επεσήμανε την ανάγκη για διευκρινιστική οδηγία από το υπουργείο, ώστε να ξεκαθαριστεί η νομοθεσία και να σταματήσει η σύγχυση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Στην συζήτηση αναδείχθηκε και το ζήτημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού με ψηφιακές δεξιότητες, και γενικότερα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, με το επιμελητήριο να εκφράζει τη θέση του για την επίλυση αυτών των θεμάτων. Ο πρόεδρος Κορκίδης ανέφερε ότι η μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία είναι μια σημαντική πρόκληση για την αγορά εργασίας, η οποία απαιτεί πολιτικές να γεφυρώσουν το χάσμα δεξιοτήτων, καθιστώντας τον εργαζόμενο πληθυσμό έτοιμο για τις νέες απαιτήσεις.

Επισημάνθηκε ότι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, το 37% των επιχειρήσεων δηλώνει κενές θέσεις εργασίας, με το ποσοστό να φτάνει το 60% στις επιχειρήσεις με πάνω από 25 εργαζομένους. Οι τομείς που παρατηρούν τις μεγαλύτερες κενές θέσεις περιλαμβάνουν τη μεταποίηση, την εστίαση, τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τις κατασκευές. Εκτιμάται ότι σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν περίπου 150.000 κενές θέσεις εργασίας, με την πλειονότητα των αιτήσεων να αφορά υπαλλήλους υπηρεσιών και πωλητές, ανειδίκευτους εργάτες και ειδικευμένους τεχνίτες. Οι κυριότεροι λόγοι για τις κενές θέσεις είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος από υποψήφιους και η έλλειψη προσόντων.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading