(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τα «φάλτσα» που εκνευρίζουν τον Μητσοτάκη και η αξία της Αλεξανδρούπολης

Η «έκρηξη» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν τυχαία. Ο πρωθυπουργός είναι εκνευρισμένος με τα «φάλτσα» συγκεκριμένων υπουργών και φρόντισε να δείξει τη δυσαρέσκεια του προκειμένου να ταρακουνήσει το κυβερνητικό σχήμα που το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχει χάσει τα… αυγά και τα… καλάθια. Και όλα αυτά τη στιγμή που σήμερα θα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη για την τελετή έναρξης της κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

propoli

Για ποιους χτυπούν οι «καμπάνες» Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έξω φρενών με μέλη του υπουργικού συμβουλίου που έχουν κατεβάσει το στυλό από τα χέρια τους και επικεντρώνουν την προσοχή τους στο πως θα επανεκλεγούν. Το μπλοκάκι του έχει συγκεκριμένα ονόματα, κυρίως υπουργών, που άρχισαν τις δηλώσεις και άφησαν στην άκρη την παραγωγή έργου, με αποτέλεσμα αυτό να αποτυπώνεται στην κοινωνία. Οι «κίτρινες» κάρτες που μοιράστηκαν αφορούσαν κυρίως τα λεγόμενα «παραγωγικά» υπουργεία και εκείνα που σηκώνουν το βάρος της καθημερινότητας του πολίτη, μιας καθημερινότητας η οποία μοιάζει με «Γολγοθά» εξαιτίας της ακρίβειας που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το μόνο σίγουρο, με τα έως τώρα δεδομένα, είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της συνταγματικής θητείας, δηλαδή τον Μάιο του 2023. Και περί αυτού ο Πρωθυπουργός δεν σηκώνει καμία κουβέντα. Επαναλαμβάνω, με τα έως σήμερα δεδομένα γιατί στην πολιτική ισχύει πως τα όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος.

Η Αλεξανδρούπολη «μεγαλώνει» τη Βόρεια Ελλάδα

Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα στην Αλεξανδρούπολη για την τελετή έναρξης της κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ένα έργο μείζονος στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό για την ενεργειακή τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής, όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Και αυτό επειδή ο πλωτός σταθμός θα αποτελέσει μία νέα ενεργειακή πύλη η οποία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και οδεύσεων προς όφελος της χώρας μας και της Βαλκανικής.

Σε συνδυασμό με το υπόλοιπο πλέγμα στρατηγικών υποδομών που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στη βόρεια Ελλάδα (όπως ο αγωγός TAP, ο αγωγός IGB και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας) η μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη συμβάλλει ώστε η Ελλάδα να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος μείζονος σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε..

Πως επηρεάζει το φυσικό αέριο

Παράλληλα, θα αυξηθεί σημαντικά η δυνατότητα αποθήκευσης LNG στην Ελλάδα, προσθέτοντας ένα ακόμα στρατηγικό σημείο πέραν της μονάδας της Ρεβυθούσας, η οποία σήμερα έχει χωρητικότητα 225.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Όπως τονίζουν στελέχη της Κυβέρνησης η μονάδα της Αλεξανδρούπολης είναι το πρώτο βήμα στον στρατηγικό σχεδιασμό της Ελλάδας για διεύρυνση των δυνατοτήτων υποδοχής και αποθήκευσης LNG, με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό. Σχεδιάζεται η ανάπτυξη δεύτερου σταθμού ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και μιας πλωτής μονάδας ανοιχτά της Κορίνθου, υποδομές που θα έχουν τις δυνατότητες να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και να συμβάλουν σημαντικά στο ενεργειακό μείγμα πολλών βαλκανικών χωρών.

Δείτε επίσης: ΝΔ: «Αύριο από την Ηλεία ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει την ίδια χιλιοπαιγμένη παράσταση»

Loading