Αναλύουμε τα σημαντικά μέτωπα που ενδέχεται να απειλήσουν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την πολιτική της στρατηγική. Από την αρχή της θητείας του, το Μαξίμου προσπαθεί να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό κλίμα, επενδύοντας σε στρατηγικές όπως η δημοσιονομική σύνεση και η κοινωνική πολιτική, η προετοιμασία για τις εκλογές το 2027, και η υλοποίηση εβδομαδιαίων ανακοινώσεων με θετικά νέα. Με αφετηρία την αύξηση του κατώτατου μισθού, έχουν ακολουθήσει σημαντικές εξελίξεις, όπως η συνεργασία με τη Chevron στους υδρογονάνθρακες και οι στρατηγικές για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να προβάλλει ένα θετικό αφήγημα, υπάρχουν τουλάχιστον τρία κρίσιμα μέτωπα που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εικόνα της, εφόσον συνοδευτούν από απρόοπτες εξελίξεις.
Μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε παράταση για τα ακαθάριστα οικόπεδα, αντικαθιστώντας την αισιοδοξία με ανησυχίες σχετικά με την κλιματική κρίση. Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι μεγάλες, καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού μετά από μια μακρά περίοδο διαχείρισης κρίσεων. Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, έχει εντείνει τις κριτικές της, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική προστασία έχει μετατραπεί σε θέμα εντυπώσεων.
Όσο το Μαξίμου προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα, αναγνωρίζεται ότι η κρίση των Τεμπών παραμένει επίκαιρη και δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να επανακαθορίσει την αφήγηση γύρω από τη διαχείριση αυτής της κρίσης, οι προκλήσεις που προκύπτουν από τις πολιτικές αποφάσεις της τελευταίας διετίας είναι αναπόφευκτες. Αναμένονται, μάλιστα, οι εξελίξεις σχετικά με το πόρισμα του ΕΜΠ, που θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τη συζήτηση για την ασφάλεια και τη διαχείριση κρίσεων.
Επιπλέον, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά μέτωπα παραμένει αβέβαιη, καθώς η κυβέρνηση δρομολογεί εξελίξεις για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Ο Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος για αναβολή της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, αν και παραμένει ασαφές πότε θα πραγματοποιηθεί. Η προγραμματισμένη επόμενη συνάντηση για τα ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και οι ανακοινώσεις σχετικά με τις διπλωματικές σχέσεις, αναμένεται να προκαλέσουν έντονο ενδιαφέρον.
Τέλος, ερωτηματικά παραμένουν για την εσωκομματική συνοχή στο κυβερνών κόμμα, καθώς η προσπάθεια του Μητσοτάκη να διαχειριστεί εσωτερικές αντιπαραθέσεις υπογραμμίζει την ανάγκη για ενότητα. Οι εντάσεις που εκδηλώνονται προς υπουργούς υποδεικνύουν ότι οι προκλήσεις δεν είναι μόνο εξωτερικές, αλλά και εσωτερικές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr