(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τα «ναι μεν» και τα «αλλά» για την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις

Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμα εργαλεία που μετρούν «τη στιγμή». «Ζυγίζουν» το σήμερα και διαμορφώνουν στρατηγικές για το αύριο. Υπό αυτό το πρίσμα οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται δείχνουν πως η ΝΔ έχει σαφή πολιτική κυριαρχία. Ωστόσο είναι πολλά τα «ναι μεν», όπως και τα «αλλά» αναφορικά με την επόμενη ημέρα.

Για παράδειγμα «ναι μεν» αυτήν τη στιγμή ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του φαίνονται πως είναι πολιτικά εδραιωμένοι, «αλλά» η οικονομική κρίση και οι συνεχείς ανατιμήσεις των προϊόντων μπορούν πολύ εύκολα να ανατρέψουν τα δεδομένα και τους συσχετισμούς. Άλλωστε, κάθε κυβέρνηση κρίνεται από τη μάχη της καθημερινότητας και τα δύσκολα για το Μέγαρο Μαξίμου στο μέτωπο της ακρίβειας δεν έχουν έρθει ακόμα.

Οι «τάσεις» των μετρήσεων


Οι δυο νέες δημοσκοπήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη, καταδεικνύουν ότι το πολιτικό σκηνικό στη χώρα παραμένει αμετάβλητο με τη Νέα Δημοκρατία να αποτελεί σταθερά την κυρίαρχη πολιτική δύναμη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναγνωρίζεται από τους πολίτες ως καταλληλότερος για τη θέση Πρωθυπουργού, με σημαντική υπεροχή έναντι του Αλέξη Τσίπρα.
 
Η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να κυμαίνεται σε διψήφια ποσοστά, μεταξύ 10 έως 12 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη φτάνει τις 23 μονάδες.
 
Αφενός τα στοιχεία στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της Κυβέρνησης πέφτουν στο κενό. Για κάποιους άλλους αποδεικνύουν ότι, σε αντίθεση με τους αφορισμούς Τσίπρα, πολιτικό πρόβλημα το έχει ο ίδιος και το κόμμα του και όχι η Κυβέρνηση. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος εμφανίζεται «ως αυριανός Πρωθυπουργός», όπως ανέφερε τελευταία. 

Η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ δείχνει ότι στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 40% έναντι 24% του Αλ. Τσίπρα. Διαφορά 16 μονάδες. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23%. Διαφορά 10 μονάδες. Με αναγωγή η διαφορά ανεβαίνει στις 11 μονάδες.

Την ίδια ώρα η δημοσκόπηση της Metron Analysis στο Mega δείχνει ότι στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 39% έναντι 16% του Αλ. Τσίπρα. Διαφορά 23 μονάδες. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 30%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 18,6%. Διαφορά 11,4 μονάδες. 

Ωστόσο το πραγματικό crash test θα δοθεί μετά τις ημέρες των εορτών όταν και οι τσέπες των περισσότερων συμπατριωτών μας θα είναι άδειες και οι «χαλαρές» ημέρες των εορτών θα έχουν περάσει…

Δείτε επίσης: Ν. Ανδρουλάκης: «Η δική μου νίκη θα είναι νίκη του κόσμου που θέλει ένα ΠΑΣΟΚ που αντιστέκεται»