«Τα Βαλκάνια στον Καθρέφτη της Ιστορίας: Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο έως Σήμερα» – Συζήτηση με Ντόρα Μπακογιάννη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Κώστα Υφαντή στα Χανιά

«Τα Βαλκάνια στον Καθρέφτη της Ιστορίας: Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο έως Σήμερα» – Συζήτηση με Ντόρα Μπακογιάννη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Κώστα Υφαντή στα Χανιά

Σε μια εκδήλωση στα Χανιά, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Ευάγγελος Βενιζέλος, μαζί με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κώστα Υφαντή, συζήτησαν τις διαφορές και τις ομοιότητες των ταραγμένων Βαλκανίων, από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου έως σήμερα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον περίβολο του Ναού Ζωοδόχου Πηγής, τιμώντας παράλληλα την επέτειο των γενεθλίων του Εθνάρχη.

Το θέμα «Ταραγμένα Βαλκάνια. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο σήμερα» συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών πολιτών. Ο Νικόλαος Παπαδάκης – Παπαδής, γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», υπογράμμισε τη σημασία της εκδήλωσης, επισημαίνοντας ότι για 25 χρόνια γιορτάζουν την επέτειο της γέννησης του Βενιζέλου, ενώ σημείωσε ότι τα Βαλκάνια υπήρξαν σε διαρκή ταραχή από τον 19ο έως τον 20ο αιώνα, με την εκλογική ήττα του Βενιζέλου το 1920 να αποτελεί αφετηρία των σημερινών ζητημάτων.

Η εκδήλωση, η οποία χαρακτηρίστηκε από ζωντανές ομιλίες και συζητήσεις, απηχούσε την ανησυχία των παρευρισκομένων εκπροσώπων της εκκλησίας, της Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας και πολιτών, οι οποίοι αναλύσαν τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία. Θέματα όπως οι αναθεωρητικές τάσεις στα Βαλκάνια και η τουρκική εμμονή στις διεκδικήσεις της εξετάστηκαν ως πηγές ανησυχίας για την περιοχή, επηρεάζοντας τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι πολλά ερωτήματα που είχαν τεθεί τότε παραμένουν επίκαιρα, αναφερόμενη στη σημασία των γνώσεων σχετικά με τις πολιτικές του Βενιζέλου. Ανέφερε ότι οι εθνικισμοί και οι λαϊκισμοί που επικρατούσαν πριν από 100 χρόνια συνεχίζουν να επηρεάζουν ορισμένες περιοχές των Βαλκανίων, επισημαίνοντας τη σημασία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία στηρίζεται σε συμμαχίες και διπλωματικά επιχειρήματα.

Σχολιάζοντας την πολιτική υπόσταση του Βενιζέλου, η Μπακογιάννη χαρακτήρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως έναν ρεαλιστή ηγέτη που ποτέ δεν κορόιδεψε τον λαό του, αντίθετα προσπάθησε να προωθήσει το καλό της Ελλάδας και των Κρητικών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από την άλλη, αναφέρθηκε στην αστάθεια των Βαλκανίων και την ανάγκη προσοχής, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει πλεονεκτήματα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Ο Κώστας Υφαντής αναφέρθηκε στα εκκρεμή ζητήματα της περιοχής, επισημαίνοντας ότι οι χώρες των Βαλκανίων έχουν αφήσει πίσω τους το «κακό» παρελθόν, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλοί κίνδυνοι και προκλήσεις. Υπογράμμισε ότι η διπλωματία και η διαπραγμάτευση είναι απαραίτητες για την ομαλοποίηση των σχέσεων και την αποφυγή επιστροφής σε παλαιές συγκρούσεις.

Καταλήγοντας, ο Νικόλαος Παπαδάκης αναφέρθηκε στην ιστορική κληρονομιά που άφησε η ήττα του Βενιζέλου το 1920, σημειώνοντας ότι οι αμφισβητήσεις από γειτονικές χώρες και οι εθνοτικές διεκδικήσεις εξακολουθούν να επηρεάζουν τη σημερινή πολιτική κατάσταση στα Βαλκάνια.

©

Loading

Play