Ταϊλάνδη-Σαουδική Αραβία: Συμφωνούν να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας και του τουρισμού

Η Ταϊλάνδη και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν μια σειρά διμερών συμφωνιών για συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια και ο τουρισμός, καθώς οι δύο χώρες αποκαθιστούν σταδιακά πλήρεις διπλωματικούς δεσμούς

Ο διάδοχος της Audi, Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος προσκλήθηκε από την Ταϊλάνδη ως ειδικός προσκεκλημένος στη Συνάντηση Οικονομικών Ηγετών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης Prayuth Chan-Ocha αργά την Παρασκευή και οι δυο τους συζήτησαν τρόπους για περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης.

Ο πρίγκιπας Μοχάμαντ, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα πρωθυπουργός, είναι το υψηλόβαθμο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας που επισκέπτεται την Ταϊλάνδη, αφού οι δύο χώρες συμφώνησαν φέτος να επαναλάβουν τις διπλωματικές σχέσεις που είχαν διακοπεί για περισσότερες από τρεις δεκαετίες μετά από κλοπή κοσμημάτων το 1989 και στη συνέχεια δολοφονία τριών Σαουδάραβα διπλωματών.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας, μνημόνιο κατανόησης για τη σύσταση Συμβουλίου Συνεργασίας Σαουδικής Αραβίας και Ταϊλάνδης και ένα άλλο για την προώθηση του τουρισμού. Τα έθνη θα διερευνήσουν επίσης τρόπους προώθησης των άμεσων επενδύσεων, είπε ο Ταϊλανδός εκπρόσωπος.

Το ενεργειακό σύμφωνο θα καλύπτει το πετρέλαιο, το υδρογόνο, τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την τεχνολογία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας της Ταϊλάνδης σε δήλωση το Σάββατο.

Η κρατική PTT Pcl και η Αρχή Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ταϊλάνδης υπέγραψαν μια αρχική συμφωνία με την ACWA Power Co. για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμης ενέργειας, πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας στην Ταϊλάνδη, ανέφερε το υπουργείο.

Δείτε επίσης: Καταγγελία για εταιρεία στην Ταϊλάνδη που κρατάει αλυσοδεμένες μαϊμούδες και τις αναγκάζει να εργαστούν