Τέμπη: Απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση για την αλλαγή του νόμου περί βουλευτικής ασυλίας σύμφωνα με τον Μ. Βορίδη
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τέμπη: Απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση για την αλλαγή του νόμου περί βουλευτικής ασυλίας σύμφωνα με τον Μ. Βορίδη

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί το αίτημα για συλλογή 1,3 εκατομμυρίων υπογραφών για να αλλάξει ο νόμος για τη βουλευτική ασυλία και την ευθύνη υπουργών.

Όπως είπε ο κ. Βορίδης δεν μπορεί να αλλάξει ο νόμος με αυτήν τη λογική, διότι απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Η συλλογή υπογραφών που συνεχίζεται, γίνεται σε αντίδραση φυσικά για τη σιδηροδρομική τραγωδία με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη, όπου μέχρι στιγμής οι πολιτικοί υπεύθυνοι μένουν στο απυρόβλητο.

«Έχει ξεκινήσει εντός της κυβέρνησης η συζήτηση για το ζήτημα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας που προβλέφθηκε με την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 73 του Συντάγματος), και, εν ευθέτω χρόνο, θα εκδηλωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά στην εφαρμογή του», ανέφερε αρχικά από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Βασίλη Κόκκαλη με θέμα «Η Κυβέρνηση προτίθεται να σεβαστεί εμπράκτως με την αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία, την επιθυμία του 1 εκατομμυρίου πολιτών που στηρίζουν το ψήφισμα των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών;».

«Κύριε Κόκκαλη έρχεστε και συνδέετε την συλλογή υπογραφών με την διαδικασία λαϊκής νομοθέτησης, την στιγμή που απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Και γιατί το κάνατε; Για τη λαϊκιστική λογική. Εσείς έχετε μια ευθύνη. Οφείλετε να γνωρίζετε ως δικηγόρος και βουλευτής, ότι για να μιλάμε για νομοθετική λαϊκή πρωτοβουλία πρέπει να υπάρχει πρόταση νόμου, όχι αίτημα συνταγματικής αναθεώρησης. Εσείς το συνδέσετε. Το αίτημα των πολιτών είναι άλλης τάξης», προσέθεσε ο ίδιος. Ξεκαθάρισε ότι για να προχωρήσει κάτι τέτοιο απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος.

Όπως είπε ο κ. Βορίδης, το ψήφισμα έχει στο επίκεντρό του την κατάργηση των διατάξεων για την ευθύνη των υπουργών και τη βουλευτική ασυλία, επισημαίνοντας ότι «αυτά είναι ζητήματα της αναθεώρησης του Συντάγματος, και δεν αφορούν πρωτοβουλίες νόμων” […] Ενδεχομένως θα υπήρχε μια σκέψη μήπως μπορεί να αναθεωρήσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά όχι βέβαια στην κατεύθυνση που να εξαλειφθεί η ποινική αρμοδιότητα της Βουλής, επεσήμανε ο κ. Βορίδης, εξηγώντας ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι εκτελεστικός του άρθρου 86 του Συντάγματος (σ.σ. “Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει).

Παράλληλα ο κ. Βορίδης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως πλειοψηφία της τελευταίας διαδικασίας αναθεώρησης, δεν πρότεινε να καταργηθεί το άρθρο 86, ούτε να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία.

Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκαλης είπε ότι, ενώ απουσιάζει με ευθύνη της ΝΔ ο εφαρμοστικός νόμος για να ασκήσουν οι πολίτες το δικαίωμα που τους δίνει το αναθεωρημένο άρθρο 73, έρχεται ο κ. Βορίδης και “λογοκρίνει” το ψήφισμα. «Ούτε εσείς ούτε εγώ έχουμε το δικαίωμα να λογοκρίνουμε την πρόταση νόμου, την οποία ενάμιση εκατομμύριο πολίτες θέλουν να φέρουν. […] Δώστε τους το δικαίωμα με τον εφαρμοστικό νόμο». Αναφερόμενος, όπως είπε, στην ουσία του ψηφίσματος, είπε ότι “πράγματι, τυπικά δεν μπορεί να αναθεωρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών με την πρόταση νόμου. Μπορεί όμως να χρησιμεύσει ερμηνευτικά”.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η αντίληψη για τη βουλευτική ασυλία έχει αλλάξει πολύ την τελευταία δεκαετία, αναφέροντας ότι πλέον αίρεται σε αρκετές περιπτώσεις.

Όσο για την ευθύνη υπουργών, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εάν θέλει, διαθέτει περισσότερους από 30 βουλευτές που απαιτούνται για να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής. Η διαφορά μας είναι ότι εσείς στείλατε ανθρώπους (Νοβάρτις) να δικαστούν και αθωώθηκαν, εμείς στείλαμε ανθρώπους (Παπαγγελόπουλο και Παππά) να δικαστούν και καταδικάστηκαν. Αυτή είναι η διαφορά των δύο περιόδων, είπε ο κ. Βορίδης.

«Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διαβιβάστηκαν 102 αιτήματα άρσης βουλευτικών ασυλιών. Συζητήθηκαν οι 82 και συναινέσατε στην άρση μόλις στο 28,27%. Στην προηγούμενη τετραετία της ΝΔ κατατέθηκαν 77 αιτήσεις, συζητήθηκαν οι 74 και υπήρξε άρση της ασυλίας στο 62%. Στην τρέχουσα περίοδο έχουν εγκριθεί όλα τα σχετικά αιτήματα, 100%. Τα λέω γιατί όλοι έχουμε υποχρέωση να ενημερώνουμε τους πολίτες. Ας δούμε, όμως, και για την ευθύνη των υπουργών. Επί ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκαν δύο προανακριτικές για τα εξοπλιστικά και τον Παπαντωνίου και για την Novartis. Και οι δύο οδηγήθηκαν στο δικαστήριο και ξέρουμε τι έγινε», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης.

Δείτε επίσης: Τέμπη: Στη βουλή δικογραφία κατά του Κώστα Καραμανλή

Loading

Play