Ανοιχτή σύγκρουση κυβέρνησης και κοινωνίας στα Τέμπη, με μαζικές διαδηλώσεις και αιτήματα για δικαιοσύνη. Στις πιο εντυπωσιακές διαδηλώσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τα 57 θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, δύο χρόνια μετά το συμβάν. Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου υπογράμμισε τη σοβαρή απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την ελληνική κοινωνία, η οποία ζητάει σεβασμό, διαφάνεια και απονομή δικαιοσύνης. Οι συγγενείς των θυμάτων, μαζί με υποστηρικτές τους, διαδήλωσαν ειρηνικά σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό, όπως στην Ισλανδία, απαιτώντας πλήρη διαλεύκανση των αιτίων του θανατηφόρου δυστυχήματος.
Η ανταπόκριση του κοινού ήταν εντυπωσιακή, ιδιαίτερα μετά την προκήρυξη 24ωρης απεργίας από τα συνδικάτα στις 28 Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχαν οι περισσότεροι εργαζόμενοι, με πολλές επιχειρήσεις να κλείνουν. Ωστόσο, οι μαζικές συγκεντρώσεις και η ημέρα πένθους για τα θύματα σκιάστηκαν από επεισόδια κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία αντιμετώπισε η αστυνομία με υπερβολική χρήση δακρυγόνων και χημικών. Ειδικά στην πρωτεύουσα, οι ειρηνικοί διαδηλωτές απομακρύνθηκαν με βία, προκαλώντας επιπλέον οργή για τους χειρισμούς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η αντιπολίτευση, με ενωμένο μέτωπο, ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνοντας τις ανεύθυνες πρακτικές της αστυνομίας και την παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Από την άλλη, η κυβέρνηση συνέχισε να απορρίπτει τις κατηγορίες και να ισχυρίζεται ότι υπήρξε προστασία των πολιτών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr