Τεμπονέρας στην politic: «Ρεαλιστικό, ριζοσπαστικό κι άμεσα εφαρμόσιμο το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ»

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ από τον Αλέξη Τσίπρα είναι ένα ρεαλιστικό, ριζοσπαστικό κι άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα, που αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας», υπογραμμίζει, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην politic, ο Διονύσης Τεμπονέρας. Σύμφωνα με το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το ότι η ΝΔ επικεντρώθηκε στην κοστολόγηση των μέτρων κι όχι στην ουσία των προτάσεων αποδεικνύει ότι δεν τολμά να διαφωνήσει με τη συνολική εναλλακτική.

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ από τον Αλέξη Τσίπρα είναι ένα ρεαλιστικό, ριζοσπαστικό κι άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα, που αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας», υπογραμμίζει, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «politic», ο Διονύσης Τεμπονέρας. Σύμφωνα με το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το ότι η ΝΔ επικεντρώθηκε στην κοστολόγηση των μέτρων κι όχι στην ουσία των προτάσεων αποδεικνύει ότι δεν τολμά να διαφωνήσει με τη συνολική εναλλακτική.

Ως προς τα εργασιακά ζητήματα, υποστηρίζει πως οι πολλές και καλές θέσεις εργασίας που υποσχόταν η κυβέρνηση προεκλογικώς υπάρχουν μόνο στην φαντασία του πρωθυπουργού και του Κωστή Χατζηδάκη. Σε σχέση, εξάλλου, με την προσωπική του πορεία, ο κ. Τεμπονέρας αναφέρει πως θα προσπαθήσει να είναι χρήσιμος από όποια θέση μπορεί, έχοντας πάντα στο νου τις αξίες και τις ιδέες του, τις συλλογικές πολιτικές αποφάσεις και το στρατηγικό στόχο για μια κοινωνία δίχως εκμετάλλευση, δικαιοσύνης και προκοπής.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη Τεμπονέρα:

Καταγγέλλετε την κυβέρνηση για αντεργατικούς νόμους, αλλά ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης αντιτάσσει πως η ανεργία μειώνεται και οι συνθήκες εργασίας βελτιώνονται. Μήπως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση;

Οι αντεργατικοί νόμοι, που έχει φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή και κυρίως ο ν.4808/2021, που ψηφίστηκε, πριν από ένα χρόνο, παράγουν σήμερα, συγκεκριμένα αποτελέσματα: Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, στην ανεργία των νέων, την ώρα που ορισμένοι, υπόσχονταν ανάσχεση, του brain drain. Είναι επίσης, στην δεύτερη υψηλότερη θέση στην Ευρώπη, στην γενική ανεργία, πίσω μόνο από την Ισπανία.

Αρνητική πρωτιά, καταγράφει και στο ύψος των μισθών, καθώς η αγοραστική τους δύναμη, έχει καταβαραθρωθεί. Η χώρα μας, έχει το μικρότερο ποσοστό κάλυψης εργαζομένων, από συλλογικές συμβάσεις. Μόνο το 20% των εργαζομένων στη χώρα καλύπτονται από ΣΣΕ, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, κινείται στο 70%.

Το γεγονός αυτό, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τους εργαζόμενους, έχει ως αποτέλεσμα ο εργαζόμενος στη χώρα, να χρειάζεται δύο επιπλέον κατώτατους μισθούς, για να πληρώσει μόνο τους αυξημένους λογαριασμούς του ρεύματος. Το 80% των εργαζομένων στη χώρα, σε πρόσφατη μελέτη δήλωσε ότι, δεν επηρεάστηκε ο μισθός τους, από την αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά σχεδόν 10%, το 2022, αφού το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην χώρα, έχει καταρρεύσει.

Ο συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός της απεργίας, έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα, με αποτέλεσμα η αντιπαράθεση κεφαλαίου και εργασίας, να έχει μετατοπιστεί από τα συνδικάτα και τις ΣΣΕ, στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, με τα γνωστά αποτελέσματα, που τα βιώνουν οι εργαζόμενοι καθημερινά. Η εργοδοτική ασυδοσία, απολαμβάνει τις «ευλογίες» της κυβέρνησης, αφού η αδρανοποίηση του ΣΕΠΕ, υπήρξε στρατηγική επιλογή. Συνεπώς, από όλα τα παραπάνω, προκύπτει ότι, «οι πολλές και καλές θέσεις εργασίας» που υποσχόταν η κυβέρνηση προεκλογικά, υπάρχουν μόνο στην φαντασία του πρωθυπουργού και του κ. Χατζηδάκη.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ έγινε αντικείμενο σκληρής κριτικής, κυρίως όσον αφορά την κοστολόγησή του. Πόσα ρεαλιστικά είναι τα νούμερα που δώσατε στη δημοσιότητα με τόσο ευμετάβλητες παγκόσμιες συνθήκες;

– Το κυβερνητικό πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ, από τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ένα ρεαλιστικό, ριζοσπαστικό και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα, που αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας. Το γεγονός ότι η ΝΔ επικεντρώθηκε στην κοστολόγηση των μέτρων και όχι στην ουσία των προτάσεων, αποδεικνύει ότι, δεν τολμά να διαφωνήσει με την συνολική εναλλακτική. Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, η δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, η ενίσχυση του εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων, η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και η μείωση των φόρων, είναι μονόδρομος, για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Οι προτάσεις αυτές, δεν κινούνται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν γίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία κ.λπ. Συνεπώς, προκύπτει ότι, οι προτάσεις είναι και εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές, για όσους όμως, θέλουν να αποκλίνουν, από τον «μονόδρομο» που έχουν χαράξει τα συμφέροντα της αισχροκέρδειας και της ολιγαρχίας. Η κυβέρνηση επαίρεται ότι έδωσε την τελευταία τριετία 50 δισ. ευρώ, για την στήριξη της κοινωνίας.

Το που πήγαν τα χρήματα αυτά, είναι μια άλλη υπόθεση. Οι δυνατότητες όμως υπάρχουν. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ελαφρώς αυξημένα, από πλευρά κόστους, σε σχέση με εκείνα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, πριν από δέκα ημέρες. Αυτό που πραγματικά ενοχλεί την ΝΔ είναι ότι, χαράσσουν μια ολοκληρωμένη εναλλακτική διεξόδου, από την κρίση, ερχόμενα σε σύγκρουση με τις ελίτ.

Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα, επιστρέφει στις δημόσιες πολιτικές και στην κρατική ρύθμιση, η κυβέρνηση συνεχίζει το ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών, όπως έκανε με την ΔΕΗ, την ΔΕΠΑ και τώρα με τις αποκρατικοποιήσεις, των εταιρειών του Δημοσίου. Συνεπώς, οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα εντάσσονται στο κλίμα, που επικρατεί στο διεθνές περιβάλλον και η κυβέρνηση απομονωμένη, αποτελεί μια ιδιότυπη, νεοφιλελεύθερη παραδοξότητα.

Ύστερα κι από την υψηλή θέση που καταλάβατε στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή από τη βάση είναι λογικό να σκέφτεστε υποψηφιότητα για βουλευτής. Σε ποια εκλογική περιφέρεια και με ποιες πολιτικές φιλοδοξίες;

– Η 15η Μαΐου είναι μια ημερομηνία σταθμός για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μια πλατιά δημοκρατική διαδικασία ολοκληρώθηκε, μετασχηματίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ένα μαζικό, δημοκρατικό, κόμμα της Αριστεράς. Η εμπιστοσύνη των συντρόφων μου, είναι ιδιαίτερα τιμητική, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι, δεν αντιλαμβάνομαι την συμμετοχή μου στην Αριστερά, με όρους «πολιτικής φιλοδοξίας και σταδιοδρομίας».

Μετέχω σε ένα οργανωμένο κόμμα, με διαδικασίες, σύμφωνα με τις όποιες τέτοια ζητήματα, αντιμετωπίζονται μέσω συλλογικών αποφάσεων, στα αρμόδια όργανα. Από πλευράς μου, θα προσπαθήσω να είμαι χρήσιμος από όποια θέση μπορώ, έχοντας πάντα στο νου, τις αξίες και τις ιδέες μου, τις συλλογικές πολιτικές αποφάσεις και τον στρατηγικό στόχο, για μια κοινωνία δίχως εκμετάλλευση, για μια κοινωνία δικαιοσύνης και προκοπής.

Δείτε επίσης: Πηγές ΥΠΕΞ για τον δήθεν «σοβαρό» τραυματισμό υπαλλήλου στο «Μακεδονία»: Διαστρέβλωση της αλήθειας από τον ΣΥΡΙΖΑ