Τελικά ως κοινωνία θέλουμε να δουλεύουμε μέχρι τα 67;
EUROKNISSI

Τελικά ως κοινωνία θέλουμε να δουλεύουμε μέχρι τα 67;

Σε μια χώρα όπου η περιβόητη ανάπτυξη συνεχώς… έρχεται, είναι το λιγότερο άστοχο να ωραιοποιείται το συνταξιοδοτικό όριο των 67 ετών.

«Εμείς ως κοινωνία μας αρέσει να δουλεύουμε, είναι μέρος της ζωής μας, γι’ αυτό υπάρχει το 67». Τάδε έφη ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στη Γαλλία τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί κατάσταση «πολιορκίας», με τους πολίτες να… κατασκηνώνουν στους δρόμους, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Στην Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια το όριο έχει παγιωθεί στα 67, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να υπεραμύνεται αυτού, ισχυριζόμενος πως «ως κοινωνία μας αρέσει να δουλεύουμε μέχρι τα 67». Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτικών, δη της κεντρικής πολιτικής σκηνής, έχουν δουλέψει ελάχιστα (ή και καθόλου) στη ζωή τους. Ασφαλώς, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Κάνοντας όμως μία περιήγηση στο βιογραφικό του κ. Κουμουτσάκου, στην προσωπική του ιστοσελίδα, προκύπτει ότι το 1995 (η πρώτη ημερομηνία που αναγράφεται στη σταδιοδρομία του) υπηρέτησε στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

Από εκεί και πέρα, αναγράφονται τα εξής: «Από το 1997 έως το 2001 εργάστηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας. Το 2001 τοποθετήθηκε στην Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα ως υπεύθυνος για θέματα διμερών σχέσεων, ελληνικής μειονότητας και σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2003. Αμέσως μετά, ανέλαβε επικεφαλής στο γραφείο του τότε βουλευτή Επικρατείας και μετέπειτα Υπουργού Εξωτερικών, κ. Πέτρου Μολυβιάτη.

Από τον Μάρτιο του 2004 έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου των Εξωτερικών. Από τον Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2009, διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 ήταν μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων καθώς και της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από το 2009 έως το 2014 διετέλεσε ευρωβουλευτής της ΝΔ, ενώ αμέσως μετά ήταν μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής, ως επικεφαλής παράταξης.

Σχεδόν όλο το 2016 ήταν εκπρόσωπος τύπου της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, όντας παράλληλα βουλευτής μέχρι τις εκλογές του 2019, όταν και μετά τη νίκη της ΝΔ ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη μέχρι το 2020 και ακολούθως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μέχρι τον Ιανουάριο του 2021».

Αλήθεια πόσοι βουλευτές εργάζονται ανελλιπώς μέχρι τα 67 σε πραγματικές συνθήκες εργασίας;

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του Τομέα Β1 Αθηνών γεννήθηκε το 1961 και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, ενώ στη συνέχεια (μέχρι το 1995) έκανε μεταπτυχιακό σε θέματα Διπλωματίας, Στρατηγικής και Άμυνας στη Νομική του Στρασβούργου, αλλά και στη Διεθνή Πολιτική στις Βρυξέλλες. Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πως ακριβώς ένας βουλευτής που -με βάση και το βιογραφικό του- μάλλον δεν έχει εργαστεί σκληρά, εκφράζει άποψη στην οποία μιλάει σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο. Σε ποιους «αρέσει» να δουλεύουν μέχρι τα 67 και ειδικά υπό τις συνθήκες της Ελλάδας της οικονομικής κρίσης, των χαμηλών μισθών και της κατάργησης των τριετιών;

Ο κ. Κουμουτσάκος, ως κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, χρήσιμο θα ήταν να αφουγκραστεί περισσότερο την κοινωνία -την οποία επικαλείται- και να εργαστεί, έστω από τα έδρανα της Βουλής, για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών και ειδικά των εργαζομένων. Γιατί αν συνεχιστεί η διαμορφωθείσα κατάσταση, όλο και λιγότεροι θα «αρέσκονται» στο να δουλεύουν μέχρι τα 67. Ειδικά όταν στην εξίσωση μπαίνει και η «χαρά» ενός βουλευτή που δουλεύει μέχρι τα 67 ή και παραπάνω. Η ανάπτυξη, πάντως, ακόμα έρχεται…

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης από Γέρακα: Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Εβρο θα τελειώσει

Loading

Play