Τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: Στο Συνέδριο η καθοριστική αναμέτρηση του Κασσελάκη

Τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: Στο Συνέδριο η καθοριστική αναμέτρηση του Κασσελάκη

Η κρίσιμη ψηφοφορία του ΣΥΡΙΖΑ στις 8 Νοεμβρίου θα καθορίσει την ηγεσία του κόμματος, με βασικούς υποψηφίους τους Φάμελλο, Πολάκη, Φαραντούρη και Γκλέτσο.

Όλα τα όπλα τους ρίχνουν στη μάχη τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που το κλίμα βαραίνει επικίνδυνα στο εσωκομματικό πεδίο. Ο φάκελος του Στέφανου Κασσελάκη δεν θα είναι ανάμεσα στις υποψηφιότητες που θα πάρουν τον δρόμο πλέον για το Συνέδριο προκειμένου να πάρουν την έγκριση του ανώτατου οργάνου. Η Πολιτική Γραμματεία, έχοντας πάρει την εξουσιοδότηση από την Κεντρική Επιτροπή να οδηγήσει το κόμμα μέχρι το Συνέδριο, θα είναι και εκείνη που στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακηρύξει και επίσημα τις υποψηφιότητες που θα φτάσουν στις 8 Νοεμβρίου στο Συνέδριο.

Φάμελλος, Πολάκης, Φαραντούρης και Γκλέτσος παίρνουν το εισιτήριο, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης, πατώντας στη γραμμή της αμφισβήτησης των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής, θα περιμένει τώρα τις εκλογές Συνέδρων στις 2 και 3 Νοεμβρίου για να καθορίσει τη στάση του, καλλιεργώντας παράλληλα τον κίνδυνο διάσπασης αν κοπεί και από το Συνέδριο, το οποίο αυτή την ώρα όλα δείχνουν ότι θα διεξαχθεί κανονικά. Ακόμη και αν δεν έχει τον συσχετισμό, ο κ. Κασσελάκης θα προσπαθήσει μέχρι την τελευταία στιγμή να ανατρέψει τις σε βάρος του αποφάσεις, ποντάροντας στον κίνδυνο μιας νέας διάσπασης.

Στην πλευρά της πλειοψηφίας επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι δέκα ημέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές Συνέδρων είναι αρκετές για να εμπεδωθεί το αίσθημα διάσωσης του ΣΥΡΙΖΑ από τον εκφυλισμό των τελευταίων 12 μηνών, για τον οποίο μαρτυρούν παλαιότερα στελέχη του κόμματος. Από το στρατόπεδο του κ. Κασσελάκη έχουν ριχτεί ό,τι μέσο διαθέτουν στη μάχη των εντυπώσεων, προκειμένου να αντιστρέψουν στη βάση το κύμα φυγής και απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Κασσελάκης, ένα 24ωρο πριν τη λήξη της προθεσμίας εγγραφής μελών, είπε ότι δεν είναι η ώρα της φυγής, επιλέγοντας ταυτόχρονα να κάνει μια ανάρτηση με την γνωστή μωβ αφίσα του είμαι εδώ, χωρίς ωστόσο αυτή τη φορά να αναφερθεί στην παράλληλη πλατφόρμα της καμπάνιας odikomassyriza, αλλά μόνο στον isyriza.

Το στρατόπεδο Κασσελάκη, αν κάτι κατάφερε να ελέγξει στον ένα χρόνο που βρέθηκε στο τιμόνι του κόμματος, ήταν η Επιτροπή Δεοντολογίας. Η διαρροή της πλειοψηφίας του πειθαρχικού σε μια συνεδρίαση των 9, καθώς οι άλλοι 5 απουσίαζαν, ήταν ένα σωσίβιο για τον κ. Κασσελάκη, προσφέροντάς του μια γνωμοδότηση που επικάλυπτε το επιχείρημα ότι το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος.

Ο Στέλιος Παππάς μαζί με άλλους τέσσερις της μειοψηφίας της Επιτροπής Δεοντολογίας πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με μια επιστολή στην ηγεσία του κόμματος φρόντισε να υπενθυμίσει στο στρατόπεδο Κασσελάκη τους λόγους για τους οποίους ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είχε τιμωρηθεί με ποινές, από μια απλή επίπληξη μέχρι και διαγραφή. Τα μέλη του πειθαρχικού έπραξαν το καθήκον τους, ερμηνεύοντας την κίνηση των 5 του Πειθαρχικού ως μια υπενθύμιση προς την ΚΕ ότι η διαγραφή είναι πάντα πάνω στο τραπέζι.

Η απόπειρα της Επιτροπής Δεοντολογίας Κασσελάκη να επηρεάσει τις εξελίξεις δημιούργησε την αίσθηση ότι λειτουργεί με βάση το δικό της (αντι)καταστατικό. Όπως σχολίαζε κορυφαίο στέλεχος, ο ρόλος του πειθαρχικού είναι να ελέγχει και να επιβάλλει ποινές, ενώ η πλειοψηφία του οργάνου επιλέγει να εκφράζει γνώμη με πρωτοφανή τρόπο για τις αποφάσεις κορυφαίων οργάνων, χωρίς καμία εξουσιοδότηση.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης του κόμματος παραμένουν απλήρωτοι, ενώ από στιγμή σε στιγμή είναι πιθανό να προκύψουν σοβαρές εξελίξεις, όπως αναφέρθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της left media. Σημαντικά είναι τα σχόλια σχετικά με την πιθανότητα εξαγοράς του ραδιοφώνου Στο Κόκκινο, γεγονός που έδωσε βάση στην πλευρά Κασσελάκη να ισχυριστεί ότι προέρχονται από εκείνους που κατηγορούσαν τον πρώην πρόεδρο για σχέδιο ξεπουλήματος.

Loading

Play