Η Ελλάδα εκπέμπει μήνυμα σιγουριάς, ρεαλισμού, σταθερότητας, συνέπειας και συνέχειας ήταν το βασικό συμπέρασμα της μεγάλης ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου στη Θέρμη, με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη και τίτλο «Η Ελλάδα αλλάζει: Κοινωνική πολιτική και μεταρρυθμιστικό όραμα».
Για περισσότερες από δυο ώρες οι κύριοι Καράογλου και Χατζηδάκης ανέλυσαν εκτενώς στους εκατοντάδες παρευρισκόμενους, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο του πολιτιστικού κέντρου Θέρμης, τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων, τη θεσμική θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων, τις διαδοχικές μειώσεις φόρων και εισφορών, τις αυξήσεις των συντάξεων που θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2023, την ταχύτερη απονομή κύριων συντάξεων και τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος.
Επίσης έγινε αναλυτική παρουσίαση των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, δίνοντας έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες.
«Οι πολιτικές μας δεν αφορούν μόνο χρήματα αλλά και τη βελτίωση της ζωής εργαζομένων, αναπήρων, νέων ζευγαριών και συνταξιούχων», τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση «μοιράζει δίκαια» το μέρισμα ανάπτυξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
«Η κοινωνική πολιτική είναι η αιχμή του κυβερνητικού δόρατος. Η κοινωνική φροντίδα είναι το ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια» τόνισε σε άλλο σημείο, με τον κ. Καράογλου να παρατηρεί πως «επί σχεδόν τέσσερα χρόνια η Κυβέρνηση εφαρμόζει κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα».
«Παραμένουμε σε σταθερή τροχιά παρά τη διεθνή αναταραχή. Είμαστε η χώρα με τη γρηγορότερη αποκλιμάκωση δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Είμαστε μια χώρα εκτός εποπτείας, μια χώρα η οποία το 2023 θα επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα. Ευθύνη του Κράτους είναι να έχει ρόλο, να δημιουργεί ευκαιρίες, να προσελκύει επενδύσεις και μέσα από την ανάπτυξη να δημιουργεί θέσεις εργασίας» πρόσθεσε.
Τέλος, έκλεισε την ομιλία του καλώντας τους παρευρισκόμενους να αναλογιστούν σε ποιο σημείο βρισκόταν η χώρα πριν τις εθνικές του 2019 και τα άλματα προόδου που έχουν γίνει την τελευταία τετραετία παρά τις εξωγενείς δυσκολίες με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά. «Στις εθνικές εκλογές του 2023 αναμετρώνται δυο κόσμοι. Ο ένας του ρεαλισμού και της υπευθυνότητας και ο άλλος των εύκολων υποσχέσεων και των αυταπατών. Άρα, όταν βρεθούμε μπροστά στην κάλπη, καλούμαστε να αποφασίσουμε εάν θα συνεχίσουμε μπροστά ως Έθνος ή αν θα επιστρέψουμε στις παθογένειες του χθες. Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει εγγύηση σταθερότητας» είπε.
Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων γνωστοποίησε ότι αύριο η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει 68.000 θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης και σημείωσε ότι η απάντηση της Κυβέρνησης στα ξεπερασμένα συνθήματα και τσιτάτα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα».«Εμείς δίνουμε απαντήσεις κάθε ημέρα εντός του πεδίου και με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εκείνοι μπορούν να επικαλούνται τα παλιά και… αραχνιασμένα συνθήματά τους, αλλά εμείς σε όλους τους τομείς της κοινωνικής πολιτικής παράγουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Στα θέματα των ανέργων, της οικογένειας και της δημογραφικής πολιτικής, στα ζητήματα των αναπήρων, στα ζητήματα των συνταξιούχων, παντού, δίνουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Η μείωση της ανεργίας δεν έτυχε, πέτυχε. Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε από την Κυβέρνηση. Μειώσαμε τους φόρους και γίναμε πιο ελκυστικοί ως χώρα για επενδύσεις. Μειώσαμε αντίστοιχα τις ασφαλιστικές εισφορές, οι συντάξεις εκδίδονται πλέον σε δυο μήνες όταν στην
Γερμανία απαιτούνται 74 ημέρες, απλουστεύσαμε τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων και ψηφίσαμε έναν εργασιακό νόμο ο οποίος ισορροπεί μεταξύ της προστασίας των εργαζομένων και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».
Και πρόσθεσε: «Έχουμε κάνει περισσότερα από αυτά που είπαμε προεκλογικά. Θέλουμε καθαρούς λογαριασμούς με τους πολίτες. Η οικονομία μπήκε σε άλλη τροχιά και μοιράζουμε μέρισμα ανάπτυξης».
Όσον αφορά στις επικείμενες εθνικές εκλογές, ο κ. Χατζηδάκης ήταν σαφής: «Οι πολίτες κρίνουν και συγκρίνουν και βλέπουν ότι από τη μια πλευρά έχουν μια Κυβέρνηση η οποία μπορεί να έχει κάνει κάποια λάθη, αλλά έχει κάνει και σημαντικό έργο και από την άλλη πλευρά θα έχουν μια λάθος Κυβέρνηση. Οι Έλληνες ψηφίζουμε για τις οικογένειες μας και την πατρίδα μας. Θέλουμε επιστροφή στη συμφορά ή πρόοδο;» αναρωτήθηκε.
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ο Περιφερειακός Διευθυντής ΔΥΠΑ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Κανελλίδης και ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα κ. Δημήτρης Μπρούσας.
Ο πρώτος αναφέρθηκε στη μετεξέλιξη του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ και τις πολιτικές αποκλιμάκωσης της ανεργίας. Όπως είπε: «Η δουλειά δεν πρόκειται να έρθει να μας βρει στο σπίτι. Η πανδημία αποτέλεσε έναυσμα για μια περίοδο μετασχηματισμών στην εθνική και οικονομική ζωή της χώρας. Υπό το πρίσμα αυτό καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει μια οικονομική ανάπτυξη με κύριο κριτήριο μόνο την αύξηση του προϊόντος χωρίς άλλα κριτήρια. Προτείνω συνεπώς ως βάση σχεδιασμού των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ και των δράσεων επιχειρηματικότητας και απασχόλησης είναι ο τοπικός κοινωνικός διάλογος ο οποίος θα δομηθεί στη λογική της ιεράρχησης των αναγκών των κοινωνιών».Ο δεύτερος σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα και πως στο χώρο της εργασίας έχουν γίνει πολλά. «Η ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών αυτήν την περίοδο δεν αφορά μόνο κοινωνική ευαισθησία της Κυβέρνησης αλλά πρωτίστως τη λειτουργία της οικονομίας και την κατάσταση Ο δεύτερος σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα και πως στο χώρο της εργασίας έχουν γίνει πολλά. «Η ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών αυτήν την περίοδο δεν αφορά μόνο κοινωνική ευαισθησία της Κυβέρνησης αλλά πρωτίστως τη λειτουργία της οικονομίας και την κατάσταση της αγοράς εργασίας. Η συνθήκη της οικονομικής ανασφάλειας δεν πρέπει να μετατραπεί σε συνθήκη κοινωνικής ανασφάλειας» τόνισε.
Δείτε επίσης: Στον Άρειο Πάγο o Αλέξης Τσίπρας – Στο τραπέζι της συνάντησης με Ντογιάκο οι παρακολουθήσεις