Θ. Καράογλου: Ο Έβρος είναι απροσπέλαστος
EUROKINISSI @ Μ. Καραγιάννης

Θ. Καράογλου: Ο Έβρος είναι απροσπέλαστος

Για το σημαντικό ζήτημα της συνοριακής θωράκισης του Έβρου, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το σημαντικό έργο της κατασκευής τεχνολογικού πάρκου στον δήμο Θερμαϊκού, αλλά και για την επέτειο της Συμφωνίας των Πρεσπών μίλησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου στον Flash 99,4 και την εκπομπή “Απλά Επικίνδυνοι”.

Συγκεκριμένα, για τον επικείμενο ανασχηματισμό που επί της ουσίας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ, ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «αυτό που κάνω πάντα, γιατί έτσι λειτουργώ είναι να ανταποκρίνομαι στα καθήκοντα που μου ανατίθενται, όποια και αν είναι αυτά. Αυτό προσπαθώ να κάνω και τώρα και πάντα. Προφανώς εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο γι’ αυτό και είμαι πιεστικός με τον εαυτό μου και ζητάω κάτι παραπάνω.

Οι διορθωτικές κινήσεις – όπως τις είπε ο πρωθυπουργός – είναι αποκλειστική του αρμοδιότητα, οπότε θα περιμένουμε την όποια κρίση κάνει και τις όποιες επιλογές, που θα είναι όλες σεβαστές. Εμείς ούτως ή άλλως στηρίζουμε τον πρωθυπουργό γιατί πιστεύουμε ότι στα μείζονα ζητήματα τα έχει πάει εξαιρετικά καλά, όπως τα γεγονότα στα σύνορα, αλλά και σε αυτό της Πανδημίας.

Θεωρώ ότι είναι ένας πρωθυπουργός που πρέπει να στηριχθεί και βεβαίως έχει κάθε δικαίωμα να επιλέγει τους συνεργάτες του».

Σε ερώτημα με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια, ο Θεόδωρος Καράογλου σημείωσε πως «είναι πράγματι σήμερα μια «μαύρη» επέτειος, μια επέτειος που στεναχωρεί τον ελληνισμό, αλλά μια επέτειος για την οποία εμείς, είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα και τον ελληνικό λαό και τα κόμματα του κοινοβουλίου. Κάναμε έκκληση στη Βουλή να μη στηριχτεί η συμφωνία αυτή, προσπαθήσαμε και πιέσαμε καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας για να αποτρέψουμε την υπογραφή της, αλλά δυστυχώς είναι ένα γεγονός το οποίο δεν μπορέσαμε να ανατρέψουμε.

Και δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα μονομερούς καταγγελίας, ωστόσο αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε και το κάνουμε είναι να παρακολουθούμε την εφαρμογή της και όπου οι γείτονες και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεν την εφαρμόζουν σωστά να τους πιέζουμε με όποιο τρόπο μπορούμε με θέματα που αφορούν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμείς, θέλουμε την ένταξη στην Ένωση όλων των χωρών που βρίσκονται στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά εννοείται και εξυπακούεται ότι η κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητες της. Εάν για παράδειγμα στην Αλβανία δεν σέβονται τα μειονοτικά δικαιώματα των Ελλήνων συμπατριωτών μας, είναι ένας λόγος για να μην προχωρήσει η ένταξή τους στην ΕΕ. Αυτά είναι ζητήματα που τα παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και σας διαβεβαιώ ότι σε αυτά που λέγαμε δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Για εμάς το ζήτημα των σχέσεων με τους γείτονες είναι σημαντικό, εφόσον δεν παραβιάζουν τις συμφωνίες και δεν προσπαθούν να καπηλευτούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας. Τότε θα είναι καλοί φίλοι, γείτονες και σύμμαχοι».

“Οι Σέρβοι τουρίστες περνούν πλέον χωρίς πρόβλημα τα σύνορα”

Γι’ αυτό που συνέβη στα σύνορα με τους Σέρβους τουρίστες στους οποίους δεν επετράπη να μπουν στη χώρα ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης επεσήμανε ότι «όχι μόνο το άκουσα, αλλά συνέβαλα και στην προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα γιατί πραγματικά ένιωσα ότι υπήρξε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Πως ξεκίνησε αυτό; Υπήρχε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οδηγία που ανέφερε ότι από 15 Ιουνίου τα σύνορα ανοίγουν για τα 27 κράτη – μέλη συν τους πολίτες τεσσάρων χωρών ακόμη για τις οποίες υπάρχει ειδικό καθεστώς στη συνθήκη Σέγκεν, δηλαδή την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Ελβετία και η Νορβηγία.

Η απόφαση λοιπόν που βγήκε με υπογραφές τριών υπουργών στις 14 Ιουνίου, ανέφερε ότι από την επομένη ανοίγουν τα σύνορα γι’ αυτές τις συγκεκριμένες χώρες. Δεν έλεγε τίποτα για Σερβία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα οι πολίτες των οποίων θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα από την 1η Ιουλίου μαζί με αυτούς των υπολοίπων τρίτων χωρών. Παρά την απόφαση καταλάβαμε ότι υπήρξε μεγάλη πίεση και μίλησα με όλους. Με ξενοδόχους, με τις Ενώσεις, με ενοικιαζόμενα δωμάτια και είδα ότι πρέπει να υπάρξει μια αντιμετώπιση διαφορετική.

Σε πρώτη φάση δόθηκαν άτυπα οδηγίες ώστε να διευκολυνθούν οι Σέρβοι τουρίστες και από χθες, 16 Ιουνίου υπάρχει μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΦΕΚ, που υπογράφεται από τους κ. Χρυσοχοΐδη, Κικίλια και Θεοδωρικάκο, που επιτρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους να εισέλθουν στη χώρα. Άρα το ζήτημα έχει λυθεί με τον καλύτερο τρόπο, έστω και με μια μικρή ταλαιπωρία».

“Το 2023 το Τεχνολογικό Πάρκο”

Για το Thess Intec, το οποίο ο ίδιος ο κ. Καράογλου έχει αποκαλέσει «Ελληνικό της Θεσσαλονίκης» υπογράμμισε πως «το ελληνικό δημόσιο και η ελληνική οικονομία θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Καλώς ή κακώς έχουμε μια πραγματικότητα, δεκάδες πανεπιστημιακά και ανώτατα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που κάθε χρόνο «παράγουν» χιλιάδες νέους επιστήμονες, πολλοί εκ των οποίων είναι εξιδεικευμένοι σε θέματα που αφορούν την τεχνολογία.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, έχουμε τέσσερα πανεπιστήμια. Το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές και τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Οι επιστήμονες που έβγαιναν  από εκεί, μη έχοντας δουλειά αναγκάζονταν να φύγουν στο εξωτερικό. Άρα δικό μας μέλημα ήταν να μπορούν να βρουν τα παιδιά μας δουλειά, σταματώντας το brain drain στην περιοχή μας.

Παράλληλα είχαμε και ένα περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού δημοσίου το οποίο ήταν παρατημένο. Δεν είχε τίποτα, καμιά αξία. Αυθαίρετα Ρομά κατοικούσαν εκεί, στα 761 στρέμματα του παλιού πάρκου κεραιών στην τοποθεσία Τσαΐρια του δήμου Θερμαϊκού.

Εκεί μπορεί να δημιουργηθεί ένα Τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς. Είχαν γίνει κάποιες εξαγγελίες από την προηγούμενη κυβέρνηση, στη συνέχεια όταν μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό, κατάλαβε το πρότζεκτ και ζήτησε να προχωρήσουμε και στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ ανακοίνωσε την προσπάθεια για τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου με την ονομασία Thess Intec. Από εκεί και πέρα, ανέλαβα εγώ με συνεργάτες από το γραφείο μου, με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και τον πρόεδρό της τον κ. Λουφάκη, με τον πρόεδρο και οραματιστή του τεχνολογικού πάρκου κ. Ευθυμιάδη να «τρέξουμε» την όλη ιστορία. Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο.

Το είπα και χθες όταν το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού αποφάσισε ομόφωνα να συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή. Μόνο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ διαφώνησε για λόγους ιδεολογικοπολιτικούς. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια το περιουσιακό στοιχείο αυτό των 761 στρεμμάτων που μετά το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο των Τσίπρα, Καμμένου, Βαρουφάκη τον Αύγουστο του 2015 είχε μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο και αποτελούσε περιουσία των δανειστών μας, να τους πείσουμε ότι θα χρησιμεύσει για έναν σημαντικό αναπτυξιακό σκοπό, θα πάρει μια υπερ-αξία και ότι είναι προς όφελός τους να το δώσουν στο ελληνικό δημόσιο. Αυτή η προσπάθεια εκτός του ότι ήταν πολύ μεγάλη, ήταν και δύσκολη με εξηγήσεις, με αλληλογραφία κτλ αλλά στις 13 Μαΐου του 2020 το περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάστηκε και πάλι στο ελληνικό δημόσιο και συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομίας.

Αμέσως μετά, κινήσαμε την διαδικασία την οποία εμείς δουλεύαμε παράλληλα, προκειμένου να μεταβιβαστεί η περιουσία στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Και αυτό έγινε σε μια σημαδιακή ημερομηνία για όλο τον ελληνισμό όπως είναι η 29η Μαΐου. Έτσι, τώρα βρισκόμαστε στο επόμενο στάδιο το οποίο προβλέπει τη σύσταση μιας ειδικής εταιρείας για τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου και συγκεκριμένα η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) Thess Intec.

Το καταστατικό είναι έτοιμο, έχει ήδη ενημερώσει ενδιαφερόμενα μέλη της ΕΑΝΕΠ μεταξύ αυτών και τα Πανεπιστήμια, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και φυσικά τον οικοδεσπότη που είναι ο δήμος Θερμαϊκού.

Επιπλέον θα πρέπει να ξέρετε ότι η διαδικασία δε σταματά εδώ. Εκτός από τα πολεοδομικά τα οποία έχει αναλάβει ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Πολεοδομίας, Δημήτρης Οικονόμου, εκτός από τα ζητήματα που έχουν σχέση με την τεχνολογία τα οποία θα «τρέξει» ο αρμόδιος υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Δήμας, θα υπάρξει και ένα πλέγμα μέτρων με φορολογικά κίνητρα, έτσι ώστε να υπάρξουν κίνητρα για τις επιχειρήσεις να φέρουν τα ερευνητικά τους κέντρα, μέσα στο τεχνολογικό πάρκο. Εμείς θα τους δίνουμε οικόπεδο και φορολογικά κίνητρα και θα ζητάμε να φτιάξουν εκεί τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές τους προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη μέσω των συνεργειών διότι οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας θέλουν να βρίσκονται κοντά προκειμένου να συνεργάζονται.

Άρα φιλοδοξούμε μέσα σε τρία χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2023 και ίσως και πιο νωρίς να έχουμε τελειώσει με αυτή την ιστορία, να έχουν εγκατασταθεί ήδη κάποιες επιχειρήσεις και να λειτουργούν, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη του πάρκου αυτού, υπολογίζουμε ότι θα διαθέτει περίπου 7.000 εργαζόμενους, εκατοντάδες επιχειρήσεις έρευνας, τεχνολογίας που θα κάνουν την Ελλάδα μια σημαντική πύλη τον συγκεκριμένων τομέων σε όλη την Ευρώπη».

Για τα σημερινά εγκαίνια του κτιρίου που θα στεγάσει την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ο Θ. Καράογλου τόνισε ότι «επιτέλους η Ζώνη αποκτά το δικό της σπίτι γιατί μέχρι σήμερα ήταν κρυμμένη στο κτίριο του ΥΜΑΘ. Πρόκειται για ένα μοντέρνο μεταλλικό κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο οποίο θα στεγάζονται τα γραφεία αλλά και οι δραστηριότητες».

Για τις εφτά επισκέψεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα στη Θράκη, το αν προχωρούν τα οχυρωματικά έργα και το αν προβλέπονται αναπτυξιακά έργα, ο υφυπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «τα έργα στα χερσαία σύνορα που έχουμε με τη γείτονα Τουρκία, έχουν προχωρήσει και έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Μπορώ δε, να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι τα σύνορά μας από την πλευρά του Έβρου είναι απροσπέλαστα. Ότι έργα έπρεπε να γίνουν, έχουν γίνει με αφορμή την κρίση που ξέσπασε όταν οι «φίλοι» μας οι Τούρκοι προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν δυστυχισμένους ανθρώπους. Νόμιζαν ότι την περίοδο της Καθαράς Δευτέρας «θα πετούσαμε αετό» και δεν θα έχουμε την απαραίτητη επιφυλακή.

Τώρα, σ’ ότι αφορά την ανάπτυξη της Θράκης υπήρχε μια προοπτική και ένας σχεδιασμός να ανέβει και ο πρωθυπουργός στην περιοχή με αφορμή τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης για να ανακοινώσει σχέδιο ανάπτυξης, αλλά δυστυχώς είχαμε την Πανδημία με αποτέλεσμα να πάω εγώ με τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Το σχέδιο όμως παραμένει.

Επιπλέον ότι έργο υπήρχε σε εξέλιξη συνεχίζεται χωρίς προβλήματα αλλά σε πολύ πιο έντονους ρυθμούς, υπάρχει ένα πλάνο για να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που είναι κομβικό σε μια στρατηγικότατη περιοχή».

“Ο Ηρακλής του χρόνου σε υψηλότερη κατηγορία”

Τέλος για το θέμα του Ηρακλή, ο Θ. Καράογλου υπογράμμισε πως «ο Ηρακλής είναι ιδέα. Και σαν ιδέα που είναι, θέλω να πω ότι εγώ που είμαι Ηρακληδέας θεωρώ ότι αυτή η ομάδα όπου και να βρίσκεται, σε όποια κατηγορία και αν παίζει οι φίλοι της θα είναι πάντα κοντά.

Τώρα, αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να βρεθεί κάποιος άνθρωπος με χρήματα, κάποιος επενδυτής, ο οποίος θα πάρει ένα άλλο ΑΦΜ. Πρόσφατα έγινε μια προσπάθεια από τον κ. Παπαβραμίδη που δεν πήγε πολύ καλά. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες προσπάθειες που γίνονται με χαμηλότερο οικονομικό πήχη, ενώ περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και με το θέμα της αναδιάρθρωσης. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πιστεύω εγώ σε σχέση με τον ποδοσφαιρικό Ηρακλή είναι ότι του χρόνου θα ανέβει αρκετές κατηγορίες και θα αγωνίζεται σε μια υψηλότερη. Δεν ξέρω αν θα είναι η πρώτη ή η δεύτερη κατηγορία όμως σίγουρα θα είναι πιο υψηλή.

Παράλληλα γίνονται προσπάθειες και για τον ΓΣ με νομοθετική ρύθμιση των ζητημάτων που έχουν σχέση με τις οφειλές παλιών κακών διοικήσεων, έτσι ώστε να απαλλαχθεί ο σύλλογος. Δεν φταίει σε τίποτα ένας τεράστιος σύλλογος να ταλαιπωρείται από χρέη που δεν δημιούργησε αυτός.  

Ολόκληρη η συνέντευξη του Θ. Καράογλου στον Flash 99,4:

Loading

Play