Στις κοινές προκλήσεις της εποχής σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο που απαιτούν ένα κοινό πλαίσιο απαντήσεων, αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, στην παρέμβασή του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Αχαΐας στην Πάτρα, όπου παρουσιάστηκε το 2ο τεύχος της Έκθεσης κοινωνικών και οικονομικών τάσεων στις ελληνικές περιφέρειες.
Ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι αυτές οι προκλήσεις περιλαμβάνουν την άμυνα και την ασφάλεια, τη μεταναστευτική πολιτική και τη διαχείριση συνόρων, την πράσινη μετάβαση και κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό πρόβλημα, την υγεία και την παιδεία. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης Εθνικής Στρατηγικής για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη η οποία θα συντεθεί από επιμέρους τοπικά και περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια με ορίζοντα υλοποίησης την τριετία-πενταετία.
Στη συνέχεια παρουσίασε τους άξονες προτεραιοτήτων που χρειάζεται να ενισχυθούν για να τονώσουν την περιφερειακή συνοχή και σύγκλιση, αναφερόμενος στις υποδομές και τις μεταφορές, στις εσωτερικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις, την υδατική επάρκεια και ανθεκτικότητα, τις δημογραφικές πολιτικές για στέγαση και υγεία και τη στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η εκκίνηση της διαδικασίας εδράζεται στην απόφαση να αντιμετωπίσουμε μία εμμένουσα πρόκληση: την ανάγκη άρσης των διαπεριφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
Ο υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι απαιτείται συστηματική και ενισχυμένη επικοινωνία του πολιτικού κέντρου με την περιφέρεια, καλύτερη συνεργασία μεταξύ Ο.Τ.Α. και κεντρικού κράτους, άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και θεσμικών κενών. Συνέχισε σημειώνοντας ότι όπως περιέγραψε στην έναρξη της διαδικασίας ο Πρωθυπουργός, οι πόροι είναι δεδομένοι. Πρόκειται για μία επαναξιολόγηση και προτεραιοποίηση της τοποθέτησής τους, ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες κάθε τόπου και ανάλογα με τις μελλοντικές του επιδιώξεις.
Ο κ. Κοντογεώργης εξήγησε ότι εφαρμόζουμε μία νέα μέθοδο εργασίας, που προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι θέλουμε το τελικό σχέδιο να προκύψει μέσα από τη συνεργασία όλων και να είναι τελικά κτήμα της τοπικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι προσκαλούμε τα υπουργεία να σκεφτούν περιφερειακά και να καταθέσουν τις πολιτικές και τις προτάσεις τους για κάθε περιφερειακή ενότητα, τις οποίες παρουσιάζουμε προς συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες.
Επεσήμανε μάλιστα ότι ο χρόνος που έχει επιλεγεί γι’ αυτήν την διεργασία είναι επίσης σημαντικός καθώς είναι μία εποχή αρκετά μακρινή από εκλογές, εθνικές ή αυτοδιοικητικές, που αφήνει περιθώριο για ουσιαστική αλληλεπίδραση και καλά αποτελέσματα.
Χαρακτήρισε ως σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη των Περιφερειών και, εν τέλει, της χώρας τα πολλά επίπεδα ανισότητας που βιώνονται. Αναφερόμενος στην Έκθεση, τη χαρακτήρισε ως ένα αξιόλογο και λεπτομερές πόνημα που παρέχει πολλή πληροφορία για ζητήματα που είτε μας έχουν ήδη απασχολήσει, είτε προβλέπεται να συναντήσουμε στο μέλλον.
Αξιολόγησε επίσης ως πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον ότι το δεύτερο τεύχος της Έκθεσης εμβαθύνει περισσότερο στους δημογραφικούς και κοινωνικούς δείκτες, ένα από τα πάγια ζητήματα που μας θέτουν σχεδόν όλες οι τοπικές κοινωνίες. Καθημερινά το καταγράφω ότι σχετίζεται με το πώς θα κρατηθούν κατοικήσιμες και κατοικημένες περιοχές της υπαίθρου που φθίνουν.
Καταλήγοντας, ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι πέρα από τα έργα υποδομής που είναι βασικά για τη ζωή ενός τόπου, τα ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού είναι το κλειδί για να σχεδιάσεις το μέλλον του. Σημαντικά ερωτήματα που δεν πρέπει να διαφεύγουν όταν σχεδιάζουμε την επόμενη δεκαετία κάθε τόπου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ